Livsgleder "Joys of Life"

Vil du sette sikkerhet eller personvern først der du bor? – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Personvern eller sikkerhet – om de to er motstridende da»

Kjære lesere, jeg vil gjerne ha dere med ut på veien med meg – til dagens Naive Norge  foredrag i Bergen.

Datatilsynet krever at 39 ulovlige kameraer fjernes fra Tjuvholmen

Etter at jeg holdt et «Naive Norge» foredrag tidligere i dag var det en kvinne i salen som strakte hånden i luften under spørsmålsdelen. Hun kremtet, og trakk pusten. Så kom hele grunnen til at denne teksten ble til.  Episoden vil jeg følge opp nå fordi den fikk meg til å tenke, og det mer enn vanlig etter spørsmåls-runder. Man nærmest så at kvinnen som hånden tilhørte ivret etter å kaste en brannfakkel mot meg der hun nærmest hoppet i stolen. Hun kremtet lett før hun tok til orde, og mens resten av salen mumlet seg i mellom slik man gjerne gjør etter et foredrag så tok kvinnen munnen full av ord og fyrte løs. Ordene som ble skutt ut var spørsmålet som jeg nå vil besvare, og siden spørsmålet var godt så tar vi det også i tekst form. Her kommer det;

«Hvordan kan man bo på Tjuvholmen eller Aker Brygge, som er Norges mest overvåkede boligområder når man som deg Kleiven er opptatt av personvern? Er ikke det dobbeltmoral?»

Nesten 200 kameraer overvåker deg når du beveger deg rundt på Tjuvholmen.

Vel, hvordan kan man bo på Tjuvholmen uten alle kameraene? Det var min første refleksjon. Jeg har selv gått mye i området både morgen, dag og kveldstid, og jeg har selv sett folk som er så fulle at de ramler utfor bryggekanten, folk som havner i sloss-kamper utenfor utesteder, og folk som har ligget fulle i kroker og kroker av den lille Bandittholmen. Når jeg nå beskriver hjemstedet mitt så merker jeg at det ikke høres ut som den idyllen jeg selv er så glad i men sannheten er jo at Tjuvholmen, og Aker Brygge er to små oaser i Oslo sentrum som er like mye til glede for tilreisende og turister som for oss som bor her.

Det er vel først og fremst også for de tilreisende at kameraene og vaktsentralen er der, men når sant skal sies så ser jeg også en fordel i at vi har vektere som går i bygget der jeg bor noen ganger i døgnet. Tjuvholmen og Aker Brygge er som bydeler ganske unike i norsk sammenheng, og de skiller seg fra de fleste bolig-ormåder ved at de deler av året er det reneste turist-feller. Ikke minst på merkedager som 17-mai, og i sommermånedene.

Områdene trenger en utvidet beskyttelse og kameraene oppfatter jeg ikke som en fiende.

For meg personlig har jeg ingen betenkeligheter med å si at jeg er opptatt av både personvern, og sikkerhet. Jeg har heller ingen betenkeligheter med å si at man i et område som har så stor gjennomtrekk av besøkende som Tjuvholmen er rødt til å ha en form form kameraovervåkning. Alternativet hadde vært en vaktstyrke på størrelse med Napoleons hær, og det hadde blitt dyrt på sameienes regning.

Et annet alternativt hadde vært å skyve hele spetaklet over på Politiet som fikk løse det utelukkende på sitt sett, men jeg tror selv de ser at man i områder som er så populære dag som natt må ha beskyttelse i private sikkerhets-selskaper.

Når det gjelder personvern så er jeg mer opptatt av dette i sammenhenger der info fra ulike kanaler kan samles i servere som et stort antall mennesker kan få tilgang på. Selvfølgelig kan alle kameraene på Bandittholmen bli hacket. Selvfølgelig kan de også bli misbrukt av uvedkommende, men om området skal være et senter for utesteder, restauranter, barer, og parker for folk flest så ser jeg ingen vei utenom. Jeg ser en større utfordring i mye av det som skjer i sosiale-medier og på internett generelt.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Det er kanskje vanskeligere for skeptikere flest å få gjort noe med, men der er ikke oppsiden bedre sikkerhet for deg og meg eller nabolaget men mer penger til kommersielle krefter.

Beholder gjerne kameraene på Tjuv jeg, så gir jeg heller fra meg litt av den overvåkningen som finner sted hver gang jeg gjør et Google søk, eller genrelt når jeg surfer på nett.

Hva mener du om saken?

Relatert

Share: