Livsgleder "Joys of Life"

Vegansk ost til pizza, pålegg, dipp og dressing!

Hei hei kjære lesere! I dag ble jeg atter en gang fri for ostepulveret mitt som jeg har brukt til min daglige spagettimiddag hver dag i det siste. Krise! Har heldigvis to poser fra Iherb på vei..Høhø. Jeg tenkte uansett det (virkelig) var på tide å prøve noe nytt uansett, og vips så var en vegansk ost i hus. Greit å variere litt ?

Osten er som du kanskje har skjønt uten melkeprodukter. Den er også raw. Den lages på ca 5 minutter i en blender og består av hvite nøtter( jeg bruker cashewnøtter), hvit miso, sitronsaft, litt lønnesirup, og litt vann. Du kan naturligvis tilsette hvitløk, purreløk og krydder som pepper, basillikum eller oregano etter smak.

Litt helseinfo om ostens innhold: Cashewnøtter er lavere i fett enn de fleste nøtter, og 65 prosent av dette fettet er umettede fettsyrer. Av dette er 90 prosent oljesyre, et hjertesunt fett som finnes i olivenolje. Cashewnøtter gjør godt for hjernen: De er en god karbohydratkilde som gir sunn energi til hjernen og muskler. Den inneholder også mye magnesium, som stimulerer nervene. Cashewnøtter er rik på kobber, sink, jern og biotin. Lønnesirupens helsefordeler kan du lese om HER.påleggost Nøtteost
200g Cashewnøtter, macadamnianøtter eller avskallede mandler*
1-2 ss lønnesirup
2 ss sitronsaft
1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
1 ts ostepulver (ikke raw/vegansk, kan sløyfes)
2 ss hvit miso*
ca 0,5 dl vann
1/2 hvitløk

*Bytt ut med solsikkefrø om du har nøtteallergi.**Har du ikke miso kan du bytte den ut med tahini som er lik i konsistens, og har du ikke det prøv nøttesmør eller bare litt salt. Miso får du på asiatiske butikker/innvandrerbutikker.

Bløtlegg nøttene i ett par timer om du har tid til det. Hell i så fall bløtleggingsvannet og skyll nøttene før bruk. Blend alle ingrediensene i en blender. Skrap ned på sidene underveis. Du skal få en glatt masse. Tilsett litt mer vann om nødvendig. Smaksett om du ønsker det. Osten er nå klar til bruk!

cashewost-1911852

Bruksområder:

  • Som pålegg på brød og lefser
  • i stedet for smør under annet pålegg
  • Som dressing på salater, taco og wraps
  • Som base for rømmedipp mikser, istedet for rømmen
  • Som ostesaus raw lasange, moussaka eller andre ovnsretter
  • Som saus, rørt inn i varm pasta
  • Som ost på pizza og lasagne. Den kan fint stekes:

påleggoststekt

Q: Så det godt ut? Prøvd deg på nøtteost før?

Leave a Comment

Your email address will not be published.