Livsgleder "Joys of Life"

Uten forvarsel, men ikke uten grunn

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

10257140_10152443779008517_3503076661038495110_o-3831229

Uten forvarsel, men ikke uten grunn

«Det finnes svakheter som gjør deg og meg mer sårbare enn du våger tenke på»

Kjære leser, hva skjer egentlig om uvedkommende tar kontroll over mobilen din? Vel, det spørsmålet bør du egentlig stille deg selv.  I vår tid er mobilen, og dens funksjonalitet så mye verre å miste kontroll på enn det lommeboken var en gang i tiden. Hvorfor? Med app-samfunnet godt integrert i telefonen til de fleste nordmenn er plutselig mobilen sentralen for alt i livet, og tar noen den fra deg så tar de egentlig kontroll over det meste. I alle fall om du som en god venn av meg har latt telefonen være uten passordbeskyttelse. Skulle du være en av de som er over gjennomsnittet opptatt av sikkerhet og har alt av sikkerhets-instillinger og beskyttelse på plass så skal du likevel være oppmerksom noen sekunder til 

Det er nemlig en godt beskyttet hemmelighet at inngangen til veldig mye svindel i Norge i 2019 er mobilabonnementer som opprettes i ditt, eller andres personnavn av uvedkommende. De stjeler ditt navn, din kredibilitet og dine personalia. De misbruker din kredittverdighet, for deretter å stjele identitet, eller opprette andre tjenester som gjør at du, og dine blir sårbare, og de gjør det med en enkel motivasjon. Økonomisk vinning. Det kan starte med noe så enkelt som at de tegner et mobilabonnement i ditt navn hos en annen leverandør enn den du har, og deretter flytter det uten at en god ID-kontroll gjennomføres. Skummelt er det.

I dag er nemlig mobilen til så mye, og det behøver jeg jo ikke fortelle deg. La meg bare dele hva jeg har brukt min til så langt i dag. Jeg har logget inn i Altinn med Bank Id for å registrere nye opplysninger, jeg har betalt noen regninger med samme bank-id på mobilen, jeg har signert en ny låneavtale med banken, og betalt noen regninger. I tillegg har jeg brukt mobilen til å styre både kameraet som overvåker leiligheten min mens jeg er borte, og fløyet dronen min med mobilen som også er endestasjon for bildene som dronen filmer. Det viktigste er imidlertid at jeg har brukt telefonen min til å endre passord og brukernavn på alt av sosiale-medier etc i løpet av de siste timene og grunnen er at den skal fungere som et ekstra sikkerhetstrinn, men er den egentlig det om noen andre har kontrollen?

Når jeg om noen timer hopper på kollektiv transport til Oslo S, så er det Ruter appen på mobilen jeg betaler med og når jeg litt senere går ombord på Flytoget så er det igjen mobil-appen til Flytoget som tar imot betaling. Dere har for lengst skjønt poenget, men så er det noe med teori og praksis da.

De fleste som kan selge deg, eller meg et mobilabonnement i Norge er selgere som har et element av provisjon i sin lønnsmodell, og kravene til legetimasjon er langt enklere enn for annet her til lands. Det er for eksempel strengere krav til å bli kunde i en bank enn å få utstedt mobil, men burde det ikke egentlig være samme? Jo, det burde det så definitivt og da kan vi ikke ha det slik at provisjonsselgere skal sørge for kontrollen. 

Ikke tele-leverandører med mer øye på profitt enn risiko heller.