Livsgleder "Joys of Life"

Topp tips om du skal kjøpe bolig på en kanariøy – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Det er når du ligger nærmest horisontalt i en solseng at du kommer på ideene som aldri ville kommet i oppreist posisjon, og det var i et slik øyeblikk at jeg ble huseier på Gran Canaria. Ikke det at ideen ikke at streifet gjennom hodet tidligere også. Øya har vært mitt hjerte nær i mange år. Det var bare det at hus er dyrt (selv i Spania), vedlikehold er mye jobb, og arbeid har jeg nok av her hjemme.

I tillegg er jo kronekursen i fritt fall, om dagen og Euro er nå så dyrt at tårene triller bare man ser på vekslingskursen, men gjort er gjort, og spist er spist.

«Boligsalget til utenlandske kjøpere har i Spania økt hele 15 kvartaler på rad»

Pommes Frites land

Pommes Frites-turist kalte en kompis meg da jeg ferierte på Gran Canaria sist sommer. Han hadde neppe sett for seg at unge Kleiven skulle kjøpe et lite «hjem nummer to» på det han kalte for «Steinrøysa», og «Firfisle hølet». Han hadde nok heller ikke sett for seg at jeg skulle finne på å pendle mellom Oslo og «Pommes Frites» land, men sånn ble det nå engang, og jeg gleder meg som et lite barn.

87% av boligene som selges på Kanariøyene er brukte boliger

Jeg elsker nemlig begge stedene, og der Oslo er den vakre hjembyen min i nord, så er Gran Canaria stedet der jeg alltid har følt meg så utrolig velkommen. Stedet der jeg alltid finner roen, og stedet der jeg henter krefter til alle kampene her hjemme.

Boligsalget på Gran Canaria steg med syv prosent første kvartal i år.

Som liten fortalte morfar meg at konsekvensen av å gjøre var å ha gjort, og konsekvensen av å ha prøve var å ha prøvet. Med disse ordene friskt i minne gikk det det raskt fra ide til handling når og jeg ble enig med meg selv om å investere litt i bolig på steinrøysa. Jeg har alltid sagt at jeg ikke vil være en av de som prøver, men en av de som gjør, og nå er det gjort.

Om du som meg går med en drøm om å kjøpe eiendom på Gran Canaria, eller i Spania generelt, så skal du få noen gode tips på veien. Fellene er nemlig mange, og det er lett å gå seg bort i turist-feller og spansk byråkrati om man ikke har tunga rett i munnen.

Her er noen kjappe tips basert på mine erfaringer samt input fra tre av meglerhusene. Dette er meglere som mange nordmenn handler gjennom.

Vil du også kjøpe et hus under palmene?

TIPS OG PROSESS VED KJØP AV EIENDOM I SYDEN

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

– Identifiser området der du vil vurdere å kjøpe bolig, og ta kontakt med lokale rådgivere som kjenner markedet. Lokale forhold kan variere, og forskjellene fra gate til gate, når det gjelder alt fra type beboere, til renomme og felles goder er med på å skille suksess fra fiasko. Disse skillene er mye større enn i Norge. Det samme er skillene mellom ulike meglere å deres seriøsitet, så sørg for å velge en som anbefales på nett. Hold deg lagt unna de som har mye klager forbundet med sine navn.

– Kalkuler med en Euro kurs som er høyere enn dagens. Valutaen svinger såpass mye om dagen at du kan ryke på en smell om du ikke legger inn en margin.

– Bestem deg for om du ønsker en «ferieleilighet», eller en «permanent-leilighet». Reglene for utleie vil eksempelvis være ulik avhengig av hvilken type du velger. En permanent kan ikke leies ut på «kort-tid/ukes leie».

– Eiendomsmeglingsloven av 2007, Avhendingsloven av 1992 og Bustadoppføringsloven av 1997 finnes ikke i Spania. Som en følge av dette finnes det ikke krav til ansvarsforsikring eller sikkerhetsstillelse. Reservasjonsgebyr (normalt 10 prosent) vil bli satt på en klientkonto (mellom kjøper og advokat), og vil ikke bli overført før kjøpet er gjennomført hos Notarius.

– Bud er ikke juridisk bindende i Spania.

– Man overbringer bud muntlig pr tlf eller skriftlig ved bud-skjema som medfølger.

– Megler tar kontakt med selger og frembringer budet.

– Selger kommer ofte med mot bud visst han ikke er fornøyd med summen.

– Dette blir da informert om til kjøper igjen.

– Meglers jobb er å komme frem til en pris som både kjøper og selger kan akseptere.

– Når budet er akseptert vil megler sette opp en reservasjons-kontrakt mellom deg og selger. Reservasjons-kontrakten er gyldig når den er signert av begge parter og depositum er betalt (vanligvis 10 % av kjøpesum). Kontrakten fastsetter betingelsene man er blitt enige om.

-Den endelige kjøpekontrakten eller skjøtet, som i Spania kalles «escritura», vil senere signeres hos notarius.

– Hvis kjøper kansellerer kjøpet vil han tape depositumet. Bryter selger kontrakten, må han betale det dobbelte av depositum tilbake. Advokat og megler trekker fra honorar og kommisjon og restbeløpet vil bli tilbake betalt til kjøper.

– Restbeløpet (90%) innbetales til advokatens klientkonto minimum en uke før overskjøting (grunnet tiden det tar å oveføre penger fra Norge til Spania) og vil utbetales til selger først ved signering av skjøtet.

– Signering av skjøtet skjer hos notarius publicus og kjøper tar over boligen. Skjøtet er også kjøpekontrakten mellom partene.

– Notarius skal påse at selger faktisk eier boligen, at kjøpesummen betales, at oppgjøret er korrekt, at det ikke hviler uforutsette heftelser på boligen i eiendomsregisteret pr. transaksjons-dato, identifisere boligen, etc.

– Notarius er en offentlig oppnevnt nøytral person som skal ivareta både selger og kjøpers interesser, herunder å sørge for at oppgjøret blir korrekt.

– Hos notarius må kjøper og selger/utbygger møte personlig, eventuelt kan advokater representere partene med en fullmakt. Det er en rekke dokumenter som må medbringes, blant annet en «bankbekreftelse». Denne bekreftelsen fastslår at en spansk bank har mottatt pengene fra kjøper og hvilken bolig som skal kjøpes.

– I tillegg må kjøper på forhånd ha opprettet et såkalt NIE nummer  dette er et nummer for identifikasjon hos de spanske skattemyndighetene. Ved undertegning hos notarius må man ta med pass.

– Ved undertegningen fremvises bekreftelse på betaling av kjøpesummen til selger. Kjøper vil motta nøkler til boligen og eventuell annen nødvendig informasjon.

– Etter undertegning av skjøtet skal skatter og avgifter betales. Deretter sendes skjøtet sammen med skatteoppgavene til eiendomsregisteret. Det tar ca 2, 3 mnd fra undertegning til du mottar originalt skjøte på boligen. Strøm og vannkontrakter kan ikke inngås før etter overskjøtingen.

Lykke til, så kanskje vi sees på øya:)

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

416026-7-1431012333107-4758584

Relatert

Share: