Livsgleder "Joys of Life"

Topp tips for å unngå ID-svindel – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0


Slik reduserer man muligheten for ID-Svindel i Norge

– Mann og kvinne skal ha robbet postkassene til over 1000 mennesker

Kjære leser, sist uke ble det mye fokus på et par svindlere som har lurt, eller ID-svindlet mer enn 1200 nordmenn og der flere av disse ikke engang forsto at de var svindlet før politiet tok kontakt så illustrerer dette hvor kompleks slik svindel egentlig er. Politiet i Asker og Bærum har jobbet med den oppsiktsvekkende bedragerisaken siden i sommer.

De mener nemlig at en mann og en kvinne – begge norske fra det sentrale Østlandet – har stjålet sensitive dokumenter fra postkassen til over 1200 ulike mennesker i Oslo, Buskerud og Asker og Bærum.

Om dere skulle være i tvil. Dette er ille, og usedvanlig enkelt.

Spesielt ille blir det hele når vi vet at en ID-svindlet person kan oppdage krav og kjøp gjort i eget navn flere år etter at svindelen først ble avdekket, og i ID-svindel blir bevisbyrden på mange måter motsatt ved at den som har blitt svindlet må bevise at den ikke har gjort kjøp, opprettelser av nye ID-dokumenter eller bestillinger, men det finnes håp, og ikke minst virkemidler både fra myndighetenes og mannen i gatas hold.

La oss starte med myndighetene;

La oss få på plass Gjeldstegisteret fortere enn svint og la hver enkelt av oss få tilgang til dette via vår BankID slik at vi selv kan stoppe slik svindel.

Når min gjeld øker bør jeg før kredittkortet utstedes få et varsel dvs et brev til min offentlige postkasse der jeg med BankID kan gå inn å se eller velge hentested, og på den måten bli varslet om opprettelsen.

Bankene bør avvikle utsendelsen av bank, og kredittkort i Posten, og politiet bør slutte å sende pass i Posten.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

På forbrukersiden er følgende viktig; 1. Sørg for å ha lås på postkassen. Selv om du bor i enebolig. 2. Makuler søppel, og sørg for at sensitive papirer aldri havner rett i søpla. 3. Sørg for å ha oppdatert malware, og trojanerbeskyttelse på PC 4. Vær bevisst på uttrekk, uttak og gjenpartsbrev som du ikke kjenner igjen 5. Sørg for å hente ut nytt pass på Politiet fremfor å få det tilsendt. 6. Om posten uteblir over lengre perioder så kan det være et faresignal. Ofte omadresserer svindlere Posten. 7. Legg inn frivillig kredittsperre om du er ferdig med å oppta gjeld og kreditter. Bisnode og Experian er de to ledende selskapene for dette i Norge.

8. Oppgi aldri personnummer, eller kortnummer på telefon eller mail.

I det norske tillitssamfunnet er det på tide å forstå at vi selv er ansvarlig for at personopplysninger ikke havner på avveie. Så får myndighetene være med og ta sin del av ansvaret.

Stay safe!

WWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

Les også – Dette kan vise seg å være den største tabben i nyere norsk historie

Les også – Påkjørt og så skjedde det som ikke skulle skje

Les også – Ikke la dem ta livet av krona

Les også – Er vi så lettlurte på Facebook

Les også – Da jeg drakk mine siste dråper alkohol

Les også – Min best bevarte hemmelighet

416026-7-1431012333107-9640748

Relatert

Share: