Livsgleder "Joys of Life"

Svømme med haier – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0


Kjære leser, jeg har lyst til å gi en anbefaling og den kommer rett fra hjertet.

Ganske så ofte blir jeg spurt om hvordan man bedre kan forstå det sammensurium av banker, meglerhus og rammegivere som vi samlet kan kalle vårt finansielle system, og inntil nylig har jeg ikke helt hatt noe svar på hvordan man på et enkelt sett kan sette seg inn i det hele. Det vil si inntil jeg leste den ganske så geniale boken. Svømme med haier!

Boken som fra perspektivet til en blogger uten mer enn grunnleggende forkunnskap om økonomi gir en reise fra et jobbtilbud hos den velrenommerte avisen The Guardian til et fugleperspektiv på Londons finansverden er en mental kioskvelter. Vi får innpass i bankverden gjennom bloggintervjuer med alt fra finansfruer, til finansfyrster og meglere. Boken tar for seg sider ved den finansielle verden som sjelden, eller aldri belyses, og den gjør det med enkle men geniale virkemidler.

Vi får innpass i personlige tanker som et utvalg av de enkelte av bankverdens involverte har til både systemer, og rutiner og gjennom en billedlig språkbruk får vi gjengitt beskrivelser som gjør at vi bedre forstår hvordan, og hvorfor det til tider går så inn i helvete galt.

Boken viser nemlig de skyggesidene som ingen egentlig vil at vi skal se, og den forteller samtidig en historie om en verden der ingen egentlig ser hele bildet. Den forteller samtidig om en verden der store egoer får dominere rullet-bordet med andre menneskers penger som innsats.

Blant mine favorittbeskrivelser i boken er hvordan de ulike mekanismene, eller rollene ser seg selv om de skal beskrive seg og sine roller i dyreform. At de som jobber i kundefront ser seg selv nærmest utelukkende som rovdyr er neppe noen overraskelse.

Det er vel nærmest like lite overaskende at de som jobber i «back-office»s ser seg selv som inkluderende lagspillere og omsorgsmedarbeidere.

Mange av informantene som bloggeren traff stilte seg undrende til mange banklederes inkompetanse og hvordan hele finanssenteret er på vei ut av kontroll. Siden finanskrisen i 2008 kan det virke som om sektoren ikke har lært stort verken om etikk eller risikovurdering, og at den nå beveger seg i en runddans som kan ende i et nytt krakk, likt det vi opplevde med Lehman-brødrenes fall i USA.

Etter samtalene med investeringsmeglere stiller Luyendijk spørsmålet: Tenk om hele problemet med bankingmiljøet ikke er meglerne selv, men systemet?

Nei, skal du i sommer lære mer om økonomi og samfunn samtidig som du får litt underholdning på kjøpet da skal du titte på boken som jeg fullførte i går.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Det viste seg nemlig å være både lærerikt og fornøyelig.

Enjoy!

Les også – Er vi så lettlurte på Facebook

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

416026-7-1431012333107-6539369

www.kjellolakleiven.no

TAKK FOR BESØKET!

Tips til bloggen kan sendes til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

STAY SAFE

Relatert

Share: