Livsgleder "Joys of Life"

Svindlet for 150 millioner, og metoden er klassisk

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

14600947_1791664951046251_7783891765970157748_n-5678482

Kjære leser, glem Nokas!

«Om jeg var svindler ville dette vært oppskriften på suksess»

Et energiselskap i Stavanger-regionen ble i høst svindlet for 150 millioner kroner gjennom et såkalt direktørbedrageri, det skriver Stavanger Aftenblad. Bedrageriet er trolig det mest lønnsomme bedrageriet i Norge, ifølge avisa.

Selskapet, som er et datterselskap av et internasjonalt energiselskap, anmeldte 11. oktober saken til politiet etter at det i løpet av månedsskiftet september-oktober ble overført i alt 150 millioner kroner til en bankkonto i Hongkong. Så kan  man jo spørre seg om når Ola og Kari skal lære. Når Ola og Kari skal forstå at det å overføre noen hundre millioner til konti i utlandet sjelden kan gå bra om det ikke verifiseres både en, to, og tre ganger.

Det er nemlig ikke første gang at en bedrift ryker på flere titalls milllioner i CEO svindel her til lands, og der slike bedragerier viser sårbarheten i internasjonale selskaper med spredt geografisk ledelse, og gedigne mandater til overføringer hos enkeltindivider der vet svindlere å benytte smutthullet godt. Svindlerne vet også å benytte seg av tilgjengelig informasjon som selskapet deler i ulike kanaler, og svindlere vet å misbruke ansatte som av ulike grunner ikke sjekker om en kommunikasjon er fra en autentisk kilde.

Når svindlere først klarer å melke et selskap, eller en finansdirektør som tror at den på oppdrag fra toppsjefen i utlandet overfører beløp som en hemmelig del av et oppkjøp så er det en kombinasjon av «egoet», og manglende vilje til å sjekke fakta som feller den utførende finansdirektøren. Det er det samme egoet som gjør at personen først ikke klarer å innse at den er misbrukt av fremmede til å utføre svindel, og det er gjerne lang tid fra personen forstår at den er misbrukt til den faktisk kan innse betydningen av det.

Når det kommer til hvem som står bak slike angrep så er svaret like enkelt som det er komplisert. Svaret er internasjonale kriminelle grupperinger som vet at svindel er så ekstremt lønnsomt fordi det sjelden etterforskes om kanalene for kommunikasjon og transaksjon fører ut av landet. Om internett i tillegg er et instrument så skal det mye til om det prioriteres av myndighetene ikke summene er så store at det tvinger frem et internasjonalt samarbeid.

Sagt på et annet sett; Det er ikke Politiet som redder deg når svindlere forsøker å svindle din bedrift eller deg for en million eller tre. Det er din evne til å kontrollere at informasjonen som du mottar er reell, og at det i din bedrift kreves flere enn en person for å gjennomføre en større overføring. Det er også din evne til å sikre informasjonsflyten fra bedriften internt, og ut om mot omverden. En avissak om at din arbeidsplass er på hugget når det kommer til oppkjøp kan nemlig være alt som skal til for at svindlere finner dere spennende som et neste offer.

Derfra er veien kort til noen millioner tapt. Slikt skjer nemlig hver dag. Tro det eller ei.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0