Livsgleder "Joys of Life"

Svindlernes favoritt-redskap kostet oss 300 millioner i 2016 – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Tapene kunne ha vært unngått med noen enkle grep»

I følge ferske tall fra Finanstilsynet har norske selskaper blitt CEO-svindlet for rundt 300 millioner kroner i 2016, og dermed har svindelformen «CEO-Svindel» som KleivenBlogg advarte om allerede for tre år siden tatt et massivt jafs av norske selskapers kontantbeholdning. Så mye er stjålet gjennom den sofistikerte svindelformen at gjennomsnittlig tap per sak nå er på hele 1,3 millioner kroner. Totalt er det innrapportert 214 slike saker i Norge i fjor. Når det gjelder fremtiden kan vi være sikre på at trenden vil fortsette med uforminsket styrke. Grunnen er ganske enkelt at dette har vist seg å være ekstremt godt butikk for de som står bak.

La oss trekke en paralell;

Nokas-ranet som for noen år tilbake stjal alt som var av medie-oppmerksomhether her til lands var på en brøkdel av det CEO svindelen, nå utgjør årlig men der Nokas med all sin røver brutalitet skapte fantastiske TV-bilder, drap og og påfølgende skurkejakt så flyr CEO svindelen under radaren. Kriminalitetsformen er også så enkel å gjennomføre fordi alt den krever er god informasjons insamling, og litt fiffig datakunnskap av den typen som tar kontroll over en e-mail konto eller annen infrastruktur som bedriften benytter seg av.

CEO Svindel – beste tips for å beskytte seg;

  • Epost eller SMS hvor du blir bedt om å overføre penger kan være svindelforsøk.
  • Innfør beste-farsprinsipp der flere attesterer og signerer
  • Følg alltid opp innkommende mailer med instrukser om å overføre i en annen kanal som eksempelvis på telefonen.
  • Les slike meldinger nøye. Se etter unormale elementer. Dette kan være manipulerte fra-felt og svar-felt, eller bruk av .com-domene i stedet for .no.
  • Epost formulert med en fremtoning i retning av tillit, trussel eller fristelser er også kjente tegn på svindelforsøk.
  • Se godt på og kontroller betalingsinformasjon og/eller faktura mot tidligere transaksjoner. Kontonummer avviker nærmest alltid fra normalen.
  • Ledelsen bør informere sine økonomimedarbeidere på forhånd, hvis de vet at det er aktuelt med raske pengeoverføringer i tiden som kommer.
  • Hvis du som økonomimedarbeider mottar epost fra sjefen om å overføre penger, så send sjefen en SMS hvor du ber om at overføringen bekreftes. Eller ring.
  • Dersom transaksjonen allerede er gjennomført og du er lurt bør du umiddelbart ringe banken og varsle om hendelsen.
  • Ikke legg ut oversikt over nyansatte på nettsiden til bedriften. Svindlere går alltid etter kjedens svakeste ledd.

Husk å politianmelde om du først blir utsatt for forsøk eller gjennomført svindel.

Stay safe!

Relatert

Share: