Livsgleder "Joys of Life"

Stockholm mitt Stockholm – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Det finnes ikke noe feigere og mindre heltemodig enn terror»

Kjære lesere, i dag tidlig hadde både kaffen og frokosten en litt annen smak enn vanlig. Hendelsen i Stockholm i går ettermiddag der en kapret lastebil pløyet seg gjennom folkemengden i en gågate gjorde både kvelden i går og morgenen i dag litt surrealistisk. Det er som om den idyllen som vanligvis preger de nordiske hovedstedene er byttet ut mot et grått teppe av frykt og kaos. Et teppe som lett kan bli tykkere om vi lar frykten ta fra oss den nordiske roen som til daglig styrer oss nordboere. Ikke la det skje!

Som region har vår geografiske plassering i utkanten av verden tidligere gjort oss mindre sårbare for denne type angrep, men ekspertene har varslet om at terrorhandlinger er noe vi må forberede oss på, og i går så fikk de rett.

I tider som disse er det lett å ty til frykt, men vi kan ikke la frykt styre oss,

Fire mennesker ble drept og minst 15 ble skadet da en kapret lastebil braste inn i en gågate i sentrum av Stockholm fredag ettermiddag. Den kaprede lastebilen tok fyr etter angrepet, og ble fjernet fra åstedet natt til lørdag. I bilen fant politiet sprengstoff. Med andre ord det hele kunne gått langt verre om hendelsen hadde fått utarte seg.

Bortsett fra Oslo er kanskje Stockholm den byen jeg har tilbrakt mest tid i opp gjennom årene. Ikke minst på jobb, og nettopp området der det hele fant sted har vel de fleste av oss nordmenn besøkt en eller flere ganger.  Som en stolt borger av Norden, er jeg forferdet over hendelsen, men jeg er samtidig klar på at dette kommer til å bli noe vi vil måtte leve med også i vår del av verden. Som en såkalt «risikoekspert» vet jeg at angrep som utføres av ekstremister som handler på eget initiativ, eller etter eget hode er nesten umulig å stoppe. Jeg vet også at der Norge fikk et tøft møte med terror gjennom ABB der har nå svenskene fått en hendelse som vil sette de svenske verdiene , og den svenske toleransen på prøve. Ikke minst vil sikkert mange stille spørsmål ved hvordan det hele kunne skje.

Kunne det hele vært stoppet?

Det er langt enklere å skulle stoppe et miljø som planlegger aktiviteter som krever dialog, kommunikasjon og samhandling enn å skulle fange opp en gal person som gjør alle forberedelser på innsiden av eget hode. Hvilken av de to kategoriene gårsdagens hendelse hører hjemme i er kanskje for tidlig å si, men en ting skal vi uansett ha i bakhodet.

I en tid der Internett fungerer som en døgnåpen propagandakanal for alle med ekstreme i ulike retninger, og kravene til enkeltindividet i samfunnet er så tøffe og også ekskluderende som de er så vil enkelte kunne søke til ekstreme handlinger og miljøer. Dette er selvfølgelig nedsiden ved det popularitets styrte samfunnet der mange faller utenfor, og søker tilhørighet, anerkjennelse og status i miljøer som vet å skape frykt gjennom andres svakhet. En svakhet som i utgangspunktet er religionsuavhengig. Ekstremister er ekstremister uansett hvilken religion de skyver foran seg som alibi for vold. Likevel er det en ting som de ekstreme aldri kan ta fra oss.

Ta vare på hverandre – det kan være tøft og kaldt der ute.

Vi nordboere kommer fra en fredelig kultur. En kultur og et knippe nasjoner som er bygget på en slags nordisk ro, og harmoni. Det er den roen og indre kraften vi må søke mot når vi står overfor angrep som i går.

Kjære Sverige, i dag er vi nordmenn like svenske som dere. Vi er alle i samme båt når våre verdier, mennesker og byer rammes av død og kaos. Vi har alle grunn til å samles om beholde vår nordiske ro, og våre verdier som fred-skapende folkeslag. I dag sender jeg tanker til venner og kjente i byen jeg elsker!

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Stockholm mitt Stockholm!

Relatert

Share: