Livsgleder "Joys of Life"

Spørsmål og svar om 5:2 dietten

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hvordan kan man lettest gjennomføre 5:2 faste?

Legg dine fastedager til de dagene som passer best med tanke på din personlige timeplan og ukens aktiviteter. For mange kan det være lettere å faste på hverdager enn i helgene. Du kan variere fastedagene fra uke til uke alt etter hva som passer.

I starten hjelper det å planlegge på forhånd hva du skal spise på fastedagene og kjøpe inn de nødvendige matvarene.

Noen mennesker synes det er overraskende lett å endre vanene, mens andre synes det er mer utfordrende. Å ha en 5:2-kompis eller støtte er til hjelp for mange.

Hvor mye kan en forvente å gå ned i vekt?

Forskningsresultatene viser at vektnedgangen varierer avhengig av hvor overvektig du er. Jo mer du veier, jo mer går du ned i vekt. Det vanlige er å gå ned fra 0,5 kg til 1 kg per uke. Faster du tre dager i uken i stedet for to dager kan du forvente maksimal effekt og en vektnedgang på over 20 kilo i løpet av et halvår er ikke uvanlig.

Må kaloriene på fastedagene være i ett måltid eller spredt utover dagen?

Forskjellige studier har ulike tilnærminger. Personer som deltok i Dr. Krista Varadys studier av «The Every Other Day Diet» (faste annenhver dag) spiste bare ett måltid per dag, ved lunsjtid. Dr. Michael Mosley som startet 5:2-trenden foretrakk å ha to måltider per dag. Mimi Spencer (som var med på å skrive bok sammen med Mosley) foretrakk flere små måltider utover dagen. Den tilnærming som er best, er den du kan holde deg til! Noen mennesker synes for eksempel at det å spise frokost faktisk gjør dem mere sulten ut over dagen.

Du kan foreksempel starte dagen med en lett lunch bestående av litt yoghurt, frukt, bær eller grønnsaker med 100-150 kalorier, spise en enkel middag med 200-300 kalorier og til slutt en sunn salat med 100 kalorier til kvelds. Det viktige er at du ikke overstiger et samlet kaloriinntak på 500 kcal (600 for menn) pr. dag.

Hva er den beste maten og drikken for fastedagene?

Det grunnleggende prinsippet er å hovedsakelig spise kalorifattig mat som er rik på volum, protein og fiber, da dette er mest mettende. Det vil si mager fisk, magert kjøtt, sopp, salat, grønnsaker og frukt. Husk at bladsalat inneholder 10 kalorier per 100 gram i motsetning til grovbrød som inneholder ca. 240 kalorier per 100 gram. Annen lett-mat med lite kalorier er også praktisk da du kan spise mer av det. Sjekk ut våre måltidsforslag. Medlemsskap på 5:2-dietten sin side gir deg også tilgang til massevis av lavkalori oppskrifter.

Å tygge sukkerfri tyggegummi hjelper på sultfølelsen for noen. Drikk mye vann/kulsyrevann og bytt ut snacksen med te/kaffe. Husk at tørste ofte kan være forkledd som sultfølelse. Selv om lett-brus og lignende ikke er spesielt sunt av mange andre grunner, er det tillatt på 5:2 å drikke alt som ikke inneholder noe særlig kalorier. Men husk at lettbrus er kjent for å øke sultfølelsen.

Hvilke matvarer bør man unngå på en fastedag?

Ingen matvarer er «forbudt» på fastedagene. Men det anbefales å unngå raffinerte karbohydrater på fastedager dvs. hvit melbakst og annen mat rik på sukker og raske karbohydrater som pasta, hvit ris og poteter, i tillegg til kaker, juice og andre sukkerholdge drikker. Alkohol kan også være lurt å unngå ettersom det har høyt innhold av kalorier og er med på å produsere hopp i insulinnivået.

Hvordan kan man telle kalorier på en fastedag ?

Etter hvert vil du lære deg omtrent hvor mange kalorier det er i den maten du spiser mest av, men i begynnelsen er det lurt å dobbeltsjekke hvor nøyaktig din kaloritelling er.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Det finnes massevis av gratis kaloritellere og kaloritabeller tilgjengelige både for PC/Mac og mobil. Du kan også bruke oppskriftene våre, hvor kaloriinnholdet har blitt nøye kalkulert.

Kan man trene på en fastedag ?

Det er dokumentert at personer som trener i fastende tilstand forbrenner mer fett og går enda raskere ned i vekt. Mens vanlige dietter gjerne gjør at kroppen mister 75 % muskler, viste studier av The Every Other Day Diet i kombinasjon med trening et muskeltap på kun utrolige 1% !

Trening gjør deg sulten. På fastedagene kan det derfor være en fordel å trene rett før et måltid tidlige på dagen. I en studie med menn som trente før frokost forbrant de mer fett enn de som trente etterpå. Trening kan også være en nyttig distraksjon hvis du begynner å bli småsulten, men stopp umiddelbart hvis du føler deg ukomfortabel.

Les mer om fordelene med å kombinere trening og 5:2-faste i boken Fast Exercise av Dr. Michael Mosley.

Kan man faste hvis man føler seg syk eller uvel?

Nei, fasting vil stresse kroppen din. Stresset er noe av det som gjør at fasting hjelper, da det trigger reperasjon, men man bør aldri overstresse kroppen.

De med kroniske sykdommer eller nedsatt immunforsvar bør også være forsiktig med hvor mye de faster. Lytt til kroppen!

Er en fastedag 24 eller 36 timer?

I realiteten er en fastedag på ca. 36 timer. Dersom man er ferdig med kveldsmaten kl 20:00 på f.eks en søndag, og mandagen er ens fastedag; kommer man ikke til å spise normalt igjen før tidligst tirsdag morgen ca kl 8:00. Det vil si rundt 36 timer.

Hvilke tester kan man ta for å følge med på endringer?

Det enkleste er å veie deg selv og måle kroppsdeler som midje, bryst, og hofter. Du kan også måle din hvilepuls, da det er en god prediktor for fremtidig helse. I tillegg kan du be legen din om å måle ditt fastende blodsukker, kolesterol og å ta blodtrykket.

Hvor ofte bør man veie seg?

Det er ingen regler for det, men en gang i uken er nok da vekten har en tendens til å endre seg mye fra dag til dag.

Hvordan måler man sin omkrets/midje?

Stå med ca. 20 cm mellom føttene og pust ut som normalt. Mål direkte mot huden din men pass på at tapen ikke komprimerer huden. Plasser målebåndet omtrentlig på linje med navlen eller rett over.

Vil dietten sette forbrenningen i hvilemodus?

Hvilemodus slår ikke inn før etter flere dager/uker med mangel på kalorier. På 5:2-dietten «slanker» du deg bare én dag om gangen. I motsetning til vanlige dietter hvor man kutter kalorier hver dag vil kroppen reagere på periodisk faste med å øke forbrenningen. Periodisk faste er ikke det samme som ekstrem slanking.

Ved å ha et varierende inntak av energi gjennom uken, lurer man kroppen til å holde forbrenningen oppe – til tross for at man totalt sett ligger i underskudd på kalorier.

Hva er bivirkningene på 5:2?

Den vanligste bivirkningen er sultfølelsen, spesielt i begynnelsen, men det går for de aller fleste over etter de første 2-3 ukene. Du kan eventuelt distrahere deg selv ved å holde deg selv opptatt, eller ved å ta deg noe godt, kalorifritt å drikke. Hvis du synes det er vanskelig å sove på tom mage, kan du holde noen kalorier til side for en sen kveld snack eller matbit.

Mange tror at etter flere timer uten mat vil de føle seg svake fordi blodsukkeret har falt, men dette er som regel en myte når det gjelder friske personer. Etter hvert som kroppen blir vant til periodisk faste vil den lære seg å hente engergien den trenger fra fett i stedet for å hente energi fra glukoselagrene i kroppen.

Noen få rapporterer hodepine eller forstoppelse på fastedagene. Dette er som regel et resultat av ikke å drikke nok vann i løpet av dagen. Under fasten renser kroppen ut toksiner og annet avfall. Det er viktig med nok vann for at kroppen skal kunne kvitte seg med disse avfallsstoffene.

Hvem er rådet til ikke å utføre periodisk faste?

Barn
Undervektige personer
Personer med Type 1 diabetes og diabetikere på insulin
Gravide eller ammende mødre
Dersom man har en spiseforstyrrelse
Dersom man nettopp har gjennomført et kirurgisk inngrep
Dersom man føler seg uvel eller har feber
Hvis man tar reseptbelagte medisiner bør man oppsøke lege først, akkurat som man bør gjøre før man tar fatt på hvilken som helst diett. Hvis man går på medisinen Warfarin er det spesielt viktig å konsultere legen sin først.

De med kroniske sykdommer eller nedsatt immunforsvar bør også være forsiktig med hvor mye de faster.

Vil dietten påvirke de med gikt?

Daglig faste over lengre tid kan utløse gikt, men dette bør ikke skje med periodisk faste (5:2). På den annen side er gikt forbundet med fedme, insulinresistens, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. 5:2 bidrar til å rette opp disse problemer, dels ved vekttap, men også av en reduksjon i insulinnivåer. I tillegg ser det ut til at periodisk faste også er med på å redusere betennelser.

Drikk mye væske da dehydrering vil gjøre gikt verre. Unngå fruktose og tilsatt sukker.

Hva kan jeg gjøre for å holde vekten?

For å holde vekten når du har nådd din idealvekt kan du enten gå over til å faste bare én dag pr. uke eller du kan spise mer på fastedagene. Forskning viser at fem av seks som slanker seg på vanlig måte legger på seg like mange kilo som de har slanket bort innen et år. Men forsøkspersonene som gikk på periodisk faste etterfulgt av vedlikeholdsfaste erfarte både varige helsefordeler og varig vekttap!

Hva var det som gjorde at 5:2 plutselig ble populær?

Dr. Michael Mosley kom opp med ideen til 5:2 dietten etter å ha møtt forsker Krista Varady, som hadde forsket på annenhver dag-faste i mange år. Dette kan du oppleve 36 minutter inn i filmen nedenfor. Det var etter denne dokumentaren ble laget, at 5:2-dietten ble oppfunnet. Og det var denne samme dokumentar som gjorde verden nyskjerrig på periodisk faste.

Dr. Michael Mosley kom opp med ideen til 5:2 dietten etter å ha møtt forsker Krista Varady, som hadde forsket på annenhver dag-faste i mange år. Dette kan du oppleve fra ca. 36 minutter inn i denne filmen.

Tips til kalorifattige matprodukter og kos for fastedager

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *