Livsgleder "Joys of Life"

Sporhund, eller  sporløst forsvunnet

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

75024998_10156957471373517_5150738657849638912_n-6463497

Sporhund, eller  sporløst forsvunnet

«I Norge er det altfor mye som ligger til rette for svindlere. Systemet er rett og slett skapt for å gi dem alle fordeler»

Kjære leser, om du er en av de som har blitt svindlet her til lands de siste årene så er du sikkert også en av de som har havnet i statistikkene over henlagte saker hos Politiet. Like fullt blir du først svindlet eller bedratt så er det kun en ting som gjelder og det er å Politianmelde. Om ikke annet så havner saken din i bunken over henlagte saker, og det i seg selv er har en effekt. Det slår ut på statistikkene, og bidrar til økt fokus på hvorfor svindel bør prioriteres når ressurser skal fordeles. Anmeld!

Med det sagt; Selv om det kan virke både håpløst og forgjeves når du opplever å motta henleggelsen så husk at det i alle fall har en effekt som utslag i tallene. Om du går i tanker om å engasjere noen privat for å finne pengene dine, eller løse saken så er det på ingen som helst måte veien å gå. Det å bruke mer penger på å finne penger som er tapt til svindlere er noe jeg virkelig vil fraråde å gjøre som privatperson, men har du millioner å bruke så for all del. 

«Dere ba meg skrive litt om dagjobben min, og hvordan vi jobber med risikoanalyse, sporing, kartlegging av risiko»

Om du er en av de som har interesse for hvordan vi gjerne jobber med slike saker for bank og næringslivskunder på et litt overordnet nivå så kommer noen ord om det her. Dere spør jo og graver ofte om slikt, så «here you go».

Flere av dere har spurt meg hvordan vi som jobber med sporing, analyse  og kartlegging av informasjon konkret finner informasjon på kriminelle, og individer som kan forbindes med risiko i det store utland, og da kan jeg jo bruke noen minutter på det som på godt norsk kalles «dagjobben» på RIG. Veldig ofte handler slik sporing i 2019 om skrivebordsarbeid, og når det gjelder sporing av risiko eller kriminelle i utlandet så starter vi gjerne med søk i ulike systemer. Noe av det første vi gjerne gjør er å søke i globale selskapsregistere på både person og selskapsnavn. Disse registrene kan kort og godt beskrives som et slags globalt Brønnøysund, og i disse databasene gjør vi søk på postbokser, personnavn, telefon-nummere og annet. Om man eksempelvis kjenner til et telefon-nummer som er assosiert med bandittene, så kan et søk ofte avsløre om flere selskaper, eller personer er knyttet til samme nummer. Det samme gjelder postboks adresser, og vet man først at postboksen er brukt til en form for hvitvasking eller svindel så er gjerne de øvrige selskapene som bruker samme postboks også shady. Om vi vet at et selskap eller en gruppe mennesker bruker en viss stråmann til å fronte så er dette gjerne noen vi forsøker spinne videre på. Det samme gjelder relasjoner som deler nettverk.  Mennesker som har felles interesser, verdier etc trekker gjerne sammen, og om de ikke nødvendigvis deler eierskap i selskaper etc her hjemme så kan man ofte finne fellesnevnere i det store utland.

Om vi har behov for å sjekke individet mot kriminell historikk etc i det store utland så finnes de mest alvorlige kriminelle forholdene i databaser av typen RDC, eller World-Check. Der finner du alt som kan tenkes innenfor økonomisk kriminalitet, svindel og terrorfinansiering. Slike systemer brukes av alle bankene, og også av myndighetsorganer som skatt og politi verden rundt. Hos min arbeidsgiver har vi i dag rettighetene på RDC for Norden og Baltikum, og vi jobbet tidligere med World-Check. Begge systemene gir god innsikt i kriminelle, og deres bakgrunn/nettverk.

Om du skal finne ut hvor noen befinner seg ute i verden så finnes det et hav av ulike IP-loggere, og skal jeg være helt ærlig så er slike ganske så geniale. I mange tilfeller der vi har behov for å finne ut hvor noen befinner seg rent geografisk så bruker vi slike. Enten det er snakk om for Svindeljegerne eller for andre oppdragsgivere.

Til slutt er det nesten alltid slik at skrivebordsarbeid etterfølges av arbeid lokalt, og på RIG så er vi endel av et nettverk som kan hente inn informasjon på bakken i 200 land. I praksis betyr dette at om du trenger informasjon om et individ eller et selskap i løpet av så lite som 48 timer så kan vi hente dette ut lokalt der det skjer. Om det gjelder Somalia, Iran, eller Kina spiller liten rolle når jobben først skal gjøres. I praksis brukes slike tjenester ganske aktivt av næringslivet i dag, og da gjelder det gjerne å risiko-klassifisere samarbeidspartnere eller selskaper i forbindelse med oppkjøp, mulig svindel, hvitvasking eller annet. I en global verden er truslene alltid til stede, og i en slik verden trengs nye virkemidler. 

Da er plutselig det å forstå trusselbilder en viktig del av vår alles hverdag.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ha e nydelig dag, og ta vare på hverandre. Det kan være kaldt der ute.

73125652_10156957471423517_2546088894042996736_n-6376673