Livsgleder "Joys of Life"

Smakfull klementin marmelade – uten hvitt sukker

Jeg går ut i fra at det ikke kun er min familie som hamstrer klementiner til jul, og som kanskje har flere klementiner igjen selv om vi har bikket Januar. I dag skal du få oppskriften på klementin marmelade. Marmelade er litt tykkere enn syltetøy i konsistensen, og lages gjerne av sitrus og noen ganger finner du også sitrus skallet i marmeladen. Denne klementin marmeladen kan lages sukkerfri, vegansk eller paleo ved å velge passende type søtning.
mandarinmarmelade1

Klementin marmelade
Du trenger:
1. 500g Klementiner
2. Ca 1 kg søtning: Kokossukker, sukrin gold, sukrin eller lignende
3. Ekstra smak: revet klementin,lime- eller sitronskall, litt sitronjuice, vanilje eller kanel
4. Ca 1,5 dl vann

Slik lager du marmeladen:

Vask klementinene og kok dem i 30 min til 1 time i vann. Hell av ca 1,5 liter av kokevannet og ta vare påd et.
Skjær klementinene i to og klem ut juicen. Ta ut evt steiner, og skjer så opp skall og kjøtt i små biter eller strimler. Du kan evt bruke en food prosessor, men det kan gi et litt for finmost resultat. Jeg synes det er lekkert med strimler av skall i en marmelade. Skallet vil gi mer smak, men kan også gi litt bitterhet til marmeladen. Ønsker du en veldig fin marmelade kan du kjøre klemetinkjøtt og skall i en blender, om du vil ha biter lar du dem bare være. Du kan også mose kun kjøttet og tilsette biter av skallet.

Kok opp klementinene og skall i vann under omrøring i ett par minutter under omrøring. Tilsett søtt og ekstra smak om du vil ha det. Jeg tilsetter saften av 1/2 sitron. Kokossukker, honning og xylitol vil karamellisere litt, og det foretrekkes til marmeladen, men du kan godt bruke sukrin om ønskelig. Smak til om du trenger mer søtt. Småkok uten lokk i 1/2-1 time, eller til du har fått en ganske tykk marmelade. Etter hvert som det kokes vil marmeladen bli fastere og da må du røre oftere slik at den ikke brennes. Synes du marmeladen blir for tykk kan den tynnes med litt frisk juice. Avkjøl i 15 minutter før du heller marmeladen over i sterile glass.

Marmeladen er nydelig pålegg på julebrød, brød, rundstykker, boller og vafler. Prøv den også til desserter som sjokoladekake eller iskrem. Håper det smaker ?Dessert med klementin marmelade med skall, søtet med sukrin

Har dere klementiner i hus? Fikk du lyst å prøve deg på marmeladen?

Leave a Comment

Your email address will not be published.