Livsgleder "Joys of Life"

Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din!

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ok, litt grotesk overskrift, men den får sagt det og forhåpentligvis vekket interessen din.

En ting som alltid har irritert meg litt er norske ernæringsfysiologer og leger som sitter helt fast i det de har lært om kosthold og sykdom mens de studerte, selv om vi i dag vet at noe er feillære eller i beste fall utdatert informasjon. Veldig mange ernæringsfysiologer og leger baserer IKKE sine råd på den siste forskningen.

De har tatt det de har lest og lært for lenge siden, for god fisk og nekter å høre på noen andre. Ernæringsfysiologene mener som oftest at de har rett, og avviser ethvert kritisk spørsmål. De har lært at eggeplomme er usunt, at mettet fett er fanden selv, mye protein fucker opp nyrene og karbohydrater og gjerne da korn er det beste du kan få i deg.

I mine yngre år hadde jeg kontakt med en ernæringsfysiolog. Jeg har jo hadd, og har fortsatt, kjipe mat allergier og intoleranser. Selve ernæringsfysiologdama var kjempehyggelig, men hun som mange andre ernæringsfysiologer preket om det hun hadde lært som om det var eneste veien å gå.

Det var mye jeg ikke fikk til å stemme sånn logisk sett. Jeg kan jo mye om helse, kosthold og kropp, og har lest mange studier, men siden jeg var “sivil” og ikke faglært som henne var det som om det jeg hadde å si ikke hadde noe å si – for å si det sånn. Det var ingen vits i å si at “jammen, jeg har lest at….” Å neida, for hun, som hadde gått minst 5 år på skole for å bli klinisk ernæringsfysiolog, visste hva som egentlig var sant. Litt irriterende, men hva kan man gjøre. Deres lære er helt utdatert. Kostholdsrådene har så vidt forandret seg de siste årene enda forskningen på ernæring har blitt mye mer avansert.

Med et mer helsebevisst Norge og et media som oppdaterer befolkninger virker det som flere og flere leger og ernæringsfysiologer har åpnet øynene for at tja, kanskje var ikke det de lærte så rett som de trodde. Kanskje man må tenke nytt eller få et nytt syn på ulike makronæringstoffer. Kanskje er ikke et kosthold med lite fett og masse karbohydrater det alle best for pasienter med diabetes, kanskje er ikke smør fienden.

Det skal sies at det er kjempemange, både unge og eldre helsepersonale, som er ekstremt dyktige. Mange er også åpne og ikke minst interesserte i å høre andres meninger og lære noe nytt. Dette er ikke en post som er ment for å rakke ned på folk eller si at alle i helsenorge sitter på utdatert informasjon om kosthold. Langt der i fra.

Denne posten er først og fremst ment å opplyse og inspirere. Men ja, møter man en uopplyst lege, ernæringsfysiolog, helsepersonell eller bare noen som tror de kan alt om alt, eller bare noen som gir feilinformasjon, og snakker svært ned talende til deg fordi de har lært noe som du vet er motbevist, da er det greit å kunne slå i bordet med noe.

Jeg for min del har for lenge siden meldt meg ut fra diskusjoner og krangler om kosthold. Det tar tid og er egentlig bare frustrerende når motparten tror de har rett basert på utdatert informasjon og jeg vet jeg har rett basert på nyere forskning og studier.

Fra nå av kan jeg bare henvise til denne artikkelen for den aller beste måten å vinne en slik diskusjon er å slå i bordet med en god forskningsbasert studie. Ernæring er jo kjemi på mange måter. Det bør bli slutt på feilinformasjon fra helsenorge. Her får du noen “våpen” i form av fakta og studier slik at du lett kan vinne disse diskusjonene.  Dette er artikkel 1 av 3. Merk at jeg kun har linket til noen av studiene som har blitt utført og at det er mer der det kom ifra. Jeg går også ikke så dypt inn på hvert enkelt tema.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Egg gir kolesterol,mettet fett fører til tette blodårer og hjertesykdom, det er best å spise mest karbohydrater, og protein skader nyrene. Vi har alle hørt det før. Sant eller usant?

Påstand: “Egg/eggeeplommer fører til forhøyet kolesterol.”

Er det en ting som ernæringsfolka har hatt suksess med er det å svartmale en veldig sunn matvare, nemlig egg. Egg inneholder naturlig kolestrol og ble derfor ansett for å øke risikoen for hjertesykdom.

Fakta: Det har blitt bevist at kolesterol i kosten ikke hever kolesterolet i blodet. Faktisk egg øker det “gode” HDL kolesterolet, forbedrer blodets fettsyreprofil, og egg er ikke assosiert med økt risiko for hjertesykdom ( 1 , 2 ).

Egg er en av de mest næringsrike matvarene vi har. Den inneholder mange vitaminer, mineraler og antioksidanter som bla beskytter øynene ( 3 ).Å spise egg til frokost er vist å føre til et betydelig vekttap sammenlignet med om du spiser bagels til frokost ( 4 , 5 ).

STUDIER

  1. Rong Y, et al. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. British Medical Journal, 2013.
  2. Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 2006.
  3. Blesso CN, et al. Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome. Metabolism, 2013.

Påstand: “Den sunneste er å spise en fettfattig diett der karbohydrater utgjør 50-60% av kaloriene”

Fakta: 80-tallets ekstremt populære fettfattige diett har blitt testet i mange store kontrollerte studier. Den fører ikke til noe vekttap over en 7,5 årsperiode og den har ingen effekt på hjertesykdom eller kreft. Alle de store studiene viser at den ikke virker.

STUDIER

  1. Howard BV, et al. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. Journal of the American Medical Association, 2006.
  2. Howard BV, et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Cardiovascular Disease. Journal of the American Medical Association, 2006.
  3. Multiple Risk Factor Intervention Trial: Risk Factor Changes and Mortality Results. Journal of the American Medical Association, 1982.

Påstand: “Protein skader nyrene”

Man preparing his post workout protein shake taking a scoop of chocolate whey isolate powder from the black container, isolated on white

Dette var en av de tingene som irriterte meg i møte med ernæringsfysiologen. Hun sto på sitt; jeg spiste alt for mye proteiner og da fikk jeg skade på nyrene. I følge de studiene jeg hadde lest spiste jeg godt med proteiner for en som trente, og jeg fikk ikke skader på nyrene. Jeg sitter nå enda her å gommler protein cookies og nyrene mine er bra de, 7 år etter.

Fakta:  Det blir ofte hevdet at et høyt proteininntak kan føre til skade på nyrene, men dette er usant. Når det er sagt er det viktig for folk med allerede eksisterende nyresykdom å redusere på proteinet,men det samme gjelder ikke for folk med friske nyrer.

Studiene viser at et høyt proteininntak ikke har noen skadevirkninger av nyrefunksjonen hos friske mennesker, ikke engang i kroppsbyggere som spiser enorme mengder protein.

STUDIER

  1. Manninen AH. High-Protein Weight Loss Diets and Purported Adverse Effects: Where is the Evidence? Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2004.
  2. Martin WM, et al. Dietary protein intake and renal function. Nutrition & Metabolism, 2005.
  3. Home » Healthy Eating » How to Win an Argument With a Nutritionist

Påstand: “Mettet fett øker kolesterolet og fører til tette blodårer og hjertesydom”

Denne har du garantert hørt. For noen år siden var jo dette en selvfølge, og enda den dag i dag er det er overbevisning om at mettet fett er roten til alt ont. Enda lærer mange helsefagarbeiderne pasientene dette.  Du er hva du spiser sant, så fett gjør deg fet! ..eller?Fakta: Påstanten over er en myte. Mettet fett øker det gode HDL kolesterolet og forandrer LDL fra små kompakte, til store LDL lipoproteinene som er godartet og ikke øker risikoen for hjertesykdom.Dette har intensivt blitt studert de siste tiårene og studiene viser at mettet fett på ingen måte er knyttet til risiko for hjertesykdom.Studier

    1. Siri-Tarino PW, et al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. The American Journal of Clinical Nutrition, 2010.
    2. Mente A, et al. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Archives of Internal Medicine, 2009.
    3. Dreon DM, et al. Change in dietary saturated fat intake is correlated with change in mass of large low-density-lipoprotein particles in men. The American Journal of Clinical Nutrition, 1998. 

Påstand: “lavkarbo er usunt!”

Om du har gått på en lavkarbo diett eller kuttet ut pastaen så har du sikkert fått høre denne. Mange leger advarer også mot lavkarbodietter.

Fakta: Nei, lavkarbo er ikke usunt. Siden 2002 har lavkarbodietter blitt studert nøye og over 20 store kontrollerte studier har blitt gjort.

Lavkarbo fører konsekvent føre til mye bedre helseutfall enn den typiske fettfattige dietten, forårsaker mer vekttap og forbedrer alle viktige risikofaktorene for sykdom, inkludert triglyserider, HDL og blodsukkernivå.

Når det er sagt betyr ikke lavkarbo nødvendigvis å gå helt på fløte og bacon vogna, men å kutte ut raske karbohydratkilder som hvitt brød, ris og pasta, og spise mer fettsyrer.

STUDIER

  1. Westman EC, et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
  2. Hession M, et al. Systematic review of randomized controlled trials of low-carbohydrate vs. low-fat/low-calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obesity Reviews, 2008.
  3. Santos F, et al. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obesity Reviews, 2012.

Dette var del 1 av 3. Del 2 finner du HER. Del 3 finner du HER.

Har du møtt på noen som sitter fast i utdaterte overbevisninger om kosthold? Tanker om påstandene/fakta over?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *