Livsgleder "Joys of Life"

Slik lager du sunt og godt mandelsmør

Hei hei og velkommen skal du være! ? Jeg fikk en mail fra God Morgen Norge (TV2) i dag. De lurte på om jeg ville bake en sukkerfri kake på sendingen nå Fredag. Jeg fikk dessverre ikke sjekket denne mailen før sent på formiddagen, mange timer etter den ble sendt, så de fikk en annen (flotte Kristine weber) til å stille i stedet. Litt dumt for min del, men ikke noe å gjøre med den saken. Jeg skal uansett poste en knallgod sukkerfri kake her på bloggen til helga. ?

I dag skal dere ikke få en kakeoppskrift, men en gammel slager: Mandelsmøret. Det begynner å bli lenge siden jeg postet min første oppskrift på mandelsmør, i 2011. Guri, så raskt tiden går.Jeg lager mandelsmør omtrent hver andre måned, og i går lagde jeg meg nytt mandelsmør. Det er først og fremst billigere å lage nøttesmør hjemme enn å kjøpe, men det er også sunnere fordi det er ferskere, og ikke inneholder ulike typer sukker eller oksidert fett.

Dette hjemmelagde mandelsmøret er raw, vegansk, uten egg, melk, gluten og sukker. Det er lavkarbo-vennlig, paleo og rikt på fiber. Viktigst av alt er at det er godt og kan varieres smaksmessig.

mandelsmør

Litt helse info om mandelsmør:

Smøret er kremet med en litt kornete tekstur. Smaken er rik og mild. Bare en dl mandler inneholder nesten 25 prosent av ditt daglige behov av viktige næringsstoffer magnesium, samt er rik på kalium, mangan, kobber, antioksidantene vitamin E og selen, og kalsium. Faktisk har en kvart kopp av mandler nesten like mye kalsium som en 0,6 dl melk. Mandler er derfor en utmerket kalsiumkilde for laktose intolerante.

Mandler er også bra for tykktarmen: En dyre studie om effekten av mandler på tykktarmskreft fant at dyr (som ble utsatt for et tykktarmskreft-forårsakerende stoff)  og ble gitt hele mandler, hadde færre tegn på tykktarmskreft enn dyr gitt mandelolje eller ingen mandler. Forskere mistenker at fordelen kan skyldes mandlenes høye fiberinnhold.

Mandler er en av de beste nøttene for å senke kolesterolet fordi 70 prosent av fettet de inneholder er sunt enumettet fett som har vist seg å bidra til å klarne blodårene.

Du kan lage hvilket som helst nøttesmør med denne oppskriften. Jeg har valgt mandler fordi det var det jeg hadde hjemme, men du kan også bruke andre nøtter som macadamnia, cashew, pistasje eller hasselnøtter. du kan også legge til en blanding av frø, og smaksettere. det kan være lurt å lage litt “naturell” og se hvilke smaker du liker sammen med nøttesmøret ditt før du begynner å eksperimentere.

Hjemmelaget nøttesmør/mandelsmør
Du trenger:

  • Valgfri mengde mandler (med eller uten skall)
  • Kvalitets olje feks linfrø olje, eller kokosolje. Kokos gir mye smak, men jeg liker det. Unngå olivenolje da det gir for mye olivensmak.
  • Søtning og salt etter smak

Valgfritt A: kanel, sitronskall, appelsinskall, ingefær
Valgfritt B: sesamfrø, linfrø, solsikke eller gresskarfrø
Valgfritt C: kakao, gir et supersunt nøttepålegg
Valgfritt D: Smeltet sjokolade, gir et dødsgodt, og fortsatt sunnere enn kjøpt. sjokoladepålegg

Forberedelser:

Forvarm ovnen til 180 grader og rist mandlene på et stekebrett eller i en ildfast form. De er ferdige etter noen minutter, eller når det dufter. Ta dem ut og avkjøl helt. Dette steget er ikke nødvendig for å lage nøttesmør, men det fremmer nøttesmaken.

Fremgangsmåte:

Hell nøttene (og evt valgfrie frø) i en blender eller food prosessor. Først får du et kornete og tørt pulver (mandelmel).mandelsmør3 Stopp maskinen ofte slik at den ikke blir for varm og samtidlig skrap ned alt som klistrer seg til veggene. Gjenta prosessen. Etter noen minutter begynner det å dannes et klister av mandlene og fettet begynner å komme ut av nøttene. mandelsmør5Nå kan du vurdere smak og konsistens. Tilsett gradvis olje, mengde og type etter eget ønske, for å gi et mer kremet nøttesmør. Tilsett salt og blend igjen. Nå er det fint å tilsette valgfrie smakstilsettninger. Bland. Jeg synes det er godt med sitronskall og stevia.

Hell mandelsmøret i en beholder og det er klart til bruk. Oppbevar i kjøleskapet opp til 2 uker.mandelsmør4

Mandelsmøret er nydelig. Her får du tips til hvor du kan bruke det:

*på ristet eller vanlig brød
*inni banan(del en manan på langs og fyll med smørret)
*dypp eplebiter i det som et mellommåltid
*rør det inn i havregrøt
*i kaker, kjeks og snacks
*i smooties
*som glasur på cupcakes og kaker(bland med sukrinmelis)
*blend en god dæsj mandelsmør med vann for å lage din egen mandelmelk.
mandelsmørQ: Har du smakt mandelsmør? Fristet det?Takk for at du leser bloggen min! <3

Leave a Comment

Your email address will not be published.