Livsgleder "Joys of Life"

Slik lager du din egen glutenfrie melblanding + oppskrift

Hei! I dag tenkte jeg å gi dere noen tips om hvordan du kan bygge opp en “hjemmeblandet” glutenfri mel miks.

Utvalget i Norske dagligvare- og helsekostbutikker har blitt ekstremt mye bedre de siste årene,men glutenfrie mel blandinger er mye dyrere en en pakke hvetemel. Med vanlig bakst kan man bare bruke hvetemel og få et fantastisk resultat, men skal man bake glutenfritt vil en blanding med ulike glutenfrie mel typer med ulike egenskaper være det beste. Et minus med disse blandingene er at det i lengden blir dyrt å kjøpe, og blandingene kan være vanskelig å få tak i. Som dere vet er jeg en fan av Iherb, som har et enormt glutenfritt utvalg til en grei pris. Dere kan ta en titt på de glutenfrie mel blandingene her.
Å måtte kjøpe glutenfrie mel blandinger hele tiden, Iherb eller ikke, kan svi i pengeboka. Mennesker med cøliaki kan få støtte hos NAV, men har man gluten intoleranse eller vil spise glutenfritt av andre grunner får man som regel ikke støtte. Det kan lønne seg å lage sin egen blanding. Du kan lage større mengder melblanding, til en lavere pris per liter.

De fleste kommersielle glutenfrie mel blandinger har vanligvis omtrent samme sammensetning: En høy prosentandel av maisstivelse, noe rismel, fortykningsmidler (som xantangummi) og hevemiddel. Avhengig av merke kan de også inneholde salt, sukker, ulike proteinkilder, og kanskje belgfrukter. Men dette i bakhodet har jeg under skrevet opp noen retningslinjer for å lage din egen glutenfrie melblanding.

Noen viktige punker når du skal lage hjemmelaget glutenfri mel miks:
1. Kombinasjonen på melblandingen bør være 60% stivelse. Den mest brukte er kanskje mais stivelse(maisenna), men det kan kombineres med andre typer stivelse, for eksempel potet stivelse(potetmel).
2. Får å forbedre utseendet på brødet og skorpen er det fint å legge til 5% melkepulver. Dette er valgfritt, men anbefales for et bra bakeresultat.
Det kan være vegetabilsk pulver som soyamelk pulver som du ønsker et melkefritt alternativ. Ønsker du en protein beriket mel blandingkan du bruke whey (myse) protein pulver. Jeg anbefaler myse konsentrat.
3. Man trenger også et fortykningsmiddel slik som xantangummi, guargummi eller psyllium husk (skall av physilium)/fiberhusk. Dette bær utgjøre ca 2% av den totale blandingen. Xanthan kan du lese om her.
4. Tapioca / kassavastivelse er essensiellt å bruke i glutenfrie brød, fordi det gir litt av de “limende” egenskapene som gluten har. Jeg vil anbefale å bruke en prosentandel på 5% til 10%.
5. 2% bakepulver.  Selv om du skal lage en gjærdeig er det bra å ha litt ekstra hevemiddel i din glutenfrie melblanding. Har du ikke bakepulver kan du bruke natron.
6. De siste % som er igjen kan du bruke på valgfri mel type, eller en blanding av ulike glutenfrie mel typer. Dette vil gjøre det enkelt å variere smak og næringsinnhold på din glutenfrie melblanding, og gjøre at du kan lage din egen favorittblanding. Mel typer du kan prøve er glutenfritt havremel, quinoamel, bokhvetemel, soyamel, kikertmel osv. Les gjerne i min glutenfrie mel guide her for å lære mer om de ulike meltypene.

Den blandingen dere skal få oppskriften på i dag kan brukes til brød, bagetter, pizzabunn med mer. Jeg kommer til å legge ut noen oppskrifter der jeg bruker blandingen etter hvert. Oppskriften under er bare et forslag, så kan du tilpasse den litt ved hjelp av punktene over. Jeg har linket ingrediensene slik at du kan få tak i dem.
Til et kilo glutenfri melblanding trenger du:

600 g. maisenna
100 g tapioca
200 g rismel
50 g melkepulver eller whey protein pulver (valgfritt)
50 g sukrin (valgfritt).*
20 g xanthan gummi.
15g glutenfritt bakepulver

*Det gjør seg med litt søtt i alle typer bakst. Sukrinen kan og bør erstattes med søtningsalternativer som mater gjæren om du skal lage gjærdeig. Du kan bruke honning, agave og lignende, men de blandes da ikke inn i melblandingen, men tilsettes når du skal bake.

Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle eller pose. Rør blandingen godt enten for hand eller i en pose. Oppbevares lufttett til bruk.

Q: Var denne oversikten kjekk? Pleier du å kjøpe ferdige brød-mikser eller lager du dine egne mikser?

Leave a Comment

Your email address will not be published.