Livsgleder "Joys of Life"

Sjefen fra helvete – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Den beste «sjefen» jeg har hatt, og sjefen fra helvete

«Kan ikke du ta litt mindre plass Kleiven. Det var ordene til sjefen fra helvete»

Det var en av dere lesere som ba meg definere en god sjef sist uke, og slik har det seg at jeg sitter her og klør meg i søndags-skjegget (todagers pluss) mens jeg forsøker å tenke gjennom de ulike sjefene, eller lederne som jeg har hatt opp gjennom årene. 

En av mine første sjefene, eller ledere om du vil da jeg kom ut fra skolen het Roger, og Roger han hadde et godt ordspråk. «Du velger ikke en jobb – du velger en sjef». Jeg har ved flere anledninger hatt dette i bakhodet ved valg av jobb, og der sjefen har virket feil for meg, og den personen jeg er så har jeg styrt unna.

For meg har en god sjef alltid vært en som ikke ser min eventuelle suksess som en trussel men som en verdi. En som vet å gi klapp på skulderen når ting går bra, og enda flere klapp på skulderen når vi jobber i motbakke.

En god sjef er også den som er flink til å dellegere ansvar, og gi de ansatte lov til å prøve på det som kan virke umulig. En god sjef stiller seg alltid med troppene, og tar ansvar i både gode og dårlige tider.

En god sjef for meg detaljstyrer ikke, men lar meg gjøre mitt mens jeg måles mot en plan som vi sammen har lagt. Eller en plan som jeg har lagt men sjefen har godkjent. For meg er en god sjef en jeg har respekt for. En som innser at mennesker er ulike, og som en fotballklubb har spillere med ulik spisskompetanse, så har en bedrift det samme. Min spisskompetanse skal sjefen gjøre det beste med å utvikle. Det skal ha med din også.

Mitt livs dårligste sjef kommenterte en gang at jeg måtte ta litt mindre plass i bedriften. Der og da visste jeg at arbeidsforholdet snart var over. Jeg tok et valg, og sluttet.

Det å ta litt plass og spre det gode budskap har alltid vært en av mine styrker. Om jeg ikke får bruke mine styrker på jobb da er jeg på feil arbeidsplass. Det gjelder de fleste av oss.

Når jeg i dag skal ansette folk på min arbeidsplass  RIG så ser jeg etter folk som er flinkere, raskere, smartere og bedre på utfyllende område av vår virksomhet enn hva jeg selv er. Jeg trenger ikke en bedrift full av Kleiven-kloninger. Jeg trenger en bedrift som er rustet for å takle alt, og da må ulike typer på plass. Ulike typer som alle får skinne på sine områder.

Min forretningspartner er et perfekt eksempel på nettopp dette. Han har som meg bedriftens mål, og strategi i pannen men han jobber mot målet på et annet sett enn jeg gjør. Vi utfyller hverandre. I praksis betyr det at jeg kan være mindre «sjef», og er en leder.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Når sant skal sies så har jeg aldri likt ordet sjef. Det høres sjefete ut. Jeg har aldri villet sjefe. Jeg vil lede, og derfor har jeg alltid valgt ledere som også tenker slik når jeg skal velge sjef.

Bedre grunnmur for suksess det får du nemlig ikke.

Relatert

Share: