Livsgleder "Joys of Life"

Sannheten om frivillig kredittsperre – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

– Er frivillig kredittsperre virkelig den best veien for å unngå ID-svindel?

De siste dagene har flere «eksperter» uttalt seg positivt til frivillig kredittsperre, og dens fortreffelighet og selv om det er lett å si seg enig i mange av fordelene ved kredittsperre så er det likevel mange begrensninger ved løsningen som ikke er så godt belyst.

Først av alt er det viktig å forstå at en kredittsperre kun hindrer opptak av lån hos institusjoner som baserer sin utlånsinnhenting på bruk av kredittrapporter fra Experian og Bisnode. Skal du opprette en kredittsperre så må du dermed registrere sperren hos begge disse, og det må gjøres manuelt hvert enkelt sted.

Det finnes betalbare løsninger også, men la oss et sekund fokusere på gratissperre hos kredittopplysningsselskapene.

Om nye kredittopplysningsselskaper skulle finne på å etablere seg i Norge (skjer fra tid til annen), så må du også kontakt disse med tanke på å legge inn sperre.

Deretter vil det være slik at du neste gang du skal søke om nytt kredittkort, telefonabonnement eller lignende må korrespondere med disse på nytt for å oppheve sperren for deretter å gå gjennom samme prosessen en gang til få å igjen sette den på plass.

Det sier seg selv at ID-verifiseringskravene til kredittopplysningsselskapene må være ekstremt strenge slik at ikke ID-tyven kan slette, eller oppheve sperren uten videre. Du vil dermed kunne oppleve at prosessen forbundet med å bytte tele, banktjenester eller annet lett kan føles mer som en en vinternatt i en russisk vinterstorm enn et kjapt besøk hos en moderne nordisk finansinstitusjon.

Uten denne «seig-piningen» er nemlig ikke sperren noe verdt.
«Sperre eller ikke – jeg kan loppe deg uansett»

Når det først er snakk om frivillig kredittsperre så kommer vi heller ikke utenom at også kredittopplysningsselskapet er avhengig av å gjøre en sikker ID-verifisering, men ingen av disse selskapene har så vidt jeg vet tatt i bruk teknologi for å sjekke om du virkelig er den du sier at du er når du legger inn eller fjerner sperren. Sagt med andre ord, så er det ikke verre enn at en svindler med falsk ID i ditt navn lettere kan oppheve en frivillig kredittsperre enn å ta opp lån i banken fordi de fleste banker i dag har systemer for å sjekke om et pass, eller ekte ID dokument er ekte eller falsk.

Så med alt dette sagt. Frivillig kredittsperre kan være en grei løsning for å redusere risiko for å bli ID-svindlet, men noen fullgod beskyttelse er det ikke. Til det er prosessen for rigid og den faktiske oppsiden for liten, men det kan det jo hende at det offentlige Norge eller smarte kommrsielle aktører sørger for å ta sperre tankegangen et steg videre.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Resultatet kan da bli en bedre løsning enn den hulete paraplyen de serverer oss som beskyttelse mot de mørke skyene i horisonten.

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

416026-7-1431012333107-6791048

www.kjellolakleiven.no

Relatert

Share: