Livsgleder "Joys of Life"

Så rik kan du bli på å lage «fake news» – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mange av dere har spurt meg hvorfor falske nyheter er i ferd med å ta av som fenomen i sosiale-medier, og svaret er som det alltid er med svindel og uetiske aktiviteter av ymse slag. Penger! En svært aktiv skaper av falske nyheter fortalte nylig en rekke medier om gigantiske inntekter som følge av oppslag uten rot i virkeligheten. Han fortalte om månedlig inntekt på mellom 5.000 og 10.000 dollar for å skrive falske nyhetssaker som engasjerer folk flest.

En av de største sidene for falske nyheter kaller seg ABC News. Skremmende likt den virkelige siden ABC News.

Han er bare en skribent, og da snakker vi om toppen av isfjellet.

I mange av disse tilfellene er sakene rent oppspinn om kjente politikere eller personligheter og sakene er ikke snaue. Det siste året har vi kunnet lese at Johnny Depp og en rekke andre kjendiser som lever i beste velgående er døde. Vi har kunnet lese at en ledende FBI agent som etterforsket Hillary Clinton ble funnet drept (saken ble delt over 500.000 ganger på Facebook), og vi har kunnet lese at paven fra Vatikanet anbefaler amerikanere flest å stemme frem Trump (delt mer enn 100.000 ganger).

Nei, kjære godtfolk. Jeg er ikke et sekund i tvil om at dere alle forstår at slike saker i ni av ti tilfeller er falske men likevel klikker dere på linken som kan synes å være fra en mer eller mindre toverdig kilde.

Det hele blir nemlig litt som med personlighetstestene som mange av dere lar dere fristes til å trykke på i sosiale-medier. Bakmennene mobiliserer, og flørter med nysjerrigheten deres gjennom små agn av fristelse og belønningen er kunnskap basert på fri fantasi, men likevel så lar vi oss friste. Resultatet er at skribenten, nettstedet, annonse-nettverket og Facebook tjener penger.

Sidevisninger er nemlig god butikk for den som selger slik og med delinger i så store volum er det nærmest umulig å ikke bli rik. I tillegg kommer eventuell betaling for å publisere løgn som fremmer selskaper, politiske budskap eller annen bløff, og da kommer jo virkelig de store pengene til syne. Hvor er vel betalingsvilligheten større enn om man kan vippe et politisk valg eller senke eller øke verdien på en aksje? Vi snakker store penger.

Sett fra skribentens side er mye av trikset å få mennesker med mye følgere til å dele saken, og da gjerne også personer som har et navn som gir deling troverdighet. I Trump leiren var det eksempelvis flere av hans nærmeste som delte falske nyheter om både egen og konkurrerende presidentkandidat. Resultatet var at skribenten fikk et enormt løft i antall sidevisninger.

Det er nemlig på nett som i verden ellers. Meget god butikk å selge søppel til massene.