Livsgleder "Joys of Life"

Rundlurt av falske Facebookvenner – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kjære lesere, det skjer nå!

Vår alles tilstedeværelse i sosiale medier har ført til at også lurendreiere og banditter har funnet veien til den digitale verden, og i et hav av bandittstreker har vi den siste tiden sett en epidemi av falske profiler som utgir seg for å være våre venner, eller familie for deretter å gjøre regelrette svindelforsøk.

Det er din tillit til svindlerens misbruk av dine venner som brukes som trojansk hest, og altfor ofte lykkes denne fremgangsmåten. La meg forklare!

Svindelen tar i ni av ti tilfeller utgangspunkt i en venneforespørsel fra en som står deg nær, og den tilliten dere har dere imellom i den virkelig verden er utgangspunktet for svindelen.

Det hele kan skje ved to ulike metoder;

  • Den ene metoden, er at de lager en falsk profil som ligner profilen til din venn, og sender deg melding fra denne. Bildene på profilen er gjerne hentet fra din venns ekte profil.
  • Den andre metoden, er at de lurer til seg brukernavn og passord fra din venn, og logger inn på vedkommendes Facebook-profil og dermed misbruker den ekte profilen i svindelforsøket. Ved en slik fremgangsmåte benyttes gjerne trojanere eller lignende for å stjele til seg passord og brukernavn.

Så snart tilliten er etablert og dialogen med deg er godt i gang vil ulven i fåreklær be deg om en tjeneste, et lån, eller engasjere deg emosjonelt på annen måte som fører til at du gir fra deg personalia eller annet som kan brukes til å pådra deg gjeld, loppe deg digitalt, eller ID svindle deg.

I flere tilfeller som jeg har fått tilsendt fra dere lesere har også svindleren klart å svindlere flere i samme vennegjeng ved bruk av det første offeret som døråpner og tillitbyger videre. Det er gjerne først når korthuset raser, og den første av de svindlede i kjeden oppdager at den er svindlet at reaksjonen fra offeret kommer og denne igjen varsler sine nærmeste.

Et av ofrene skrev i mail til meg følgende. «Jeg burde selvfølgelig ha reagert da Tore sendte meg en venneforespørsel for vi var venner på Face fra før, men han fortalte at han hadde blitt hacket, og derfor hadde ny profil. I tillegg visste han så mye om Tore at jeg lot meg lure».

Er du i tvil om en venneforespørsel er ekte, eller et forsøk på misbruk av tillit? Ring kompisen og spør da vel. Selv i 2016 er sms, eller en telefonsamtale en grei måte å finne ut av hvor landet egentlig ligger.

Om du avslører et forsøk på en slik svindel så husk også å varsle kompisen som blir misbrukt.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Alt godt herfra, og lykke til!

Stay safe

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

416026-7-1431012333107-9110306

www.kjellolakleiven.no

TAKK FOR BESØKET!

Tips til bloggen kan sendes til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

STAY SAFE

Relatert

Share: