Livsgleder "Joys of Life"

Oppskrift på vegansk melkefritt smør

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hei hei! God ny uke! ? Vegansk smør er ikke akkurat det man finner mest av i norske dagligvarebutikker. Om man finner det er det stort sett margarin, eller en blanding av hydrogenererte fetttyper (transfett), vann, stivelse og tilsettingstoffer. Uansett er hjemmelaget alltid ferskest. I dag skal dere få oppskriften på en hjemmelaget smørvariant.

Smøret er vegansk, uten soya og melkeprodukter. Det er smeltbart og kan brukes i bakst.

Får å lage vegansk smør trenger du:

315g Kokosolje (uten kokos smak/duft)*
1,2 dl valgfri melk (nøttemelk)**
1 ss Oliven olje
1 ts valgfri eddik***
1 ts salt****
gul matfarge eller litt (1/8 ts) gurkemeie(gir gulfarge)
valgfritt: 1 ts- 1 ss solsikkelecitin

Tips: *Kjøp en kokosolje som har minst mulig kokossmak med mindre du har lyst på smør med kokossmak. Feks denne.**Du kan lage nøttemelk hjemme ved å blende nøtter og vann i et forhold på 1:3. Sil av melken. Du kan bruke avskallet mandel, cashewnøtter, macadamia nøtter,eller valnøtt. Jeg har brukt valnøtt. ***Jeg har brukt halvt om halvt med brun ris eddik og eplecider eddik. ****Prøv å pulveriser saltet så mye og fint som mulig.

Forberedelser: Kokos oljen må være flytende, så er det hardt kan du sette det i et varmt vannbad eller i en kasserolle til det smelter. Finn frem en form og sett denne i isvann slik at massen raskt avkjøles når du heller det over i formen.

Slik lager du smøret: Blend alle ingrediensene i en blender. Skrap ned på sidene med en slikkepott underveis. Hell massen over i den forberedte formen. Grunnen til at vi ønsker å avkjøle massen raskt er for at smørmassen ikke skal skille seg. Skiller det seg får vi ikke det resultatet vi er ute etter.

Avkjøl videre i kjøleskapet. Når massen er fast er smøret klar til bruk! Smøret oppbevares i kjøleskapet, helst i lufttett boks/glass. Smøret brukes i det meste , men jeg anbefaler det til feks toast, hvitløksbrød eller smørrøye.

Dette er en grunnoppskrift som du kan utvikle videre. Tilsett most hvitløk, næringsgjær, urter eller grønnsaker som finhakket chili eller paprika.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Håper det smaker ? Har du prøvd å lage melkefritt vegansk smør før?

3 thoughts on “Oppskrift på vegansk melkefritt smør”

  1. Så godt dette høres og ser ut da gitt ? Helt genialt, også tar det ikke lange stunden heller, whoop!
    Selv har jeg ikke laget vegansk smør før, men har kjøpt det på helsekosten her i Skottland. Laget en kjempe god vegansk vaniljekake med det faktisk, og det kan brukes akkurat som vanlig smør ? x

  2. Annikens Kitchen

    Takk for oppskrift ? Laget en variant i dag med safran og trøffel, funka som pokker! Var heller ikke så nøye med målene, og det gikk også fint ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *