Livsgleder "Joys of Life"

Om frykten tar overhånd – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Ikke fryktløs men frykt-bevisst, og nesten fri for handlingslammelse»

Kjære leser,

Jeg kan kjenne på smaken, lukten og lyden av frykt fra tid til annen, men jeg lar aldri frykten styre hvem jeg er, eller de valgene jeg tar. Omtrent slik liker jeg å se på det å være redd, eller frykte om du vil og med den setningen som rettesnor har jeg tatt mange valg opp gjennom årene. Fra de helt store avgjørelsene til de små hverdags-hendelsene, som krydrer hverdagen i all sin tåka av skremmende bekymringer. Med ferske hverdagshendelser er det å la frykten ta overhånd så utrolig enkelt. Det handler om å glemme de store linjene. Glemme fordi frykten for de merkeligste ting der og da virker så altoverskyggende. Det kan handle om noe så enkelt som å si at man elsker noen, liker noen eller vil gjøre det slutt med noen. Frykten kan gjøre det hele så mye verre enn det egentlig her, og i all den plassen som frykten tar så forsvinner den egentlige risikoen.

For de fleste mennesker er risikoen for at noe fryktelig kan skje så mørk og alarmerende, at den skaper en slags handlingslammelse, og det er egentlig denne som er farlig.

Til kollegaer, venner, familie og andre bruker jeg si at ved alle skumle korsveier er det nest beste svaret nei. Det nest beste svaret når du spør drømmedama, eller mannen  om en date er nei. Det nest beste svaret når svaret på kontrakten som kan forandre livet ditt tikker inn er nei, og det nest beste svaret ved alle andre korsveier er også nei.

Det som virkelig er et helvete, det er «kanskje». Det som setter livet ditt på vent det er «vet ikke», og «muligens». Det som gjør at du får et smil om munnen det er ja. Et nei skal også kunne gi deg et smil, og grunnen er enkel; Du vet hva du har og forholde deg til. Når det gjelder frykt i andre former så er det mye av det samme som gjelder, og grunnen er ganske enkelt at frykt oppfører seg likt uavhengig av bakgrunn i det store bildet.

Når det gjelder årets 17-mai feiring så har flere av dere lesere sagt at dere frykter denne, og det kan jeg forstå. Flere har også sagt at dere vil holde barna hjemme, og det er forståelig. Frykten for et mulig terror-angrep er en realitet for mange av oss, og spesielt etter den siste tidenes hendelser i blant annet Stockholm, og Paris. Det vi imidlertid skal huske ved alle slike tilfeller er at vi ikke skal la frykten styre oss. Vi skal bruke frykten til å ta bedre og klokere valg, og vi skal gjøre det ved å tenke gjennom konsekvens om noe går galt, og ikke minst sannsynlighet. Når det gjelder sannsynlighet for at noe går galt på nasjonaldagen vår så er den til stede, men den er ekstremt liten.

Selv om sannsynligheten for terror er større på 17-mai enn vanlig så er den fortsatt på et nivå som vi skal ta hensyn til, men ikke la styre livene våre. Vi skal være bevisste og  fokuserte, men ikke redde. Da har terroristene vunnet og vår egen frykt blir vår verste fiende.

For nasjonaldagen ønsker jeg dere alle en harmonisk, frykt-bevisst og gledelig feiring. Dagen har positivt fortegn tross alt.

Relatert

Share: