Livsgleder "Joys of Life"

Om banker og kunders identitet

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

19143122_10154789267328517_2287746950046818983_o-2729210

Om banker og kunders identitet

Kjære leser, vet banken egentlig hvem du er, og hvor gammelt er bildet på bankkortet ditt? Om du har et bilde på kortet da. Vel, om du tenker at det er en privatsak, og du behøver ikke å dele svaret med meg heller. Det jeg kan dele med deg er at norske banker nå er i ferd med å samle inn ID-dokumenter for flere hundretusen bank-kunder på en gang, og veien for å samle inn nettopp ditt dokument kan kreve litt av deg også. Du spør deg kanskje hvorfor? Hvorfor du må legitimere deg med pass overfor banken som du har brukt, eller har vært kunde av i flere år?

Det handler  om at banken som endel av «hvitvaskingsloven» plikter å gjennomføre det som i bank-verden kalles «KYC», eller kjenn din kunde prosessen. Som en del av denne plikter bankene å ha en kopi av ditt ID-dokument, og da  handler det om å ha et oppdatert ID-dokument på samtlige kunder registrert. Alternativet til å ha et godt oppdatert system for ID-dokumenter er å gi kriminelle og andre et gedigent smutthull for å skjule egen identitet ved overføring av penger, eller bruk av ulike bank-tjenester. Slik kan vi ikke ha det i Norge, eller andre ryddige land for den saks skyld.

Når det nå legges betydelige ressurser fra bankene i innsamling av ID-dokumenter for eksisterende kunder så handler det om at norske myndigheter strammer inn kravene til banknæringen, og dermed gjør smutthullet langt mindre enn det frem til nå har vært. Samtidig vil trolig flere av de rundt 60.000 menneskene som lever med falsk identitet i Norge måtte overbevise banken sin om at de faktisk er den de sier de er, og da kan omkringliggende kriminalitet også bli fanget opp. Alt som følge av at flere av oss må avlegge banken et besøk, eller på annen måte innrapportere en kopi av ID-dokument til banken som du eller jeg er kunde av. Bankene vil på sin side måtte verifisere at dokumentet som du laster opp er ekte og genuint.

For min del tenker jeg at dette er virkelig bra, og jeg tenker at det virkelig er på tide at vi som har vært kunde av bankene i mange år, og da siden før kravene til sjekk ved kundetableringer ble innført blir gått litt i sømmene. På den måten får vi ryddet opp i et vepsebol av rot som gjør det mulig for enkelte å leve med skjult identitet.

En liten innsats fra mange av oss kan nå føre til at flere juksemakere blir tatt. Det i seg selv vil gi samfunnet gevinst.

Ha en nydelig dag godtfolk – stay safe!