Livsgleder "Joys of Life"

Nydelige arme riddere med kokos is – Uten egg, melk, gluten og sukker

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hei! Riktig god ny uke alle sammen! Arme riddere er skikkelig godt, og ikke minst en genial måte å friske opp gammelt eller tørt brød. Mange som ikke spiser gluten vet jo hvor fort glutenfritt brød blir tørt, så i stedet for å kaste mat (fy-fy), så kan dere lage denne lekre godbiten. Du kan naturligvis bruke hvilket som helst brød, men bruk gjerne et lyst brød.

Arme riddere lages egentlig med både egg, melk og sukker. Ikke så veldig gøy for de som ikke kan eller vil spise egg med andre ord, siden det liksom er hovedingrediensen. I dag skal dere få et alternativ, slik at du kan lage arme riddere uten egg, melk, gluten- og sukker. Du skal også få oppskriften på en enkel kokos is. ?

Allergivennlige arme riddere

300 g myk tofu
0,6 dl valgfri melk (jeg bruker soya)
1/4 ts kardemomme
1/4 ts gurkemeje, kan sløyfes (gir gulfarge ala egg)
1/4 ts vanilje ekstrakt eller noen dråper vanilje essens
1 ts lønnesirup eller annet søtningsmiddel
Brødskiver* (helst loff), gjerne ikke ferskt
Valgfritt smør/margarin

*Bruk helst loff eller lyst brød. Brødet kan godt være noen dager gammelt, eller litt tørt. Jeg bruker pariserloff. Du må naturligvis bruke et brød som passer ditt kosthold enten det er vanlig, glutenfritt eller vegansk. Oversikt over brød og rundstykker her.

Slik lager du eggfrie arme riddere:

  1. Bland sammen alle ingrediensene i en blender og blend. Hell litt av røren i en form.
  2. Varm opp en stekepanne på medium varme og smør pannen. Du kan bruke feks kokosolje, melkefritt smør eller smør alternativ.
  3. Skjær brød i skiver og fjern skorper. Det beste er å bruke litt tørt/gammelt brød, skjære tykke skiver og evt dele skivene. Røren gir nok til 4 skiver.
  4. Legg brødbitene i formen og vend dem over slik at hele brødet dekkes av røre. Du kan godt la brødet ligge å suge til seg litt røre.
  5. Stek ca 3-5 minutter eller til de er gylden. Vend og tilsett mer smør i pannen om nødvendig. Stek på den andre siden i ca 2-4 min.

Server dine varme arme riddere med jordbær, rørte bær, syltetøy, peanøttsmør, sirup, hjemmelaget sjokoladepålegg eller annet godt. Jeg brukte oppskjært banan, itt vaniljesaus, smeltet sjokolade og kokosis.

Kokos is:

2 dl kokoskrem
1 dl kokosmelk eller soyafløte
2 ss lecetin
1 ts xanthan gum
3 dråper vanilje essens
3 ss lønnesirup eller tilsvarende søtning

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tips:

  • Kokoskrem: La en boks fullfett kokosmelk stå i kjøleskapet til den skiller seg i et tykt kokosfett/masse lag på toppen og vann i bunnen. Ta den tykke massen ut. Dette er kokoskrem. Vannet skal ikke brukes her, men du kan bruke det til feks smooties.
  • Lecetin kan du lese om her. Den erstatter egg og  gir “eggeplommesmak” til isen. Fås fra bla solsikke og soya. Pass på at du kjøper Non-GMO. ?
  • Xanthan gum tykner isen og forhindrer iskrystaller. Kan til nød byttes med guargum eller johannesbrødkjernmel som også tykner isen. Har du ikke det kan du bruke 1 ss kokosmel eller proteinpulver(vaniljesmak).

Slik lager du isen:

Bland kokosfløte og kokosmelk i en bolle over vannbad. Varm opp,men ikke kok.
Pisk inn lecetin, xanthan gum, essens og lønnesirup. Avkjøl bollen til romtemperatur i kaldt vann. Rør underveis.Tilsett blandingen i en ismaskin eller en passende form. Blandingen fryses i ismaskin i ca 20 minutter eller frys i fryseren. Om du fryser isen i fryseren er det lurt å røre litt underveis for å forhindre iskrystaller. ?

Server isen alene eller med nystekte arme riddere. Håper det smaker ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *