Livsgleder "Joys of Life"

Norden er i ferd med å bli fristed for hvit-vaskere av kriminelle penger

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

– Slik kan vi rydde opp i banditt-milliardene som hvitvaskes i Norden

Skandinavias to største banker trekkes nå inn i en omfattende sak om grenseoverskridende kriminalitet og hvitvasking av milliarder av kroner, som undersøkes av myndighetene i blant annet Moldova og Latvia.

Ifølge myndighetene i de to landene har et internasjonalt, kriminelt nettverk gjennom flere år lykkes med å skjule milliarder av kroner fra illegale aktiviteter via kontoer i en rekke store, internasjonale banker – deriblant Nordea Bank Danmark og Danske Banks filial i Estland.

For enkelte kan det kanskje være fristende å tenke at dette dreier seg om enkelttilfeller, og at dette er noe som bør ufarliggjøres, men sannheten er at også den internasjonale organisasjonen FATF tidligere har påpekt at kontrollen i Norge er elendig.

Samlet er det overført mer enn syv milliarder kroner til de skandinaviske bankene, fordelt på flere enn 1.700 overføringer mellom 2011 og 2014.

Dette viser data om overføringene som Berlingske Business har fått tilgang til i samarbeid med journalistorganisasjonen Organzied Crime and Corruption Reporting Projects (OCCRP) og det russiske dagbladet Novaja Gazeta.

La oss kalle det toppen av isfjellet.

Løsningen på problemet – Gå fra mange systemer til ett sentralt system!

«Flere av bankene har ansatt nå ansatt så mange risk- og compliancefolk at man skulle tro de at de ble målt i antall hoder»

Jeg mener at vi må tenke annerledes om vi vil forhindre at vårt banksystem blir misbrukt til hvitvasking utbytte fra kriminelle aktiviteter.

I stedet for ulike bank-interne anti-hvitvaskingssystemer i alle landets banker så burde bankene betale en avgift for å slippe hvitvaskingsanalysearbeidet. Avgiften bør¸ gå til å dekke et sentralt senter som analyserer finansielle transaksjoner i Norge på tvers av banker og transaksjonskanaler.  For å dekke kostnaden bør bankene betale en transaksjonsbasert avgift til myndighetene. En avgift som skal benyttes til et sentralt nasjonalt analysesystem.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

På denne måten vil Politiet og myndighetene må få flere og bedre hvitvaskingsmeldinger, og vi vil dermed i større grad sikre at narkopenger, terrorpenger, og midler fra annen skummel aktivitet ikke havner i vår økonomi.

Alternativt kan myndighetene pålegge bankene ved lov å opprette et nasjonalt sentralt system, noe bankene rent økonomisk bør  kunne komme samlet bedre ut av enn ved dagens variant.

Det er enkelt å forstå hvorfor dette vil fungere bedre;

Hvitvaskere bruker en rekke ulike banker, og da hjelper det ikke se bildet ut fra kun en enkelt puslespillbrikke som en enkelt bank gjerne representerer. Gi myndighetene en større del av puslespillet så blir kampen enklere.

En nasjonal løsning betyr IKKE nødvendigvis at nasjonen skal styre systemet. Bankene kan og bør av ansvarsmessige forhold styre systemet og analysene og rapportere til myndighetene. På den måten ligger ansvaret  hos bankene, men det blir et mye bedre system, nemlig nasjonalt.

En bekjempelse av svart økonomi er en kamp mot tyveri av være felles goder, og da bør man være rustet for kamp ikke jakt på puslespillbrikker tross alt.

Det ville jo være trist om Norge og Norden ble kjent som en frihavn for terrorfinansiering og narko eller mafiapenger.

Share: