Livsgleder "Joys of Life"

Noen ord om den siste ukens terrorliste-spetakkel, og PEP data på avveie

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

39987953_10155929487163517_1062448173135429632_n-6881888

Kjære leser, det er tid for helg, og da hever jeg kaffe-koppen og skåler mot dere alle. Skål godtfolk!

Jeg vil bruke litt tid på noe litt komplekst i dag, men jeg skal forklare så enkelt som jeg kan. Mange av dere ønsker jo flere saker om risiko fra meg og nå er jeg litt gira på et risiko-relatert tema. Først litt privat.

Denne helgen er det intet mindre enn Oslo-helg på meg og der jeg kanskje aller helst skulle ønske at jeg kunne rømme mot Sverige og hytta i Lysekil så er jeg altså stuck i byen med oppfølging av av leilighets oppussing og litt annet kreativt på tapetet. Den siste uken har jeg brukt mye tid på å følge opp DN-saken, som sist uke forklarte Norge at risiko-databasen World-check var lekket på nettet. Jeg kjenner World-check databasen bedre enn de fleste som tidligere forhandler av den i Norden, og der denne databasen med all sin kompleksitet dekker både politisk eksponerte personer (PEP), terrorister og andre sanksjons-lister fra blant annet EU, FN, og OFAC (USA), så kan det kanskje virke veldig spennende for folk flest, men er det egentlig det? La oss starte med PEP-listene. Det at man er definert som PEP betyr egentlig bare at man har oppnådd å få en maktposisjon i samfunnet. Det betyr at man kan utgjøre en korrupsjonsrisiko, og da mener jeg ikke at noen av disse har gjort noe galt. De er bare i databasen fordi reglene ved innføring av EU´s tredje direktiv for hvitvasking krever slikt. Det fjerde direktivet krever enda mer, og der skal fokus rettes mer på lokale norske PEP. Det samme gjør den norske hvitvaskingsloven som direktivet bygger på. Det at politikere som da har vært med på å vedta hvitvaskingsloven senere sutrer over at de har havnet i databasen betyr kanskje at de ikke visste hva de vedtok? Eller var det bare slik at de bare ville at de andre politikerne skulle ligge der og ikke dem selv? Nei, en ting kan det være greit å vite. Det å være PEP betyr ikke så mye annet enn at du og din familie blir flagget i banker eller finansinstutisjoner, og da går gjennom en utvidet kontroll. Denne kan variere litt, men hos de fleste er denne svært enkel da PEP gjerne kommer med ulik risiko. En pep fra et korrupt land er gjerne farligere for banken enn en lokal norsk pep. Så kan man alt i alt huske på at korrupsjon også er noe som kan oppstå her til lands. Like fullt blir norske PEPér raskt vinket gjennom så lenge PEP status ikke kombineres med tvilsomme penge overføringer. Om du som meg finner det fascinerende at vi faktisk sjekker i bank og finansverden mot risiko databaser som World-Check så skal du huske på at hele motivasjonen for hele kontrollsystemet som bankene og hvitvaskingsloven bygger på er utformet som følge av Twin Towers, og den påfølgende kampen mot hvitvasking, terrorfinansiering og korrupsjon. Denne kampen er de fleste enige om at er viktig, og sett i et slikt lys, er det å bli definert som en PEP nærmest et kompliment. Det betyr at verdenssamfunnet har definert deg som en maktperson. Den har også inkludert ditt nærmest nettverk i systemet fordi overføringer av korrupsjonsmidler etc gjerne går omveier til den som trekker i tråene.

All informasjon i World-Check og tilsvarende databaser kan linkes til original-kilde. Ingenting er egentlig hemmelig.

Når det gjelder hva norske banker sjekker mot så er det i de fleste tilfeller PEPér samt databaser over terrorister etc som ajourføres av FN; EU og OFAC. Selv om databaser som World-Check også inneholder lokale kriminelle så har disse en liten betydning for bankene. Disse er det nemlig ikke pålagt å sjekke mot. Når det rettes kritikk mot banker og andre so bruker databaser som World-Check og dets motstykker så skyter man feil vei. Bankene gjør bare det som hvitvaskingsloven pålegger dem å gjøre. Om noen kan, og skal få skylda for PEP databaser, terrorlister og tilsvarende så må det være en av tre. Terroristene bak 9/11, verdenssamfunnet som gav tilsvar med kampen mot terror, eller enkelte norske politikere som implementerte et regelverk som de etterpå klager over. Nei godtfolk, nå er det nok fag for i dag. Jeg skal legge bort Svindeljegerne, terrorlister og annet. I stedet skal jeg nå ut i naturen og nyte helgen. Håper at dere gjør det samme. 36297791_10155794857448517_1327034238926585856_o-1-7455819 Her forklarer jeg PEP i et videoklipp hos DN