Livsgleder "Joys of Life"

Når venner utleverer deg til fienden

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kjære lesere, jeg ville gjerne dele noen tanker fra eget hode, men la oss begynne med overskriften.

«Ikke fortell dine venner det du ikke vil at dine fiender skal få vite»

Ved å følge ordene i overskriften over kunne mange av oss unngått trøbbel, men menneskers behov for å imponere, dele og spre det glade budskap om egen suksess kjenner ingen grenser. Spesielt ikke i sosiale-medier, og der vi tidligere fortalte røverhistorier om egen fortreffelighet til kompisen eller naboen over gjerdet så pumper vi den nå ut i lukkede og åpne programmer med navn som Facebook, Instagram, Twitter og Snap-chat.

Vi pumper budskapet ut til tusenvis av gangen, og gir oss ikke før vi har fått reaksjoner som gir oss digital ro i sjelen, eller den beroligende følelsen av umiddelbar suksess. Mangel på sådan gir som kjent nett-abstinens!

De faktiske konsekvensene av denne informasjonspumpingen har vi ikke alltid helt kontroll på, og grunnen er at mellom oss og mottakeren er det et lag av digitale duppedingser som fungerer som støtdempere for omverdens reaksjoner. La oss kalle disse for «kanaler» et lite sekund, og mens vi lar ordet synke inn så kan vi reflektere litt over hva ordet kanaler egentlig betyr.

På åttitallet da jeg vokste opp var ordet «kanal» det samme som NRK, og på den tiden var dette noe virkelig stort. Noe alle kjente, og alle hadde respekt for. Det var jo bare NRK her til lands.

Kanalen NRK var styrt av AS Norge, og derfor var innholdet av det lite kontroversielle slaget. Alt som ble servert var pakket inn i et statlig sukkerspinn av den «familiære» typen som beskyttet oss nordmenn fra å se eller høre noe som ikke var bra for oss. Kanelen visste best!

Kanalens helter på den tiden var ikoner, og superhelter fordi andre kanaler ikke fantes. Kanalen var selve rettesnoren for nasjonen Norge, og når den bestemte seg for at noe var viktig så visste hele landet det i løpet av sekunder.

I dagens verden er det du og jeg som er kanaleiere, og der trente mediefolk og redaksjoner tidligere forsto at det fantes en nødbrems så klinker du og jeg til med stadig drøyere budskap for å skape begeistring fra hylekoret som på nettopp vår kanal har oppdaget at noen har strukket spillereglene eller hoppet ut i et omdømmemessig svalestup uten hjelm eller sikkerhetsline.

Sekunder senere har nasjonen lært ord som «designer-vagina», eller «runke-sirkel». Det har nemlig kanalsjefene hos blogg A og blogg B bestemt.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

I andre tilfeller ender bilder som sønnen i husstanden poster av familiens nye «Mercedes» på Facebook eller Instagram, opp hos skatteetaten som fornøyd kan konstatere at livsstilen til familien Hansen ikke harmonerer med inntekt, eller formue.

Plutselig er far i fengsel, og mor gråter ut om uretten som har skjedd på både Facebook, og Youtube. Sønnen han poster nå bilde av seg selv (selfie) på Instagram med hashtag «Living dat gangster life» mens datteren gråter ut på snap-chat.

Nå ryker nemlig både sommerferien i Cannes, og den nye YSL vesken hun alltid har ønsket seg.

Samtidig er det fullt drama hos naboen (familien Pettersen) fordi far var sykemeldt fra jobben, men likevel postet feriebilder fra Sydenferien. Mor er sint på far som nå er uten jobb, og mor tar til sosiale-medier for å dele sin frustrasjon med hylekoret som umiddelbart støtter opp. «Herregud, alle må da ha ferie»

«Vi deler oss stadig inn i trøbbel»

Der du nok som meg som liten ble fortalt av mor at du ikke skulle snakke med fremmede så inviterer vi nå alle mann alle inn i vår egen stue. Vi fyrer opp kanalen i beste sendetid og byr på detaljer om kroppsdeler, saldoer og kontoutskrifter som på tradisjonelle kanaler ville vært sensurert. Åpenhet heter det visst.

Enda verre blir det når enkelte kanalsjefer portretterer et «rik-mannsliv i beste sendetid, og det helt uten samsvarende inntekt»

På tross av at menneskene bak de ulike kanalene portretterer et drømmeliv er konsekvensen av å legge ut disse bildene ikke bare «likes» og massiv oppmerksomhet i mediene.

Ifølge en rekke internasjonale medier som The Telegraph finnes det mange tilfeller hvor barna ufrivillig avslører foreldrenes skjulte verdier og kontoer i skatteparadis.  Den sammen skrytingen som skulle gi dem annerkjennelse bidrar dermed til at mor og far havner i fengsel, men fortvil ikke!

Berømmelsen kan helt sikkert resultere i eget reality show i beste sendetid. Nå er det bare en sex video, og en avsløring om utroskap som mangler.

Så la meg avslutte der jeg startet.

«Ikke fortelle dine venner det du ikke vil at dine fiender skal få vite».

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

90A4F89D-22DC-4FDD-8A06DF71A25241B1-C4D34650-ED55-41FB-B58DD33B9D51326A

416026-7-1431012333107-5297932