Livsgleder "Joys of Life"

Nå kan ansiktet ditt avsløre deg – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Glem sjekk av pass – nå skanner de ansiktet ditt i stedet

Kjære leser, jeg har skrevet mye om falske identiteter og misbruk av identitet  på KleivenBlogg opp gjennom årene. Når jeg nå hamrer løs på tastaturet om ID igjen så er det fordi jeg vil dele hvor verden er på vei, og da mener jeg både på godt og vondt.

I Kina blir det stadig vanskeligere å gjemme seg fra det «altseende» øyet til myndighetene. Både for de kriminelle, og i neste rekke for alle andre også

Kinesiske myndigheter er stadig i front med å benytte seg av kameraer og kunstig intelligens til overvåkning. Kinesiske myndigheter bruker det siste av teknologi til å følge  befolkningens handlinger, og nå har de tatt enda et steg.

I riktig eller gal retning? Jeg lar dere avgjøre. Nå går politibetjenter i Zhengzhou med solbriller installert med en programvare som kan gjenkjenne ansikter, skriver Wall Street Journal.

Politiet bruker den ferske teknologien til å gjenkjenne etterlyste personer og å oppdage når noen oppgir en falsk identitet.

Da jeg i går skrev om teknologi på bloggen som brukes for å gjenkjenne kriminelle og deres tatoveringer så lå dette blogginnlegget i bakhodet, men en ting av gangen godtfolk. Det skremmende med det som nå skjer er at verden ligner stadig mer på George Orwells bok 1984. Overvåkningssamfunnet får stadig nye virkemidler, og selv om jeg som «risiko-analytiker» er opptatt av god bruk av teknologi for å fjerne farer så er jeg minst like opptatt av å unngå overvåkning av de som ikke gjør noe galt.  Smart overvåkning og smart bruk av teknologi identifiserer høyrisiko objekter, og ufarliggjør disse. Dårlig bruk av teknologi overvåker alle.

Kinesiske medier melder i alle fall allerede om suksess, ifølge Futurism. Syv personer som er etterlyst for å være innblandet i alvorlige forbrytelser er funnet. Dessuten har politiet arrestert 25 personer som har brukt andres identitet. Så hva sier dere godtfolk? Bør vi få samme teknologi på plass i Norge?

Jeg kjenner at jeg lar meg fascinere av alt ny teknologi kan gjøre, men samtidig lar meg skremme av den på samme tid. Hva skjer eksempelvis om slik briller taes i bruk av andre enn politiet. Av mennesker som bruker teknologien til egen vinning. Av mennesker som ønsker å identifisere formuende mennesker, eller mennesker i utsatte posisjoner.

Slik fungerer det: Brillene scanner ansiktet til personer foran seg. Dette bildet analyseres og sendes til et håndholdt apparat. Her sammenlignes bildet med en bildedatabase av 10.000 mistenkte og etterlyste. Hele denne prosessen skal være unnagjort på en tiendedel av et sekund.

Så hva sier dere?

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

En fornuftig utvikling eller et steg nærmere 1984?

Kina er allerede verdens største overvåkningssystem med sine 176 millioner installerte overvåkningskameraer. Sammen med kunstig intelligens og programvare som gjenkjenner ansikter, er dette systemet svært effektivt i å innhente informasjon om mennesker.

Stay safe godtfolk

Relatert

Share: