Livsgleder "Joys of Life"

Mine topp 10 tips for å unngå å få telefon, PC eller nettbrett hacket

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kjære leser, jeg har både blitt hacket og blitt forsøkt hacket i mitt liv. Her følger mine topp 10 tips.

Kan en hacker snu livet ditt på hodet, eller endre resultatet av en fotball eller håndballkamp?

«Det virkelige privatlivet døde med den digitale verden»

I høst ble håndballspilleren Nora Mørks (26) telefon hacket, og da ble hennes private bilder spredt på internett. Det knakk henne fullstendig, sier hun i et åpenhjertig intervju med TV 2.

Livet til håndballstjernen Nora Mørk falt i grus da hun fikk vite at noen hadde hacket mobiltelefonen hennes og spredt private bilder på internett. En mann i 20-årene har nå tilstått ugjerningen, skriver TV 2. Med dette i bakhodet og den stadig mer utsatte hverdagen som de fleste av oss må forholde oss til er det fristende å tenke i et større bilde. Hva om noen kynisk angriper nøkkelpersoner i viktige øyeblikk før idrettsarrangementer, eller andre prestasjonsbaserte arrangementer. Hva om noen rett og slett bruker angrep for å påvirke resultater eller prestasjoner. I 2017 så er ikke dette «science-fiction», men virkelighet og dette kommer frem stadig oftere. Selv ved samlivsbrudd eller uvennskap mellom tidligere bestevenner har innleide hackerangrep blitt en stadig mer sentral ingrediens, og med det kommer spørsmålet. Hvordan kan vi forbrukere egentlig sikre oss mot slike angrep, og hva er forsvarlig å ha liggende på telefonen?

Mørk forteller at hun ble fysisk syk og slet med både å sove og spise. Hun slet også med å prestere på håndballbanen.

Beskjeden om at de private bildene var på avveie fikk hun på landslagssamling i Trondheim for to måneder siden. Flere har fått lignende beskjeder her til lands den siste tiden, og det gjelder oss alle.

Du behøver ikke å være håndballspiller for å ligge våken etter hackerangrep. I dag er slike angrep så lett tilgjengelig gjennom «hacker-børser», og dark-web. Det finnes også en rekke nettsider der du kan by på leie av en hacker, og dermed angripe et hvilket som helst individ uten selv å kunne hacke. Med denne utviklingen er vi alle utsatt, og der enkle råd i den tradisjonelle verden som lås på postkassen, og sikkerhetslås på hus-døren hjemme kunne sikre privatlivet så er bildet nå så mye mer komplisert.

Ikke minst gjør dette seg gjeldende når hackere kombinerer sine egenskaper med svindel, og bedrag eller utpressing og trusler.

Her følger mine topp 10 tips for å unngå å havne i hacker-trøbbel:

  1. Ikke bruk fildelingsnettverk
  2. Hold system og programmer oppdaterte
  3. Bruk sterke passord, og varier disse mellom ulike enheter, og brukertjenester.
  4. Bruk tofaktorautentisering, Ved å bruke tofaktorautentisering der det er mulig, gjør du det langt vanskeligere for andre å logge seg på kontoen din.
  5. Klikk aldri på mistenkelige lenker, dette er en av de største fellene for å få telefon eller nettbrett tatt over av hackere.
  6. Ikke logg på åpne nettverk
  7. Bruk anti-virus, trojaner og malware programmer og sørg for å holde beskyttelsen oppdatert.
  8. Bruk en god brannmur
  9. Ikke last ned programmer der du ikke er sikker på utgiveren eller programmets ekthet
  10. Bruk sunt bondevett.