Livsgleder "Joys of Life"

MeToo – eller får ikke vi gutta være med?

«Hvem faen liker å bli stempla som smågodt eller eye-candy på jobb»

«Nulltoleranse for seksuell trakassering er det som gjelder og da mener jeg uansett hvilken kjønn som trakasserer!»

Kjære lesere, la oss være enige om en ting. Omfanget av seksuell trakassering av tusenvis av kvinner som er avdekket som følge av MeToo kampanjen er ganske oppsiktsvekkende.

Det er nesten som en Tsunami, eller flodbølge av dritt skylder innover oss, og med seg drar den bransje etter bransje.  Den drar med seg misbruk av både posisjon, og makt for å oppnå seksuell tilfredstillelse av det slaget som ikke tåler dagens lys. Som mann er jeg sjokkert over at enkelte ikke forstår at tafsing, eller seksuelle tilnærmelser på arbeidsplassen, fysisk vold, eller voldtekt ikke er ok. Jeg er også sjokkert over at dette har kunnet skje uten at det har blitt anmeldt til Politiet. Jeg er sjokkert, men samtidig ikke overrasket.

Verden er så mye mørkere enn vi liker å tro, og verden er også i så stor fart i fri snurr rundt sin egen akse at en kampanje som MeToo i dagens digitale verdens sprer seg raskere for hver dag som går. I Norge sto nesten femhundre kvinner innen underholdningsbransjen frem og sa at de var seksuelt trakassert. Det er femhundre for mye. Nye bransjer får stadig fokus på samme tematikk, og det er bra. Nye bransjer som rydder opp er enda bedre.

Når det kommer til seksuell trakassering, så er det noe som vi som samfunn ikke kan tolerere. Det er noe som vi i Norge bør ta et oppgjør med, og her kommer jeg inn på noe av kjernen i det jeg savner i MeToo kampanjen. Enkelte synes å tro at det kun er kvinner som seksuelt trakasseres. Jeg, jeg kan være enig i at det nok er flere kvinner enn menn som opplever slikt, men etter en samtale med flere gode kompiser var vi alle enig om en ting. Vi hadde alle opplevd at kvinnelige sjefer har foreslått sex, eller kommet med seksuelle bemerkninger på arbeidsplassen i løpet av våre yrkesliv. Om dette klassifiserer til å skrike MeToo – det vet jeg ikke. Ikke vet jeg om jeg burde reagert ved å føle meg trakassert heller, men for min del strakk opplevelsen seg til en invitasjon på hotellrommet med sjefen i ung alder. Jeg takket pent nei, og sov like godt etterpå. For en kompis som konsekvent ble kalt «eye-candy», smågodt og «boy-toy» av sin kvinnelige sjef stakk det hele litt dypere. Han valgte å bytte jobb. Sjefen hans svarte med å gi en dårlig sluttattest. Hun mente at han burde takle et klask eller tre på stumpen.

Det er en tankestrek at ingen bryr seg når seksuelt trakasserende kvinner går for langt. Som et slags siste tabu…..så lar vi det passere.

Likevel så føler jeg at vi gutta er ment å skulle takle slikt. Det er ingen som synes synd på en mann som får sendt tilsendt nakenbilder av kvinner eller kvinnelige sjefer. Hadde bildene vært sendt av en mann ville vi alle reagert. Det er i seg selv merkelig. Spesielt når en kvinner i dagens samfunn er minst like seksuelt aggressive som menn.

Det er forresten like lite flatterende for oss gutter å få nakenbilder av kvinner vi ikke kjenner i sosiale-medier som det er for kvinner å få penisbilder. Jeg har fått min andel bilder, og kan ikke se at det er annet enn ekkelt. Selv om det ikke har like stor nyhetsverdi….

Derfor føler jeg at det er på sin plass å bemerke at kvinner i posisjoner, og kvinner som i større grad enn menn ikke er vant til å få nei når det kommer til sex (vi gutta skal jo liksom alltid si ja – eller tåle alt), kan være like trakasserende som som motstykker av det motsatte kjønn. Jeg føler også for å bemerke at vi må ha nulltoleranse for seksuell trakassering uansett hvilket kjønn, form eller farge trakassereren er. Så da avslutter jeg som kompisen sa; «Hvem faen liker å bli stempla og påskrevet dirty titler på jobb- det er ikke kulere for oss gutta. Ikke å bli forsøkt tvunget til sex heller».

Bruk huet!

Stay safe godtfolk!