Livsgleder "Joys of Life"

Sliter du med overvekt selv om du ikke overspiser? Da er du Leptin resistent!

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Dersom du er en av de overvektige som føler at du spiser lite og sunt, men likevel aldri ser nedgang på vekten; kan dette være innlegget som forandrer ditt liv! Du har nemlig mest sannsynlig leptin resistens.

Leptin er det ledende hormon som styrer fedme og vekttap.
Hormonet Leptin ble først oppdaget av forskere i 1994. De begynte da å fore Leptin til mus som ikke produserte det selv. De fete musene ble da tynnere og tynnere. Forskere trodde da at de hadde funnet kuren mot all overvekt! Så de begynte å behandle overvektige mennesker med hormonet Leptin. Men hva skjedde? Ingenting!
Grunnen til dette er at overvektige mennesker allerede har mye Leptin i kroppen. Leptin er nemlig hormonet som produserer fettceller. Dvs at dess mere fett du har på kroppen, dess mere leptin produserer kroppen din. Det er leptinet som gir signaler til hjernen om hvor mye fett du har på kroppen.

Slanke mennesker produserer mindre leptin. Mye leptin (eller mye fett på kroppen) skal gi signaler om at du er mindre sulten, forbrenningen skal øke og søtsuget skal stoppe opp for å balansere ut kroppen.
Så hvorfor føler ikke overvektige mennesker det slik?

Problemet heter Leptin RESISTENS.
Etter år med dårlig kost og mye fett på kroppen, har det vært en konstant overproduksjon av leptin. Det har ført til at hjernen din (spesielt Hypothalamus-delen) har sluttet å høre etter hormonet leptins signaler. Når hormonet reiser gjennom blodgjennomstrømningen i hjernen, lytter ikke cellene etter.
Når hjernen ikke hører på leptinet, er det det samme som om det ikke hadde vært noe leptin i kroppen i det hele tatt.
Slanke mennesker har lite leptin, så hjernen din tror at du er slank. Dersom du er blitt helt resistent tror hjernen at du sulter deg, og setter da ned forbrenningen betraktelig. Kroppen din går inn i fett-lagringsmodus, som gjør at man får sug etter søtsaker og mat. Tungen din mister sensitiviteten til søt mat, så det skal enda søtere mat til for å tilfredsstille deg.
Leptin resistens er første steg mot insulin resistens som igjen kan føre til Diabetes Type 2 !

Å innta mere Leptin for å hjelpe mot dette er farlig og fungerer ikke! Fordi man har allerede overproduksjon av det, men hjernen hører ikke etter.
Det er dessverre ikke oppfunnet noen pille for dette problem ennå, men det er funnet noen interessante relasjoner til stress.

Noen typer stress gjør kroppen/hjernen mere sensitiv til leptin (som er bra), mens andre typer stress gjør kroppen mindre sensitive (som fører til resistens).
Stress som gjør deg mindre sensitiv og som må unngås er:  Stress fra kalorirestriksjon, ekstremdietter og jojo-slanking, langvarig tilværelse i kaldt vær, kronisk dagligdags stress som å aldri få endene til å møtes, bekymring, misbruk, traume og depresjon.
Men det finnes en annen type stress som er bra for oss, og som gjør reseptorene i hjernen mere sensitive. Det er det stresset man får ved et adrenalin-kick. Et akutt og sjokkerende stress likt når hjertet hamrer. Et slikt stress får kroppen til å slippe ut et stoff som heter corticotropin som igjen får hjernen til å bli mere sensitiv for leptin. Det prøver i enkle ord å fortelle hjernen at her er det noe skremmende en må løpe fra, og for å kunne løpe raskt bør man være tynn og lett på foten.

Så hvordan kan du kurere din leptinresistens og endelig gå ned i vekt?

1.  Foreløpig er det kun funnet opp 3 hjelpemidler mot leptin resistens. Det ene er visualisjon. Det kan være vanskelig å visualisere at du blir jaget av noe så virkelig at det akutte gode stresset (du har lest om ovenfor) kicker inn. Men daglig rolig visualisjon er bevist å ha en stor effekt mot det dårlige kroniske stresset som f.eks bekymring, som lurer kroppen til å tro at det er sult. Noen former for visualisjon kan være mindfulness, avspenningsteknikker, meditasjon, pusteøvelser, Floating eller bønn.

2.  Det andre hjelpemiddelet er sprint eller intervall trening. Mens langvarig trening på flere timer skaper dårlig stress i kroppen, skaper derimot korte økter det gode stresset. Så enten du går, løper, svømmer eller sykler; kjør på så hardt du kan i noen sekunder eller minutter. Ta det så rolig uten å stoppe helt opp, før du kjører på så hardt du klarer igjen osv.
10 minutter av slik intervall trening 3 ganger i uken er mere effektivt enn 1 times vanlig kondisjonstrening 2 ganger i uken!

3.  DET TREDJE OG KANSKJE VIKTIGSTE PUNKT ER:  Periodisk faste.
Har du ikke hørt om det før? Det er ikke så skremmende som det høres ut! En persons leptin nivåer varierer i grad gjennom dagen etter måltider og aktivitet etc. Ved fasteperioder (altså perioder uten mat) blir leptin nivået i kroppen tvunget ned. Dess lenger du kan holde leptin nivået nede, dess lenger tid har kroppen din en økt forbrenning.
Men forveksle ikke dette med vanlig kalorirestriksjons dietter, hvor forbrenningen havner i hvilemodus og du legger på deg alt igjen straks du begynner å spise som normalt. I motsetning til vanlige dietter hvor man kutter kalorier hver dag vil kroppen reagere på periodisk faste med å øke forbrenningen. Ved å ha et varierende inntak av energi gjennom uken, lurer man kroppen til å holde forbrenningen oppe – til tross for at man totalt sett ligger i underskudd på kalorier. DETTE ER ALTSÅ VIKTIG Å HUSKE PÅ: SPISER DU LITE HVER ENESTE DAG GÅR FORBRENNINGEN I HVILEMODUS, MEN SPISER DU LITE ANNENHVER DAG ELLER NOEN FÅ DAGER I UKEN VIL DETTE ØKE FORBRENNINGEN.

Å kombinere periodisk faste med ketogen kost er ennå mere effektivt. Når man kutter kroppens drivstoff (karbohydrater) blir kroppen tvunget til å forbrenne eget kroppsfett under fasten. Synes du det høres komplisert ut? Prøv Ketolabben.com sine kostplaner. De kombinerer dette på en bra og effektiv måte.

Nettsiden Quantified Science forteller at for å få maks ut av din behandling mot leptinresistens, bør du faste i minimum 16 timer, men maks 24 timer om gangen.
16 timers faste er mye lettere enn det høres ut. Det kan rett og slett bare innebære å hoppe over frokosten. La oss si at du spiser kveldsmat kl 21 på kvelden. Hvis du da venter med å spise til kl 13 neste dag, så har du fastet i sammenhengende 16 timer. Dersom du sover i ca 8 timer og venter med å spise til 8 timer etter du har våknet; har du også fått gjennomført en 16-timers faste.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Du har kanskje hørt om den nye 5:2-dietten som det står så mye om i media for tiden? På den spiser man som vanlig 5 dager i uken, mens man faster 2 dager i uken (ikke sammenhengende). På fastedagene kan man spise opp til 500 kcalorier (600 for menn). Noen velger å spre disse kcalorier utover dagen, men dersom du velger å spise alt i ett måltid vil det oppfylle kravene om 16 timers sammenhengende faste. Et eksempel på dette er om du spiser din kveldsmat kl 22 på en av de vanlige spisedagene. Neste dag er en faste dag og da spiser du dine 500 kcalorier i ett måltid midt på dagen. Du faster så videre til frokosten dagen etter. Dette vil gi deg 2 faster på 16 timer med ett måltid mellom. Utfører du dette 2-3 ganger per uke kan du være helt sikker på å se utrolige resultater på vekten. De første 2-3 ukene kan fastedagene være tunge og du føler deg sulten, men denne sultfølelsen vil avta etter hvert.

Les mer om 5:2, periodisk faste og vedlikehold her.

1 thought on “Sliter du med overvekt selv om du ikke overspiser? Da er du Leptin resistent!”

  1. Pingback: Det du IKKE viste om ketose og hemmeligheten bak optimal fettforbrenning! - Livsgleder "Joys of Life"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *