Livsgleder "Joys of Life"

Har du mageproblemer? Lekk tarm er vanligere enn du tror.

Er du en av de med «diffuse» mageproblemer eller intoleranser?
Lekk tarm er vanligere enn du tror.

Lekk tarm er et økende helseproblem. Det er så og si en kronisk tilstand, men man kan forebygge forskjellige symptomer ved kosthold omlegging. Det er ingen anerkjent medisinks diagnose her i Norge, og blir derfor ofte udiagnostisert av det offentlige helsevesen.
Noen laktose intolerante har opplevd at de tåler melkeprodukter bedre når de fjerner ingredienser som gluten og hvetemel fra kosten. Dette kan skyldes lekk tarm.

Symptomene på lekk tarm er eksem, migrene, astma, dysfunksjon i immunsystemet, oppblåsthet og gass etter måltider og vekslende forstoppelse og diaré. Lekk tarm kan ha mange forskjellige symptomer da det gjør at man blir mer utsatt for andre typer sykdommer.

Lekk tarm er en skadet eller endret tarmvegg med unormalt stor avstand mellom celler. Der kan stoffer som vanligvis isoleres i fordøyelseskanalen, lekke ut i kroppens sirkulasjonssystem. Det som lekker ut kan for eksempel være avfall som ikke absorberes i blodstrømmen, ufordøyde proteiner, fett, bakterier, sopp, parasitter og deres gift avfall.En frisk tarm fungerer ved at slimhinnen som dekker innsiden av tynntarmen, er første kontaktpunkt og barriere mellom maten og immunsystemet. Den forhindrer at potensielt farlige giftstoffer, mikrober og ufullstendig fordøyd mat fra tarmen kommer inn i blodet. Den absorberer opp vitaminer, mineraler, fettsyrer, aminosyrer og sukkermolekyler opp og ut i blodstrømmen.De vanligste årsakene til lekk tarm kan være ukritisk bruk av betennelsesdempende medikamenter,  antibiotika, alkoholinntak, Candida sopp i tarmen (som igjen kan være forårsaket av alkohol, antibiotika, p-piller, stort sukkerinntak), infeksjoner av parasitter, tarmbakterier og virus, mangel på gode tarmbakterier, stress, for høyt og langvarig inntak av korn og melkeprodukter i forhold til ens kropps toleranse, eller mangel på glutamin (ved ekstremt stress; kirurgi, strålebehandling, brannskader, hardtrening, høy feber, aids, faste, sult, betennelsessykdommer i tarmen) Man kan finne ut om man har lekk tarm ved å ta en IgG test på utslag fra matvarer fra for eksempek Bmlab. En annen indikasjon på lekk tarm kan være dersom Multistix måler at man har proteiner i urinen.For å behandle og forebygge lekk tarm kan du variere matinntaket i ditt kosthold, men fjern all mat som provoserer problemet. Innta minst mulig alkohol i reperasjonsfasen. Vær kritisk til antibiotikabruk og unngå smertestillende og betennelsesdempende medikamenter i den grad det er mulig. Prøv så godt du kan å unngå stress som er gift for kroppen. Noen kosttilskudd som kan hjelpe er daglig glutamin-tilskudd (aminosyre), OMX eller annen probiotika (gjerne med enzymer), omega-3-fettsyrer, vitamin A, B6, og C, mineralene magnesium og sink, pluss gurkemeie.

2 thoughts on “Har du mageproblemer? Lekk tarm er vanligere enn du tror.”

  1. Pingback: Apple Cider Vinegar – Wonder Medicine? - Livsgleder.com

  2. Pingback: Eplecidereddik – vidundermedisin? - Livsgleder "Joys of Life"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *