Livsgleder "Joys of Life"

La oss snakke om fettprosent, cellulitter og strekkmerker

Det er lenge siden jeg har kommet med det en leser døpte “kloke ord”-innlegg nå, selv om jeg vet det er mange som setter stor pris på disse innleggene, og finner mye hjelp i dem. Nå har vi startet et nytt år, og med det er det alltids noen som har nyttårsforsett, håp og drømmer. Jeg har som vanlig ingen forsett, men jeg vil fortsette med å hjelpe de jeg kan hjelpe. Når jeg skriver disse innleggene er det mine tanker som skribles ned i et innlegg. Jeg skriver ikke for å rakke ned på noen eller få folk til å føle seg ille, men for å åpne øynene til de som trenger det, og kanskje gi noen en “wake up call”.

I dag vil jeg snakke litt om deg. Deg og din kropp. Jeg snakker i dag til deg som ikke trives i egen kropp eller med eget utseende. Du som har cellulitter, det du anser som overflødig fett, og kanskje strekkmerker også – og hater det.

Det er så utrolig mange jenter (og gutter for den saks skyld) som går rundt og hater kroppen sin. Jeg husker jeg ble helt overasket når en jente jeg akkurat hadde blitt kjent med klagde over “de store” lårene sine og at hun var så missfornøyd med størrelsen på rumpa. En annen synes hun var så vannete at det gikk ut over selvtilliten. Jeg ble litt satt ut. Er det slik det er i dag? Går disse nydelige jentene rundt å tenker slik om seg selv? Dette innlegget er til dere.

Jeg føler selv at jeg så og si ikke bryr meg om kroppens utseende, for jeg føler den er et skall, en innpakning, sjelens hus. Javisst har jeg skavanker, men det er aldri noe jeg tenker på i det daglige. De bare er der. Så møter jeg folk som faktisk er så usikker på sitt eget utseende, størrelse eller form, at det virkelig hemmer dem i hverdagen. De skjuler seg i store klær, står i ulike stillinger når de snakker med andre for å gjemme det de vil gjemme, tenker negativt om seg selv eller rett og slett hater det de ser i speilet. Noen snakker verre til seg selv enn de ville ha gjort til noen de virkelig ikke liker. Det synes jeg er trist!

La 2021 være året der du erklærer våpenhvile med kroppen din. Det høres kanskje teit ut, men det er så mange som rett og slett er i en konstant krig med kroppen sin. Deres fokus er på skavankene og de vurderer egne feil skrekkelig ofte. La dette bli året der du eliminerer disse tankene. Mange av de tingene du ser på som feil, er helt normalt og faktisk sunne kvinnelige kjennetegn.

Cellulitter
Jepp, la oss snakke om cellulitter. Cellulitter, eller appelsinhud, er en såkalt feil som man har funnet ut er en uperfeksjon på kvinnekroppen. Hør på meg nå; Cellulitter er ikke et “problem”. Det er ikke en feil eller en skavank. Cellulitter er en normal ting særlig kvinner får. Det er resultatet av kroppens funksjon for å lagre fett.

Etter å ha gjennomgått puberteten får omtrent 80-90% av kvinner cellulitter i ulike grader. Det er de fleste av oss altså. Magre kvinner har cellulitter, friske kvinner har cellulitter, syke kvinner har celulitter, kvinner som er veganere har cellulitter, kvinner på raw food, paleo eller lavkarbo kosthold har cellulitter, kjendiser har cellulitter, kroppsbyggere har cellulitter, bikinimodeller har cellulitter, kvinner i isolerte kulturer som fortsatt har en jeger-sanker livsstil har cellulitter, kvinner med tilgang til ubegrensede mengder av plastisk kirurgi eller økologisk mat har cellulitter. De fleste av kvinnene leser dette innlegget har cellulitter. Skjønner du hva jeg skal frem til? Jeg har i alle fall cellulitter. Du har ingen feil eller mangler om du også har dette. Du er normal.

Underhuden er det største fettlageret i kroppen, og den består av bindevev og fettvev. Det er her cellulittene oppstår. Det skjer fordi noen av fettcellene, som holdes på plass av bindevevet, stikker ut og opp i lærhuden. Dette gir en ujevn overflate som vi kaller cellulitter eller appelsinhud. Dette er altså en slags konstruksjonsteknikk. Det er ikke forårsaket av dårlig sirkulasjon, at du spiser mettede eller flerumettede fettsyrer, dyre baserte produkter, sukker, giftstoffer, melkeprodukter, har et dårlig kosthold, er lat , eller noen av de andre tingene produsenter har kommet opp med for å selge deg ‘cellulitt kurer”, kremer og behandlinger. Om du er mann og føler deg utelatt kan jeg nevne at menn er mindre utsatt for cellulitter av ulike grunner: bindevevet deres har et mer kryss og tvers mønster, huden deres er tykkere slik at eventuelle ujevnheter i fettet under huden er mindre tydelig, og de lagrer mer fett visceralt (rundt deres indre organer) enn subkutant (mellom huden og muskelen). Dvs, at kroppene til mannfolka er strukturelt forskjellige.
Å gå ned i fett prosent og trene styrke kan bidra til å redusere forekomsten av cellulitter, men når alt kommer til alt er det helt normalt for kvinnekropper å ha det. Det er absolutt ikke verdt å skamme seg over, og i alle fall ikke verdt å hate seg selv over.

Fettreserver på nedre del av magen VS six pack

Nedre del av magen huser de kvinnelige kjønnsorganene, og over disse et lag av beskyttende fett. Dette tar opp plass, og svært få friske kvinner har en helt flat fettfri nedre del av magen. Litt fett her er normalt og sunt, og et tegn på fruktbarhet. Og igjen, de fleste menn finner dette attraktivt. Fra et helseperspektiv, er det normalt og sunt å ha litt rundhet i nedre del av magen. Mindre sunt er visceralt fett som omgir de indre organer og gjør livvidde større enn 88 cm for kvinner eller 100 cm for menn. Hvis midjen er mindre enn det, og du er generelt sunn og aktiv, ikke bekymre deg om magen din.

Vi har blitt så sykt påvirket av industrien til å oppsøke eller vite om dietter og slanking. Mange tror synlige magemuskler er det samme som helse, og tenker at jo mer muskler og lavere fettprosent en dame har – jo i bedre form og sunn er hun. Det har ikke slått dere at de synlige magemusklene indikerer en for lav fettprosent, og kan være en helserisiko for kvinner. Hvis du er kvinne, kan en lav fettprosent føre til en hormonell ubalanse. Hypothalamus i hjernen vil registrere at kroppens fettprosent har sunket for lavt om den nå gjør det. Det reduserer produksjonen av et hormon som påvirker hypofysen, som i sin tur reduserer produksjonen av hormoner som påvirker eggstokkene. Deretter vil eggstokkene redusere produksjonen av østrogen og progesteron, så menstruasjonssyklusen kan stoppe. Dette kan føre til infertilitet.

Jeg sier ikke at det er sunt å være veldig overvektig, og spise kun junkfood og aldri trene. Det er det absolutt ikke. Du kan også være tynn som en strek og være ekstremt usunn. Jeg sier det er normalt og sunt å ha fett på kroppen, og det når man spiser sunt og trener. Det er normalt og bra å ha fett på kroppen når man tar vare på seg selv.

Noen har naturlig six pack på grunn av livsstilen sin uten at de har ønsket det eller en gang tenkt på det, noen trener og spiser som atleter av ulike grunner. For andre er magerutene et mål og et evig jag.

Jeg for min del har ikke six pack, jeg tror ikke jeg noen gang har hadd det, jeg har ikke lyst på six pack, og jeg har ingen intensjoner om å gå på en diett eller treningsregime som gir meg det. Jeg kan beundre disiplinen og viljen til de som er jobber seg til six pack eller “scene form”,men jeg vet at jeg verken ønsker å konkurrere i for eksempel fitness, og jeg vil heller ikke endre min livsstil sik at for eksempel sosialt samvær med venner og familie blir vanskelig, og heller ikke i den grad der trening og det å oppnå mål blir viktigere enn andre deler av livet mitt. Jeg er fornøyd som jeg er og det har aldri vært et ønske eller et mål for meg. Om noe, vil jeg heller prøve å styrke magen slik at den blir mer funksjonell. Jeg vil kunne trene det jeg vil og ikke minst spise det jeg vil, i de mengdene jeg vil, uten å måtte frykte at rutene forsvinner. Jeg er overhodet ikke interessert i å veie maten, eller gå på en satt kostholdsplan. Det er ikke et mål for meg. Kroppen ser ut som den ser ut, og jeg elsker både den og meg selv.

De viktige fettreservene

Vit at alle friske mennesker har fettreserver. Dette er også normalt, og ikke minst bra. Kroppen vår trenger disse fettreservene som energikilder og isolasjon samt for å pakke inn våre indre organer. Ikke på noe tidspunkt skal eller bør en person forsøke å kvitte seg med alt kroppsfettet. Dette kan føre til svært alvorlige plager. Ja, noen kvinnelige kroppsbyggere presser kroppsfettet sitt helt ned til 8% eller 9%, men dette er toppidrettsutøvere som med egnet hjelp overvåker sin vekt, diett, treningsprogram og kroppssammensetninng nøye. De opprettholder heller ikke disse ekstremt lave nivåene av kroppsfett året rundt. Vi kommer alle i forskjellige former, størrelser og fettfordelingsprofiler, poenget er at du ikke skal føle deg dårlig fordi du er normal og har fett på kroppen.

En sunn kvinne kropp trenger minst 10-13% kroppsfett å støtte normal endokrin funksjon (og for de fleste kvinner, er selv denne lave fettprsenten ikke høy nok). Det meste av dette essensielle fettet er lagret på hofter og lår, der det ikke bare utfører vitale hormonelle funksjoner, men også fungerer som en reserve lagringsplass for energi for graviditet og amming. Mange kvinner anser dette normale fettlagringsmønsteret som en feil, og oppsøker dietter og treningsøvelser som lover å eliminere “lovehandels”, “muffinsmager”, appelsinhud, ridebukselår og hva enn andre ord media har funnet på for å trykke oss ned og selge oss produkter for å fikse det. Det er også en haug representanter for ulike salgs produkter som er mer enn villige å selge deg deres løsning for å gi deg en “bedre” fastere kropp med mer muskler og mindre fett. De tar seg selvfølgelig betalt, eller tar provisjon av produktene de selger deg. Tenk hvor mange som hadde blitt arbeidsledige om alle kvinner faktisk bestemte seg for at de er helt fornøyd med seg selv akkurat som de er. Jeg kan forresten anbefale dere å lese dette innlegget som tar opp dette.

Fra et helse- og velvære perspektiv, trenger du ikke å fjerne eller redusere dette fettet. Det er viktig for både hormonelle helse og helsen til dine fremtidige barn. Det du gjør er å legge kroppen din under ekstremt stressende forhold, som kan svekke kroppen, gå ut over muskelvevet og energien du har til daglige gjøremål. Et reserve av fett er karakteristisk for en sunn, fruktbar menneskelig kvinne. Rumpen og lårene er ment å være litt dissende og myk, og det viser seg at de fleste menn faktisk finner det attraktivt, noe som er fornuftig og biologisk, for fett rundt hofter og lår er et tegn på helse og fruktbarhet.

Hva er den beste fettprosenten å ha da?

Det er mye uenighet om hvilken mengde kroppsfett som er optimalt for generell helse. Anbefalningene varierer etter hvilken lærebok eller forsknings artikkel man refererer til. En forsknings artikkel av Gallagher et. al. i American Journal of Clinical Nutrition (2000) kom til den konklusjon at noen lave nivåer av kroppsfett er for lite, og usunt. I følge forsknings artikkelen, er en fettprosent under 21% for lite for kvinner mellom 20 og 40 år, og en fettprosent på 21-33% regnes som sunn. I følge American Council on Exercise (ACE) som har et skjema som er det mest brukte skjemaet over kropps fett står det at atleter kan ha en fettprosent på 14-20%, folk som trener fast(“fitness”-kategorien) 21-24%, det normale er 25-35, og de mener du har for mye fett om du har over 32% fett på kroppen. I følge Dr.Phil kan atletiske kvinner ligge mellom 17-20 i fettprosent, de sunne mellom 18-25 prosent, fett prosenten for optimal helse er 18-22 prosent, du er overfeit om du har en fett prosent på over 28, og klinisk overvektig med en fett prosent fra 32 og over.

Etter min mening er det å si at en viss kroppsfettprosent er “usunn” eller “sunn” ikke nødvendigvis rett for enkeltindivider, litt på samme måte som at BMI ikke nødvendigvis gir et rett svar med hensyn til helsa. Å bare vite fettprosenten gir ikke hele historien. Noen overvektige mennesker(med høy fettprosent) som trener,kan være mye sunnere enn de som er slankere(og har lav fettprosent) og er utrente. Det er som du ser mange ulike meninger om prosenter, men vi kan vell alle være enige om at for lite fett eller alt for mye ikke er bra.

Jeg tror/håper dette jeg kan være en liten øyneåpner for mange. For det virker som vanlige jenter prøver å presse ned fettprosenten på samme nivå som atleter, eller lavere. Nå er det ikke meningen at man skal drive å måle fett prosenten sin og henge seg opp i tall, jeg bare nevner dette slik at du kan se at normalen er ikke å ha en fett prosent under 15, eller 18 for den saks skyld.

Jeg vil si at den ideelle fettprosenten er den stabile fettprosenten du har når du har mensturasjon, er aktiv, frisk, rask og spiser godt, næringsrikt og såpass sunt at du får i deg alle næringstoffer – uten å veie maten, telle kalorier eller bli fiksert. Det er mest sannsynlig din ideelle fett prosent. Men akkurat det er bare min mening.

Folk flest trenger ikke å vite fett prosenten sin. Å vite det gir bare underholdning, motivasjon eller en barsk dose virkelighet. Alt etter som. Problemet kommer når noe blir en besettelse, eller at det å opprettholde en lav fettprosent blir det viktigste i livet.

Jaget etter idealet

Mens en liten prosentandel av kvinner har lyst, vilje og lidenskap til å konkurrere i fitness eller bodybuilding er det å ha et utseende som om man skulle konkurrere ikke nødvendig eller verdt prisen for de øvrige. Det bør heller ikke være ønskelig når man ser på det fra et helseperspektiv, men når vi er omgitt et samfunn, instagrambilder, salgsrepresentanter og magasiner som forteller oss at “lav fettprosent og muskler = vakker, glad, sexy og vellykket” så forstår jeg at mange faller i fellen med å sammenligne oss selv med dette idealet, og kan få lyst til å oppnå dette.

Mange som er misfornøyde med seg selv og som går etter dette idealet kan oppleve at det som skjer ikke er at de blir “vakker, glad, sexy og vellykket”. Idealet pakkes inn i glamour og skjønnhet, og vi blir solgt idealet om at man blir fornøyd når du når vekt X eller den eller den kroppsfettprosenten. Ofte blir mange heller sliten, besatt av mat, kalorier eller trening, og gjerne også litt små-aggresiv mot mennesker rundt seg. Noen kan bli spiseforstyrret uten å engang vite det selv.

Noen ganger må man bare ta et skritt tilbake å innse at “Nei, dette vil jeg ikke.” Når man trener fast, og spiser nok og balansert (spiser litt sunt og litt usunt), så vil man oppleve en gradvis langsom endring i kroppsammensetning. Det bygges muskelmasse, og kanskje mister du litt ekstra kroppsfett – og det er selvfølgelig både fint og bra, så lenge du har det fint og bra inni deg også. Man har det ikke fint og bra om man konstant går og er misfornøyd med kroppen sin, men tro heller ikke at du blir “vakker, glad, sexy og vellykket” om du slanker deg, får masse muskler, kjempe lav fett prosent eller vaskebrett. Du må endre tankene dine. Begynn å sett pris på hva kroppen din faktisk gjør for deg: kroppen beveger deg uten smerter, du kan plukke opp ting, bære handleposer hjem, løpe, danse osv. Du skal kunne føle deg glad, i live og lykkelig – uansett hvordan kroppen ser ut.

Strekkmerker

Disse “tigerstripene” som man leser at man skal være stolte av etter en graviditet, er uglesett blant mange. Opptil 90 prosent av gravide kvinner har strekkmerker mot slutten av svangerskapet, så dette er veldig normalt. Strekkmerker kan oppstå under pubertet og graviditet(hormonelle faktorer), vektøkning og kroppsbygging.
Strekkmerker er skader som oppstår i kroppens underhud. De kan være rosa til blåfiolette i begynnelsen og finnes som bånd eller striper rundt mageområdet, setepartiet, brystene, lårene eller armene. Stripene innebærer overstrekking av elastiske fibre i huden. Huden strekkes altså, derav navnet strekkmerker. Disse fibrene som strekkes får ikke tilbake ikke sin elastisitet, noe som gjør at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om varige endringer i huden. Det er rart at mange plages over ting som både er helt naturlige og som ikke kan reverseres. Kan vi skylde på alle de photoshoppede kroppene vi ser i blader? Har vi blitt så opphengt i det perfekte at vi ikke kjennes ved det som er helt normalt lengre?

Jeg har ikke vært gravid eller overvektig, men jeg har mange flotte tigerstriper både på rumpe og lår. Disse har jeg hatt fra puberteten, tror jeg. Jeg la liksom bare merke til at de var der en dag. Hvite og tynne striper. De vises ganske godt på solbrun hud, men de er bare der. De er som striper på et gavepapir. Inni papiret er gaven, meg. Selv om det finnes gavepapir uten striper, betyr det ikke at “mitt” gavepapir er mindre fint – eller mindre verdt. Det er bare annerledes.

Perfeksjon anno 2021
Vi er ikke perfekte, ikke en eneste en av oss. Modellene i bladene er sminket og photoshoppet av proffesjonelle, tro meg, for jeg er en av dem. Fitness modeller går på dietter, dehydrerer seg, får lagt på brunfarge og pumper opp musklene slik at de skal se mer definerte ut før en shoot. De færreste går rundt slik fra dag til dag, men det er ofte disse smilende “sterke” jentene du sammenligner deg med, er det ikke?
Media og reklamebransjen har skapt en fantasi. Bare tenk på Victoria secret showet. De selger en fantasi, en drøm om det perfekte. En kropp helt uten cellulitter, strekkmerker og hår for den saks skyld. Jeg håper du er klar over at jentene har sminke på hele kroppen, går på strenge dietter og heftige treningsregimer. De har også en genetikk som mange ikke har. Man kan ikke sammenligne seg med andre. Alle har ulike forutsetninger. For andre er kvinnelige atleter idealet. Muskler, six pack, lav fettprosent og rå styrke er idealet. Det er ikke uten grunn at bruk av anabole sterodider og veksthormoner blant kvinner har økt de siste årene.

Når du ser på andre mennesker er sjansen stor for at du ikke legger merke til deres såkalte feil og skavanker. I alle fall ikke i den samme grad som at du kanskje dømmer deg selv. Det samme gjelder når andre ser på deg. De fleste friske mennesker legger ikke merke til dine feil. Sjansen er stor for at de ikke bryr seg eller ser dem i det hele tatt. Media har en tendens til å spre bilder av kjendisenes kropper, særlig de kvinnelige, ut over blader. Se hvor tynn eller tykk hun har blitt, sjekk cellulittene! Har det slått deg for grusomt og ødeleggende dette egentlig er? Det sender signaler om at det ikke er bra og være frisk og normal. Det sender signaler ut om at kroppen må være på en viss måte , oppnå et visst ideal, for å bli akseptert og “godkjent”.

Vi har alle feil når man skal sammenligne seg med det påståtte perfekte. De “skavankene” trenger ikke definere deg. I stedet for å bruke din mentale energi på å rakke ned på ditt eget utseende, eller andres for den saks skyld, hva med å legge energien i den langt viktigere oppgaven med å være awesome. Bruk heller energien på å elske deg selv. Ingen av oss vil noensinne være helt feilfri, så fokuser heller din mentale energi på de tingene som gjør deg super, unik og spesiell. Ved å skifte fokus kan du få det bedre med deg selv, du kan bli sterkere mentalt, og sunnere. Det er forskjell i å trene og spise sunt fordi man elsker seg selv, enn å trene og spise sunt fordi man hater seg selv. Forskjellen er som natt og dag.

Ja, du kan gå ned i vekt, du kan redusere fett prosenten din, gå på en diett, drikke kun shakes, spise “clean” hele tiden, telle kalorier, hate det du ser i speilet, få panikk om du er “vannete”, aldri bli god nok, men det er en sunnere, skånsom og mer bærekraftig måte å gjøre det: spis og tren på en måte som fostrer, bygger, og støtter en sunn og frisk kropp, og ikke minst et sunt og friskt sinn. Lykke måles ikke på en baderomsvekt eller synlige mageruter. Vær mer, ikke mindre.

Ta vare på sjelens hus. Du har bare en kropp. Gi den trim, sunn og næringsrik mat, opplevelser og kjærlighet. Ta også vare på innsiden. Stress ned, bli glad i deg selv. Å elske seg selv kommer fra innsiden og ut, ikke fra utsiden(utseendet) og inn. Slutt å fikser på detaljer og gi slipp på fanatismen. Bli din egen beste venn. La 2021 være året der du erklærer våpenhvile med kroppen din. <3

3 thoughts on “La oss snakke om fettprosent, cellulitter og strekkmerker”

  1. Jeg elsker når du skriver slike innlegg!! ?
    For min egen del merker jeg at jeg med alderen bryr meg stadig mindre om slike uvesentligheter og synes egentlig det er litt trist å tenke tilbake på ungdomsårene hvor jeg ikke torde gå på stranden pga noen stakkars strekkmerker…
    Jeg blir oppriktig trist av å se hvor mange som lar kropp og utseende styre livet sitt. Det er jo så mange viktigere, morsomme og mer spennende ting å bruke energi på enn å mislike sin egen kropp!!

  2. Kjempefint!! Trengte å lese dette i dag ?

    Tar meg selv i det noen ganger. At ting jeg kan finne på å si om meg selv, min kropp, ville jeg ALDRI tillatt en venninne, søster eller mamma å si om seg selv. Man må være litt grei med seg selv, også! Ikke alltid jage etter det “perfekte “(hva er det?), men ta et steg tilbake og finne ut at kanskje man egentlig har det ganske greit… ? Uansett, takk for fint innlegg ? Skal bokmerke det til meg selv til de dagene det er litt ekstra vanskelig å huske på disse tingene ?

Leave a Comment

Your email address will not be published.