• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt

Livsgleder.com

Helse, kropp, sinn, kost, styling og annen daglig inspirasjon og livsglede.

  • Om meg
  • Show Search
Hide Search

Det du IKKE viste om ketose og hemmeligheten bak optimal fettforbrenning!

livsgleder.com · 14.09.2015 · 8 kommentarer

Det er en kjent sak at et lavkarbo kosthold hjelper på både vekt og smerter. Men er du en av de som har prøvd lavkarbo uten å se de resultatene du ønsket på vekta? Fortvil ikke, dette innlegg gir deg et innblikk i en veldig viktig hemmelighet bak ekte fettforbrenning.
Dersom du er kjent med lavkarbo har du sikkert hørt om ketose. Dersom du ikke har hørt om det bør du sette deg inn i det før du leser dette innlegg. Dette er nemlig IKKE en artikkel som forteller deg hva ketose er. Det er derimot en artikkel som forteller deg hvordan du selv kan styre din ketose til å oppnå den fettforbrenningen du ønsker.
Dette er innlegget for ALLE DERE SOM SLITER MED Å GÅ NED I VEKT PÅ DIETTER OG LIVSSTILSENDRINGER – enten det er lavkarbo eller ikke.

Legene Jeff S. Volek (doktorgrad PhD, RD) og Stephen D. Phinney (doktorgrad MD, PhD) har delt over 50 års klinisk erfaring ved bruk av lavkarbo, og har tilsammen publisert mer enn 200 forskningsrapporter om emnet. De er med andre ord eksperter på lavkarbo!
Disse ekspertene har funnet EN STOR HEMMELIGHET; at det finnes en «OPTIMAL KETON SONE» som gir best resultater og best ytelse i treningssammenheng. Forfatterne mener DET OPTIMALE KETONNIVÅET SKAL VÆRE MELLOM 1,5 og 3 mmol/L.

Er alle i ketose innenfor dette optimale fettforbrenningsnivå?

Nei! Med et vanlig lavkarbo kosthold havner man lett på 0,2-0,5 mmol/L i ketonnivå. For mange er ikke dette en sterk nok fettforbrenning til å gi vektnedgang av betydning.

Selv om det finnes noen som raser ned i vekt på moderat lavkarbo, så er det mange andre som har for høy følsomhet for sukkerinntak og vil måtte ha et mye mer strikt kosthold over flere uker før ketonnivået kryper opp til et optimalt nivå. Et slikt optimalt nivå oppnås vanligvis ikke ved diverse avstikkere i form av noen vinglass eller en del mørk sjokoklade.

Hvorfor viser mine ketosticks at jeg er i ketose, selv om jeg ikke går ned i vekt?

Ketosticks for måling av urin gir en viss indikasjon på om du er i ketose, men de måler ikke på den av de tre ketonene som er viktigst. Det kan dessuten være til dels store avvik mellom utskillelsen av ketoner i urin og ketoner i blod, særlig etter noe tid fordi utskillelsen av overskuddsketoner i urin typisk vil gå ned på litt sikt. Disse sticksene gir altså en indikasjon på ketose, men DE KAN IKKE BRUKES FOR Å FINNE DIN TÅLEGRENSE FOR KARBO. De kan ikke sikre deg å være i optimal ketose.

Hvordan kan jeg finne ut hvilket ketonnivå jeg har?

Du bør måle i blod. Det finnes blodsukkermåler-apparater som også måler ketoner i blod. Det står på esken til apparatet at den kan måle b-keton i tillegg til blodsukker. De kan kjøpes på vanlige apotek og er ikke spesielt dyre. Teststripsene derimot kan være vanskeligere å få tak i, men kan bestilles på nettet. (Du kan IKKE måle ketoner med teststrimler for blodsukkermåling.)

En del styr med prikking i fingeren altså, men du kan gi deg med dette så snart du har funnet frem til din tålegrense for karbo og når du er sikker på at du er i optimal ketose.

Jeg bruker dette apparat og disse strips for måling av ketoner i blod.

Hvordan kan jeg komme inn i optimal keton sone og bli en fettforbrenner?

1. En måte er å spise mye fett. Du bør da holde deg til animalsk fett så hvis du tilhører dem som tror at mettet fett er farlig så les deg opp på det. Meierismør, kokosfett og MCT-olje er supert for å lindre overgangssymptomene. Begge inneholder en stor del mellomlange fettsyrer som kroppen ikke kan lagre så disse forbrennes straks i leveren. Dette booster nivået av ketoner i blodet.

2. Vær forsiktig med lavkarbo «kosemat», meieriprodukter og proteininntaket da de gir en stigning i insulinnivået. Det er gunstig å spise protein til alle måltider, men hold deg til et inntak på mellom 0,6 og 1 gram pr fettfri kroppsmasse pr dag. Dess mindre du trener dess mindre trenger du. Det er små porsjoner med kjøtt eller fisk det er snakk om.

3. En annen viktig ting du kan gjøre er å skippe måltider. Dersom du faster periodisk ved siden av et LCHF-kosthold vil du mye lettere kunne oppnå optimal ketose uten å måtte spise for fet mat etc. Spiser man for mye fett og får et stort kalorioverskudd vil ikke kroppen trenge å forbrenne det fettet den allerede har på kroppen. Det kan være vanskelig å finne den gyldne mellomvei, men periodisk faste kan hjelpe deg med det.

4. Neste punkt som hjelper til med å sette deg i optimal keton sone er trening. Spesielt trening på fastende mage.

5. Dersom du er usikker på hvilke tiltak du bør gjøre og hvordan du kan få det til, så kan du prøve Ketolabben.com sine kostplaner. De har en enkel matplan utviklet for å få deg i optimal ketose. Det er den beste kostplan jeg har prøvd for meg som sliter med leptin resistens og treigt vekttap. (Og jeg blir ikke sponset for å si det :-) )

Håper dette var til hjelp!

Kildehenvisning://optimal-ketose.com/Dr. Jeff Volek, Dr. Steve Phinney (2011) «The Art and Science of Low Carbohydrate Living»Dr. Jeff Volek, Dr. Steve Phinney (2012) «The Art and Science of Low Carbohydrate Performance»//livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-1-30/14409//www.dietdoctor.com/science

Filed Under: 5:2 dietten, Diverse, Kosthold Tagged With: ketogen kost, ketose, lavkarbo fakta, optimal fettforbrenning, optimal keton sone, optimal ketose

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Kristoffer says

    15.01.2021 ved 22:53

    Hei. Fin bloggpost. Hvor får du tak i FreeStyle Precision måleapparatet? Finner kun sticks’a på appotek1.

    Svar
    • livsgleder.com says

      15.01.2021 ved 22:54

      Hei,
      Jeg lette litt før jeg fant mitt. Jeg kjøpte mitt på: «Ditt Apotek Smestad» i Hoffsveien 92 rett ved Smestad t-banestasjon. Finnes sikkert også på nett 🙂

      Svar
  2. Kristine Kvale says

    15.01.2021 ved 22:54

    Hei! Dette var en lærerik bloggpost! Jeg har trodd at jeg spiser strickt lav karbo. Ingen matvarer med mer enn 5g/100g. Målte ketoner i blodet nå, og kom på 0,5 Jeg opererer med 16 timers faste. Spiser kanskje ost, salami og salat til lunsj og kylling med blomkålmos til middag. Du skriver at meieriprodukter bør man være forsiktig med, altså ost. Men meierismør er greit? Skjønner ikke forskjellen? Har gått ned 12 kg, men stoppet opp. Har du lunsj middag forslag for at man skal komme/holde seg i ketose? Takk på forhånd

    Svar
    • livsgleder.com says

      15.01.2021 ved 22:54

      Hei,
      Skaldemann har bøker med bra oppskrifter for å holde karbo-nivået ekstremt lavt. Men vi må bare akseptere at vi alle er forskjellige. Dersom du allerede spiser meget lavkarbo som f.eks 15 karbohydrater per dag vil jeg nok ikke anbefale deg å kutte mer. Da er det trim og aktivitet som kan hjelpe eller 24 timers faste (fra middag til middag) et par ganger i uken.

      Svar
  3. Randi says

    15.01.2021 ved 22:55

    Flott og forståelig innlegg livsgleder.com. Takk. Nå skjønner jeg hvorfor jeg enda ikke har kommet helt i ketose. Hodepinen er heldigvis borte nå da 🙂
    Klem

    Svar
    • livsgleder.com says

      15.01.2021 ved 22:55

      Bra du likte det Randi. Håper du finner ut av det! 🙂

      Svar
  4. HelenEk says

    15.01.2021 ved 22:55

    For meg har det fungert kjempegodt med moderat lavkarbo + periodisk faste + trening. Minus 15 kg på 9 mnd. Med andre ord – ikke veldig rask nedgang – men det har heller ikke vært målet. Men det må nevnes att periodisk faste har vært nøkkelen. (Spiser bare mellom 15:00 og leggetid)

    Svar
    • livsgleder.com says

      15.01.2021 ved 22:55

      Hei Helen. Takk for innspill. Men alt det du skriver er allerede nevnt i innlegget. Se blant annet punkt 3 under siste avsnitt.

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

SOSIALE IKONER

  • Facebook

Siste kommentarer

  • Sch Mich til Alt om de nye importreglene for kosttilskudd
  • Anne ØdgaardMikkelsen til Alt om de nye importreglene for kosttilskudd
  • Jørn Vikse til Alt om de nye importreglene for kosttilskudd
  • Maria U til La oss snakke om fettprosent, cellulitter og strekkmerker
  • yngaam til La oss snakke om fettprosent, cellulitter og strekkmerker

Kategorier

  • 5:2 dietten
  • Digitalt
  • Diverse
  • Fibromyalgi
  • Gledesord
  • Hår
  • Helse
  • Kloke ord
  • Kosthold
  • Kropp & Sinn
  • Livsstil
  • Magedans
  • Makeup
  • Styling

Copyright © 2021