Livsgleder "Joys of Life"

Investeringsbedrageri under lupen

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

014a6001-7046946

Investeringsbedrageri under lupen

– Slik skjer det og dette er fasene

Kjære leser, flere av dere har bedt meg skrive noen ord om investeringsbedragerier, og da kunne ikke timingen vært bedre enn nå. Investeringsbedragerier er nemlig en av de svindelformene som under Covid-pandemien har økt mest både her i Norge og internasjonalt. 

Grunnen til økningen er trolig at folk i tøffe tider i større grad enn ellers lar seg friste av livsendrende muligheter, og da er jo rikdom, eller økt velstand en av de tingene som mange søker etter. 

For svindlerne øker forsøkene i takt med antall vellykkede eller gjennomførte forsøk og dermed sier trenden nå mye om at investeringsbedragerier nå er en het potet. Den er lønnsom for kyniske bakmenn og tilsvarende dyr for den som blir lurt.

Når det gjelder investeringsbedragerier så er dette stort sett et internasjonalt fenomen på svindlersiden, og de fleste som lever godt på bedragersk-salg mot nordmenn og nord-Europeere har base i enten Middelhavsregionen, Afrika eller Israel.  Det er i så måte verdt å merke seg at hvis formidlere av finansielle produkter tar kontakt eller reklamerer for sine tjenester i Norge, så må de ha godkjenning fra Finanstilsynet her i Norge. Unntaket er de som har godkjenning i EU. (Hvis de har godkjenning i EU må det sendes et varsel om dette til Finanstilsynet slik at tilsynet får registrert selskapet.)

Hvis du som investor søker rundt på internet etter portaler/plattformer for å investere via kan du ta en telefon til Finanstilsynet for å sjekke hva de har registrert på det aktuelle firmaet. Det kan også være lurt å gjøre et Google-søk eller sjekke med venner, og kjente som har benyttet seg av tilsvarende investeringsmuligheter tidligere.

Når du bestemmer deg for å investere bør du først ta kontakt med banken din og søke råd hos dem vedrørende det nettstedet du ønsker å investere via. Personlig gjør jeg alle mine investeringer direkte gjennom banken min, og på den måten er jeg alltid trygg når jeg kjøper aksjer eller fond. Enten de er norske eller utenlandske.

Krypto styrer jeg rent personlig alltid unna, men vi har alle ulike risikoperspektiver når det kommer til det å kalkulere oppside og nedside. Det gjelder også hvor godt forarbeide man gjør før man plasserer penger, men er du usikker eller føler at noe skurrer eller virker for godt til å være sant da skal du alltid holde deg unne eller sjekke mer.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hvis du ønsker en dypere vurdering av om et firma er seriøst da kan firmaer som vårt (RIG og RCIS) gjøre dette for deg. Dette koster selvsagt noen kroner men du får en profesjonell vurdering. Vi kontakter da gjerne vårt internasjonale nettverk. Nettverket har medarbeidere i de fleste av verdens land. Derfor kan vi bidra med risikovurderinger enten selskapet er lokalt eller globalt.

Hvis firmaet som du investerer via tar kontakt med deg igjen med reklame eller lignede etter din første betaling krever det godkjenning fra Finanstilsynet.

Hvis publikum tar direkte kontakt etter at de har funnet noe på internet er ikke firmaet i Hong Kong forpliktet til å ha godkjenning i Norge. Da løper du denne risikoen selv, og det er her mange går fem på. 

En av de tingene jeg blir spurt oftest om er muligheten til å få tilbake penger som har havnet i det store utland. Gjerne på Malta, eller i England. Har du først sendt penger så kan du anse de som tapt.

Ofte benytter svindlerne seg av det jeg kaller fiske-taktikk. Det fungerer som regel slik som jeg har forklart i denne 10 stegsmodellen;

1. Du setter inn/investerer et beløp som du har råd til å tape

2. Du ser at verdien øker på din side

3. Du bestemmer deg for å ta ut gevinsten eller en del av pengene for å sjekke for din egen del at de faktisk utbetaler. Dette gjør du for å sikre deg, det er lurt av deg….men de er lurere

4. De utbetaler pengene.

5. Du er kjempefornøyd

6. Du «vet» nå at dette firmaet er «seriøst»….. haha Finanstilsynet…. her har investeringskongen på Oppdal bevist at alle hadde feil….jeg hadde teft og kunnskap

7. Så banker du til med å investere så mye penger at det gjør ganske vondt

8. Du går fra 500 euro til 20000 euro på et øyeblikk, neste milepæl er 50000 euro

9. Du ser på din side at verdien øker, du begynner å se på Porsche på finn.no. Pengene må bare vokse litt til.

10. Nå er du klar til å ta ut pengene. Det er nå problemene starter, det blir umulig å få ut pengene

I etterkant av svindelen

Opprydningen starter, og du er nå ute etter å sikre pengene du har mistet kontrollen på. Du begynner å søke på internet for å finne informasjon om firmaet igjen. Nå finner du mye negativt. Noe av dette så du før du investerte også. Men nå leser du det negative med bedre innsikt. Mennesker er satt opp mentalt for å lure oss selv. Vi stoler mere på informasjon som støtter vårt syn i en sak. Vi fremhever det positive og nedprioriterer det negative.

Parallelt med dette dukker det gjerne opp krav fra et utenlandsk mellomledd som skal sørge for at du betaler skatt på gevinsten i Hong Kong før du får ut pengene. Dette er også et eget avdelingskontor hos bedragerne. De skal lokke litt mere penger ut av deg.

Det neste som nå skjer er at du finner, eller blir kontaktet av firmaer som sier de kan hjelpe deg å få tilbake pengene. Dette er det andre avdelingskontoret hos gjerningsmennene som skal tyne siste dråpe ut av sitronen din.

De har callsenter som utgir seg for å være både advokater, kundesentere og skattemyndigheter.

De henter inn mennesker som snakker perfekt engelsk. De kan enten sitte sammen et sted eller de kan ha hjemmekontor. Deres telefonsentral er på nett. Når du ringer med ditt registrerte nummer, kommer brukeren din opp på skjermen. Hi Jens Petter, how are you.

Når sitronene er tørre, da blir du merket i basen deres.

Oppsettet svindlerne bruker kunne like gjerne ha vært et helt legitimt selskap. Det eneste som skiller dem fra de ekte er at dine penger blir deres penger.

Spill heller lotto…. der er sjansen 1:98 millioner. På dette er sjansen 0:98 millioner…..du kan ikke vinne!

Har du først blir svindlet da er det viktig at du Politianmelder. Du kan søke hjelp hos aktører som oss om du vil ha bistand, men viktigst av alt er det at du bruker huet og aldri handler aksjer eller investerer om du ikke har hvilepuls.

Hør mer om Svindel på Tjuvstart Podcast;