Livsgleder "Joys of Life"

Innsidehandel og Gordon Gekko triksene for 2017

Innside informasjon, og industri-spionasje på 1,2,3!

 «I aksjemarkedet som i livet ellers er verdien av å forstå fremtiden uvurderlig»

De fleste som handler i aksjemarkedet har mer enn en gang lurt på hva fremtiden vil bringe for et selskap eller en aksje. Har en aksje en gylden oppside? Er den utsatt for formidabel risiko? Eller vil selskapet over tid prestere på det jevne?  Dette er essensen for enhver med planer om å gjøre en kule i aksjemarkedet. Der de fleste av oss tar beslutninger om kjøp og salg basert på kvartalsrapporter og trend-analyser så tar enkelte det lenger.  I jakten på gullgryten ved enden av regnbuen krysser de etiske linjer for hvordan de tilegner seg informasjon. Vi kaller dem informasjonstyver og triksene deres blir stadig mer sofistikerte.

Du husker det kanskje som om det var i går?  Året var 1987 og jappetiden var på hell.  På tradisjonelt Hollywood vis ruvet Michael Douglas på filmlerretet i Gordon Gekkos skikkelse som den ultimate finansskurken. Han trollbandt en hel generasjon med luksuriøse vaner, vel artikulerte formuleringer og en fantastisk garderobe. Med mobiltelefonen Motorola Cellular One, brede bukseseler og smarte banditt-triks stjal han til seg sensitiv informasjon ved bruk av lumske spiontriks. Gekko gav innsidehandel i aksjemarkedet et brutalt, men sjarmerende ansikt. Kommentarer som «greed is good» og «if you need a friend get a dog» gjorde Gordon Gekko til den ultimate filmskurken.  Han banet vei for en hel generasjon med blåruss som fikk brylkrem og finansterminologi inn med sølvskje signert Oliver Stone.

1987 versjonene av parhestene Bud Fox og Gordon Gekko snek seg rundt på kontorer utkledd som vaskehjelper . De fulgte etter toppledere i børsnoterte selskaper til fots, eller i bil for å stjele børssensitiv informasjon. I enkelte tilfeller  bestakk de personell for å få tilgang til hemmelige opplysninger. I dag er slikt langt enklere men samtidig mer komplisert.

Dagens finansskurker sitter gjerne i et vestlig land, og bestiller en digital spionjobb fra Russland, mens angrepet skjer med trojanere styrt via Kina. Leveransen av informasjonen skjer sekunder senere til kunden. Vi lever i en global verden!  Det hele kan organiseres uten å ha  nevneverdig  IT kunnskap annet enn å beherske utfylling av bestillingsskjema online. Virker ikke trojaneren som beskrevet i reklamen? Da kan du klage til et «call center» i Russland, som hjelper deg med angrepet, eller gir deg pengene tilbake.

Telenor ledelsen og deres e-post kontoer ble for et par år siden tappet av spionprogrammer. Hemmelige dokumenter havnet på avveie og ingen vet hvor de ble av. Likevel fikk ikke denne skandalen like mye oppmerksomhet som hestekjøtt saken noen uker før. Til det er den både for komplisert og for skummel. Det du ikke kan forklare til mannen i gata er nemlig ikke en god nyhetssak, og hvordan forklarer du at Norges fremste teknologiselskap med landets fremste forsvarssystemer ble rundlurt.  De fleste av oss forstår da at Telenor ikke er alene. Andre norske selskaper er også belastet med øyne og øre som lytter selv i lukkede rom.

Tapping av mobiltelefoner er i dag så enkelt at selv banditten på hjørnet kan skaffe seg egnet utstyr. Da kan man lure på hvorfor mange selskaper ikke er mer opptatt av å velge sikre mobiltelefoner fremfor den rimeligste eller mest trendy varianten. Mange norske bedrifter handler telefoner etter «billig og bra» prinsippet og det kan fort bli kostbart. Veldig kostbart!

En finansskurks hverdag er langt enklere. Alt du behøver gjøre som moderne insidehandler er å velge hvilket selskap på børsen du ønsker å tappe. Deretter kontakter du en trojanerleverandør som hjelper deg med alt som skal til for å tømme e-post kontoen eller telefonen til en hvilken som helst person i firmaets ledelse.  Sekunder senere er du kriminell informasjonstyv med tilrøvet sensitiv informasjon. I mange tilfeller kan denne være verdt millioner om ikke milliarder.

Er du riktig heldig kan det hende du ramler over morgendagens oppkjøpsbud på 40% over gårsdagens kurs.

En ny skremmende hverdag møter ikke bare norske bedrifter men også norske forbrukere. Med dagens teknologi kan kriminelle sitte og følge med at du nå leser denne saken. De kan lese e-mailen din mens du skriver den, og høre telefonsamtalen dine mens du ringer. Verden har nemlig blitt så avansert at de færreste av oss egentlig skjønner noe som helst av hvilke sikkerhetsrisiko vi utsetter oss for. Har din nye mobiltelefon trojaner beskyttelse? Er din Pc rensket for spionprogrammer? De færreste av oss kan svare et ubetinget ja på disse spørsmålene.

I en fersk undersøkelse svarer syv av ti nordmenn at de også leser jobbmail på private PC’er, telefoner og nettbrett. Med dette i bakhodet kan man lure på hvordan norske bedrifter skal klare å beskytte seg mot trojaner angrep.

Gamle Sir Francis Bacon har fortsatt rett når han hevder at kunskap var makt. I de finansielle markedene er det den som sitter sitter inne med kunnskapen som eier markedet, og enkelte er villige til å gå over lik for å få den nødvendige kunnskapen.

Mye har forandret seg siden 1987 men noe er fortsatt det samme. Informasjon er også i 2016 verdens mest verdifulle vare.

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

416026-7-1431012333107-3116129

IKKE ALLE BLOGGER KAN VÆRE ROSA!