Livsgleder "Joys of Life"

Hvor kommer alt dette hatet deres fra?

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

4l3a3043-1-2831581

Hvor kommer alt dette hatet deres fra?

«Tenk som jeg skulle møtt opp på døra di med plakater som beskrev hvor stygg du er»

Kjære leser, du har kanskje reflektert over at stadig flere nordmenn blir hetset på nett, og at denne hetsen er så stygg at den til tider blåser skjorta av alt som kan krype og gå. Vel, om nett-hetsen er illustrerende for hvor samfunnet er på vei så er i alle fall jeg bekymret. Bekymret med god grunn for blant alt dette hatet må må det virkelig ligge noe usedvanlig mørkt. Noe mørkt som gjør at enkeltindivider velger å sette seg ned og skrive mørke, hatfulle meldinger til folk de ikke kjenner, og det i en tid der de heller kunne valgt å skrive positive tekster, eller negative tekster om seg og sitt (om det er det de ønsker) på egen blogg. Nei, det er jo så mye enklere å skrive noen korte presise, og hatfulle kommentarer om andre mennesker enn å skulle skape noe selv. Det er så mye enklere å dømme naboen, eller en blogger eller programleder som du ikke kjenner nord og ned enn å gjøre som naboen eller programlederen å forsøke å få noe til.

Da jeg i fjor høst skrev om alt hatet som regnet fra enkelte når det gjaldt hvordan jeg ser ut i innlegget «Alt som er feil med meg – og litt til!»,  så trodde jeg at det ville få «haterne» til å våkne. Til å forstå at dette er en form for mobbing som ikke er ok. Jeg trodde i all min naivitet at de kanskje ville våkne og innse at det å kalle medmennesker for stygge, eller det som verre er ikke er greit. Voksne folk snakker jo ikke slik til hverandre. Ikke vil vi at barna våre skal vokse opp i en verden der slik tiltale er greit heller, og i en tid der «haterne» må gå stadig lenger for å overgå hverandre i å spre hatfulle kommentarer så blir de som blir valgt som hatobjekter nærmest som fredløse å regne. 

«Plattformer på nett som lar folk slenge dritt anonymt burde vært forbudt»

Da jeg skrev om hatet i fjor høst så forventet jeg i alle fall at enkelte kanskje skulle gå i seg selv og se at hatfulle ytringer er direkte destruktivt, men i stedet har hatet eskalert, og det får stadig nye kanaler. I dag kan jeg få meldinger fra kompiser som forteller at det skrives dritt om meg på både ulike nettforum, og på apper som Jodel. I tillegg får jeg de samme meldingene som før til innboksen, og det gjør egentlig at jeg mister litt troen på mennesket. I alle fall på den delen av befolkningen som velger hets når de kunne valgt å bruke tiden sin på noe konstruktivt eller skapende. 

Når jeg adresserer hatet så vet jeg at jeg som en voksen mann på førti har bedre forutsetninger for å takle dritten enn mange av de veldig unge og uerfarne bloggerne og TV-ansiktene som skal takle det samme. Jeg vet at jeg som en mann på førti har vært ute en vinternatt før, og at støtten blant følgere, blogglesere, og TV-seere er så mye tyngre enn noen stakkarslige ytringer fra folk som forsøker å skaffe seg selv litt billig oppmerksomhet gjennom å rakke ned på andre.

Likevel vil jeg rope et varsku fordi jeg er bekymret over hvor verden er på vei, og jeg vil på ingen som helst måte at min sønn skal vokse opp i et samfunn der hat på nett er greit. Jeg vil ikke at han skal måtte oppleve at mennesker rundt han deler hat, og annen dritt. Jeg vil heller ikke måtte forklare han hvorfor folk som ikke liker pappaen hans skriver dritt om han også. Det har han tross alt aldri fortjent. Han er bare en liten gutt med en pappa som stikker hodet ut i blant. 

Om jeg skal avslutte dette innlegget på et verdig sett så vil jeg avslutte det med en av de mest idiotiske meldingene jeg har fått servert den siste tiden, og da gjøres det jo best ved å nok en gang rakke ned på hvordan jeg ser ut.

«Tips mot svindling ispedd bilder med Dressmannlook. Han kan minne om en slu svindler selv ;-)» eller hva med denne » Førsterangs lettvekter og spradepasse, er den viben jeg får. Legg merke til hvor mye selvskryt han får flettet inn i alle innleggene, samtidig som det ikke er noen særlige tegn til virkelig suksess». Min all time-favoritt må være denne; «Om noen er homo i Norge da er det Kleiven – stå frem mann».

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ta vare på hverandre godtfolk, og legg bort hatet

Les også gjerne, denne:

Vi har analysert kommentarene på Sophie Elises offisielle facebookside og bloggen til programleder, gründer og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven, for å undersøke hva som kan være felles for nettrollene, språklig sett. Her er våre refleksjoner.

Om hatet fra fjoråret i VG