Livsgleder "Joys of Life"

Hvem befinner seg egentlig i lufta over Norge?

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Skal vi spare penger på å utsette oss alle for unødvendig risiko?

I dag tidlig gikk jeg om bord på et fly som jeg bruker å gjøre noen ganger i løpet av en arbeidsuke, og som vanlig så slo følgende meg; Hvorfor er det ingen som Id-verifiserer eller sjekker hvem jeg er før flyreisen? Verken norske myndigheter, norske flyselskaper eller Avinor vet hvem passasjerene på sete 4A, 3b eller 5F egentlig er. Ikke på noen andre seterader heller for den saks skyld. 

Er det slik vi vil ha det i norsk lufttrafikk?

Vi er mange av oss som bruker fly i ferie og arbeidssammenheng her til lands, og vi er mange som har mye å miste på at fly går i bakken med de vi har kjær om bord, men likevel er det ingen som stiller krav til myndighetene om kontroll av ID før ombordstigning på norske flyplasser. Det er for meg helt merkverdig at vi her til lands dropper sjekk av ID-dokumenter i både sikkerhetskontrollen, og ved boarding.

Har vi allerede glemt 9/11 og Twin Towers?

Om norske myndigheter skal ha noen som helst troverdighet i spørsmål om sikkerhet så må de tenke på sikkerhet i et sikkerhetsanalytisk perspektiv, og da forstår man raskt at det å ikke vite hvem som flyr inn og ut av norske flyplasser rett og slett er livsfarlig.

La meg dele litt data med dere.

Dere forteller meg ved dagens rutiner egentlig at vannflasken, og neglesaksen min er farlig men dere blåser i hvem jeg er.

I databasene ved min arbeidsgiver Risk Information Group har vi tilgang på informasjon om alle individer som befinner seg på ulike «Flight Ban lister fra blant annet EU, FN og USA» (Personer som ikke skal få gå om bord på fly/terrorister etc). Disse høyrisikoindividene er det ved dagens situasjon umulig å identifisere fordi ingen ved flyreise fra Norge har gjort en ID kontroll, og da hjelper det lite at vi i sikkerhetens navn tok fra en eldre dame vannflasken i det som på folkemunne kalles sikkerhetskontrollen.

– Flere tusen individer befinner seg på Flight Ban lister men i Norge har vi null kontroll på disse.

De samme høyrisikoindividene som ikke skal kunne gå om bord på fly blir i andre land stoppet ved en tidlig ID-sjekk på flyplassen, men denne dropper vi i Norge. Grunnen er som den alltid er at vi ikke har ressurser til slikt, og da kan man jo spørre seg selv;

Innenlands er det ikke ID-sjekk i vanlige tilfeller på verken tur eller retur.

Setter vi folks liv i fare for å spare noen kroner?

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ved mine tre siste flyturer har jeg opplevd det samme ved alle reiser. Det er null kontroll på vei ut av Norge, men på returen fra utlandet sjekker de alltid kombinasjonen av billett og pass. Enkelte steder sjekker de også Microchipen i passet for å se om denne er manipulert, men i Norge? Null! Enkelte vil kanskje si at det ikke er behov for å vite hvem som befinner seg i lufta på vei ut av Norge. Til de vil jeg si følgende;

Det er noen tusen navn på internasjonale «Flight Ban lister», og flere av disse befinner seg allerede innen Schengen. Tar vi sjansen på at disse ikke tar turen til kjedens svakeste ledd?

Også kalt Norge!

WWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

416026-7-1431012333107-3286414

www.kjellolakleiven.no

TAKK FOR BESØKET!

Tips til bloggen kan sendes til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

Alt godt herfra og stay safe!

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

Share: