Livsgleder "Joys of Life"

Har vi som folkeslag glemt disse to ordene? – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kjære lesere, i dag har jeg lyst til å slå et slag for to ord som jeg føler at vi nordmenn har glemt. Jeg snakker da ikke om ordene adjø, eller fjernsyn men om ordene lojalitet, og kameratskap.

Da jeg vokste opp lærte morfar meg tidlig at det å være lojal var en av de viktigste egenskapene i et menneske. Han lærte meg at det å stille opp for kompiser var helt essensielt, og han dro ofte paralleller til krigens dager for å illustrere det hele. Når morfar snakket om lojalitet så var det noe som satt i ryggraden. Det var noe som han hadde med seg fra en tid da Norge i var verdens rikeste land. En tid da vi som folk ble satt på prøvelser som krig og fattigdom. En tid da kamerater, naboer og familie var en nødvendighet for å overleve.

Gutta på skauen var ikke individualister – de var et team.

De siste årene har jeg lagt merke til at ordene lojalitet, og kameratskap nærmest er utdøende og all den tid de benyttes så er det stort sett i kriminelle miljøer. Jeg har lagt merke til at ordet lojalitet er byttet ut med en form for selvsentrert kultur der vi alle sloss om oppmerksomheten i alle de sosiale-medier, og mediekanaler som etterhvert har blitt så flinke til å gi oss alle «five minutes of fame». Det kan virke som om vi stort sett er lojale mot oss selv, og har et mer avslappet forhold til det å stille opp for omgivelsene.

Enten vi snakker parforhold, vennerelasjoner eller samfunnet generelt så opplever jeg at vi i Norge har byttet ut «vi» med «jeg». Det kan umulig være bra. Hva skjedde med lojalitet og kameratskap?

Det at Norge har blitt en av verdens rikeste land har selvfølgelig endret oss som folk, og jeg forstår at vi ikke er like avhengige av «hverandres» støtte som i tidligere tider. Vi har statlige organer som tar ansvar om alt skulle gå til helvete, og vi har et helt oljefond å ta av om en krise skulle oppstå. Som nasjon har vi blitt så godt vant at vi har en hel hær av utenlandske arbeidere som tar de jobbene vi nordmenn ikke lenger ønsker. Den lojaliteten som tidligere gjorde oss så sterke som folkeslag er byttet ut med kjøpekraft. Kjøpekraft og individualisme for i 2017 skal vi selvrealisere alle sammen.

Jeg savner stadig oftere historiene til morfar om kameratskapet fra hans ungdom, og selv om han nå er borte så ser jeg stadig oftere at han hadde så mye rett i sin bekymring når det gjaldt hvor Norge er på vei. Han fryktet at vi kunne bli en nasjon med folk som ikke er i stand til å ta vare på hverandre – som i fellesskapet fra tidligere tider. Han fryktet at vi ville kunne bli en kjøpesterk gjeng uten forståelse for grunnverdiene som sikret oss når landet ikke var den gullgruven det var i dag.

Når jeg i dag er alene-pappa med ansvar for sønnen min på tre så ser jeg også mye av det morfar snakker om. Jeg ser en oppvoksende generasjon som sosialiserer via elektronikk, og tekniske hjelpemidler. Jeg ser en kultur der leken i gata fra min egen barndom er byttet ut med rammer og regler som gjør barna til alt annet enn naturlige lagspillere. Som foreldre mener jeg at vi alle har et ansvar for å ta tilbake de sunne lagverdiene som en gang i tiden gjorde oss så samlet som nasjon. Jeg ser at det å lære de unge verdien av å stille opp for kompisene, og være lojal mot sine nærmeste er noe av det viktigste vi kan kommunisere.

Jeg ser at verdien av all den tid min generasjon spilte fotball på løkka og sosialiserte i lek på gata må hentes inn på nye områder i 2017. Det å fremme «jeg´ét» fremfor «vi´et» er nemlig en utrolig destruktiv utvikling for et samfunn som i dag er tuftet på en rikdom som ikke varer evig. La os slå et slag for to ord som  Norge virkelig trenger. Lojalitet og kameratskap.

De to ordene kan være forskjellen på suksess og fiasko når olje-Norge etterhvert skal omstilles fra ekstrem rikdom til en mer normal økonomisk situasjon. Klarer vi dette så kanskje vi til og med får noen bi-effekter på kjøpet. Som et fotball landslag som vil blø for drakten, eller politikere som tenker lengre enn egen vinning.

For meg er ordet for dagen lojalitet. Kameratskapen får dere på kjøpet.

Relatert

Share:

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0