Livsgleder "Joys of Life"

Har vi grunn til å frykte terror i Norge på nasjonaldagen – 17mai? – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Jeg opplever at stadig flere blant venner og kjente er skeptiske til å delta på årets nasjonaldagsfeiring i hovedstaden – de frykter rett og slett for terror.

De siste dagene har jeg fått flere spørsmål fra lesere av KleivenBlogg som spør meg hva jeg tenker om terrorfrykt, og terrortrussel opp mot årets 17 mai feiring. La meg bruke noen linjer på å forklare hvordan jeg ser saken.

Der hendelser som Stockholm-angrepet for kort tid siden var nærmest umulig å stoppe eller forutse på grunn av kombinasjonen av overraskelsesmoment og bruk av en bil som et våpen så har vi i tiden fremover en rekke datoer som peker seg mer ut som mulige mål for de med skumle hensikter. I mai er det flere høytidsdager og merkedager. Disse kan være typiske mål for terrorister da terrorister ofte liker å knytte aktiviteter opp mot symbolske dager, og datoer. IS skal jo også være kjent for å oppfordre til angrep på merkedager.

Når PST oppjusterer trusselnivået, så sier jo også det mye at den kommende perioden kan være mer utsatt enn andre, og det er her jeg mener at Politiet, og andre med spesielt ansvar for sikkerheten på disse dagene må tenke praktisk i forhold til risiko.

Hendelsen i Stockholm viste med all sin enkelthet at et kjøretøy kombinert med sprengstoff er en farlig kombinasjon. I Stockholm gikk heldigvis ikke sprengstoffet i bilen av, men bilen i seg selv gjorde stor skade. For 17-mai vil det dermed være essensielt å styre eller blokke all trafikk bort fra områdene der barnetoget går. Biltrafikk bør rett og slett holdes langt unna ruta, og Oslo-sentrum i år. Dette gjelder også sidegater som fører inn til selve toget.

Når det gjelder frykt for sprengstoff og lignende så vil man aldri kunne sikre seg 100% mot individer som ønsker å lage faenskap, men en god start er synlig Politi i gatene og ekstra beredskap. I tillegg bør mistenkelig adferd observert av publikum adresseres og meldes til Politiet.

Flere lesere av bloggen spør meg om jeg ville unnlat å ta barna til toget i år, og mitt svar er følgende; Jeg nekter å la frykt styre mitt liv eller mine handlinger, men jeg vil kanskje i større grad enn tidligere år sørge for å være tett på barna. Om noe først skulle skje vil jeg som forelder være i nærheten, og der sannsynligheten for at noen faktisk skulle skje er liten (Selv om den er større enn vanlig), så vil jeg likevel vite at jeg gjør det jeg kan for mine nærmeste ved en eventuell hendelse.

PST holdt for litt tid siden en pressekonferanse i forbindelse med funn av en sprengladning på Grønland i Oslo lørdag kveld og i lys av angrepet i Stockholm . Politiet i landets største byer og ved Oslo lufthavn Gardermoen har midlertidig bevæpnet seg etter angrepet i den svenske hovedstaden. Politiet har også økt tilstedeværelsen i de største byene. Dette er gode tiltak, og når det kommer til stykket må vi som borgere av nasjonen Norge sørge for å ha nødvendig tillit til Politi, og andre ansvarlige.

Utover dette kan vi ikke gjøre annet enn å sørge for å stemme på de politiske partiene som vet å adressere sikkerhet som satsningsområde. I årene fremover må vi nemlig kunne regne med at terrorisme som vi har sett i Europa de siste årene blir stadig vanligere, og da må norsk Politi få langt mer midler og ressurser enn de har i dag.

Alternativet er selvutslettende, eller naivt om du vil. La oss drepe uttrykket Naive Norge ved å vise at vi som nasjon tar sikkerhet på alvor.

Om noe først skulle oppstå så kan følgende være greit å huske;

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0
  1. Trekk unna lyd og den eventuelle hendelsen – ikke mot den
  2. Kom deg raskt unna,
  3. Rapporter det du har sett, hørt eller observert til myndighetene

Dette er en artikkel jeg virkelig kan anbefale om temaet.

Stay safe!

Relatert

Share: