Livsgleder "Joys of Life"

Gjesteblogg av Øyvind Rognlien Skovli/Kommunikasjonssjef i Audi Norge – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gjesteblogger Reward – Livsstil og moderne levesett

Gjesteblogg av Øyvind Rognlien Skovli/Kommunikasjonssjef i Audi Norge

Å spå fremtiden skal man være forsiktig med. Men det er ingenting i veien for å forsøke å påvirke den i riktig retning.

I Norge har man både mål og virkemidler som peker i retning av en utslippsfri bilpark. Samtidig tør jeg spå at bilisme isolert sett vil inngå i det vi om bare noen få år primært omtaler som mobilitet, slik en rekke forskere allerede har pekt på. I konkurranse med flere av de store bilprodusentene skal vi i Audi være med å legge til rette for fremtidens mobilitet. Og det er fullt mulig uten at det går på bekostning av gleden mange av oss forbinder med bilkjøring.

I takt med teknologiutviklingen øker radiusen til oss mennesker. Samtidig opplever bilister som bor i bynære områder at det ikke er teknologien, men trengselen, som legger de største begrensningene på utfoldelsen vår i hverdagen. Løsningen man kontinuerlig jobber med er utvidelse av veikapasitet og -standard. Jeg tror dette parallelt med videreutvikling av, og tilrettelegging for, selvkjørende teknologi langt på vei vil løse disse flaskehalsene i fremtiden. Samtidig er det slik at vi blir flere, og vi bosetter oss i klynger. Det betyr at mobilitet blir en enda større utfordring.

I mobilitetsbegrepet legger jeg hele ideen om fysisk forflytning, uavhengig av metoden man bruker for å forflytte seg. Folk ønsker å komme seg fra A til B. Hvordan man gjør det blir slik sett underordnet. Ses ulike mobilitetsløsninger mer i sammenheng, kan hverdagslige forflytninger flyte mer elegant mellom skinner, buss, bil, beina og sykkel. Delingsøkonomien legger allerede til rette for at ulike løsninger kan pakkes inn og prises sammen. Sømløse overganger mellom ulike transportmidler er det fullt mulig å se for seg, og så er spørsmålet hvilken rolle bilen kan ha i en slik verden.

For i tillegg til kravet om sømløs mobilitet tilpasset den enkeltes behov, har fellesskapet behov for en transportsektor med et lavest mulig utslipp. Er det spillerom igjen for bilglede da?

Det er jeg helt overbevist om.

Kjøreglede og miljøhensyn kan fint pakkes inn i én og samme bil. Teknologien bak de tradisjonelle drivlinjene, bensin- og dieselmotorer, forbedres stadig. Samtidig er innovasjonstakten for batteriteknologien enda raskere. Dermed nærmer vi oss nå et punkt hvor de fullelektriske bilene lever opp til alle de krav og forventninger selv de mest kresne bilkunder bærer på. Når du ikke må inngå kompromiss på kjøregleden når du velger bort forbrenningsmotoren, er vi kommet langt.

Når vi lanserer vår første fullelektriske SUV Audi e-tron neste år, vil den ha en rekkevidde som innebærer at den kan være husholdningens bil nummer 1. I tillegg er størrelsen på bilen, som kommer med mulighet for hengerfeste, tilpasset plassbehovet mange av oss har. Dessuten har Audi ambisjoner om å lede an i bransjen når det kommer til selvkjørende biler, og har allerede gjennomført vellykkede tester på åpne veier i Tyskland.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Med en kombinasjon av utslippsfri og selvkjørende teknologi, er det lett å se for seg biler som førerløst flytter seg dit det er behov for dem. Biler som fyller behovet til mange flere enn bare én eier, samtidig som de legger til rette for utslippsfri mobilitet. Så kan den selvkjørende teknologien løse køavvikling. Bilene kan advare hverandre om omkjøringer, sperrede veier og kødannelser og på den måten legge til rette for at vi som sitter bak rattet enkelt kan velge raskeste vei fra A til B. Og litt lenger frem i tid er det ikke vanskelig å se for seg at du på en del av reisen din plukker opp en bil, som du så setter fra deg på stasjonen før du fullfører reisen med toget. Og så kan nestemann ta med den samme bilen for sin neste etappe, før den overlates videre til en tredje person. Du betaler utelukkende for din bruk av bilen, eller for hele reisen samlet.

Vil fremtidige generasjoner vil gi helt slipp på drømmen om å eie sin egen bil, og etter hvert forsone seg med tanken på at bilen styrer seg selv? Så langt frem i tid våger jeg ikke å spå. Men jeg garanterer at den merkevaren jeg jobber med vil sitte i førersetet på veien dit. Og at vi ikke glemmer på veien at det også skal være gøy å komme fra A til B.

Les mer om fremtidens bil her. Lenken er ekstern!

Relatert

Share: