Livsgleder "Joys of Life"

Gjesteblogg av Himanshu Gulati – Terrorismens tidsalder – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gjesteblogg for KleivenBlogg av stortingskandidat Himanshu Gulati

11.september 2001 satte på mange måter dagsorden for det nye millenniet. Denne dagen, som tente min politiske kule, ble et slags null-år i tidsregningen for den nyere tids terrorangrep og kamp mot terror. I årene etter var vi vitne til flere store terrorangrep, deriblant 11.mars angrepene mot tog-stasjonen i Madrid, 7.juli angrepene på t-banen og busser i London og 26.november angrepene i Mumbai.

Det som kjennetegnet mange av de store fatale terrorangrepene i det første tiåret av 2000-tallet, var at de hadde tatt lang tid å planlegge, krevde grundige forberedelser, innebar anskaffelse av relativt kompliserte våpen/eksplosiver og involverte mange personer. Selv om terror kunne slå til hvor som helst, hendte dette relativt sjeldent. Terroristene var også avhengig av at «mye gikk riktig» for at de skulle lykkes.

La oss nå spole 16 år frem til 2017. Vi kan vel begynne med å slå fast at krigene 11-september brakte med seg har fått en større betydning for dagens verdensbilde og sikkerhetspolitikk enn de fleste av oss kunne forestille oss i 2001. For det andre er terrorangrepene rundt oss blitt av en annen type.

Det siste to årene har vi sette mange terrorangrep i europeiske byer. Flere av disse er blitt begått av personer som handler alene – uten særlig sofistikert planlegging eller utstyr. I juli i fjor ble 86 personer ble drept av en person som kjørte en lastebil inn i folkemengden på strandpromenaden i Nice.

Vi har sett flere eksempler på at alt en gal ekstremist trenger for å begå et massemord er å leie en varebil og finne seg en folkemengde. Det er dessverre også eksempler på andre relativt lett utførte angrep. I Israel så vi i 2015/2016 en rekke hendelser som terroriserte og skapte mye frykt blant folk. Denne gangen var det ikke forårsaket av en ny voldelig intifada eller raketter fra Hamas, men som følge av flere spontane knivstikkingepisoder mot soldater og andre i de trange gatene i Jerusalems gamleby.

Dette illustrerer kompleksiteten i den moderne tids kamp mot terror og ekstremisme. Selv om vi de siste dagene har sett et IS som sliter både i Mosul, Raqqa og Palmyra, og PST tidligere har uttalt at flere av Norges farligste islamister er blitt drept i kamper i Syria/Irak – så kan én radikalisert person og et ønske å gjennomføre en terrorhandling være nok for at en tragisk og fryktspredende handling faktisk finner sted i vår del av verden.

Det var en gang da kampen mot terror og krigen i Afghanistan virket som fenomener langt unna som ikke hadde noe direkte innvirkning på våre daglige liv. I 2017 ser vi en mye mer kompleks og sammensatt kamp mot ekstremisme. Skal vi hindre terror holder det ikke bare å frata terrororganisasjoner deres evner og fristeder – vi er også nødt til å bekjempe det ideologiske tankesettet som har klart å radikalisere folk som også er født og oppvokst i våre egne samfunn. Skal vi vinne kampen mot terror, må vi også lykkes i kampen mot radikalisering.

Himanshu Gulati er stortingskandidat for FrP fra Akershus, med spesiell interesse for sikkerhetspolitikk. Han har tidligere vært statssekretær i Justisdepartementet, og er nå statssekretær ved SMK. Himanshu har besøkt over 130 land, inkludert flere av dagens konfliktsoner som Irak, Afghanistan, Libya, Syria, Nord Korea og Gaza.

ererr-8583880

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Relatert

Share: