Livsgleder "Joys of Life"

Fibromyalgi – test dine tenderpunkter

Hvordan diagnostisere fibromyalgi hjemme?

Har du muligens fibromyalgi uten å ha fått diagnosen ennå?Et klassisk kjennetegn på fibromyalgi er at et relativt lett trykk på tenderpunktene kjennes mere smertefullt enn trykk på andre punkter av kroppen. (Friske personer kan også ha vonde tenderpunkter men de er som regel langt færre og mindre smertefulle.)Minst 11 av 18 tenderpunkter  skal være veldig skarpt smertefulle ved trykk svakere enn 4 kg. Du kan trykke på deg selv slik at fingeren du trykker med trykker akkurat så hardt at dens negl blir hvit.Det skjer ikke noe annet enn at du kjenner en skarp smerte på det punktet mye værre enn om du trykker andre steder. Noen ganger kan du også kjenne svak smerte som stråler ut fra punktet når du trykker på det. F.eks punkter øverst på ryggen kan stråle opp mot nakke eller ut i armen.Men husk at det ikke alltid er slik at det er så mange som 11 positive punkter hos en pasient. Legen kan da stille diagnosen ut fra sykehistorien forøvrig.Lykke til med testen.


Klikk her for å finne ut medisiner og kosttilskudd for smertelindring av fibromyalgi

14 thoughts on “Fibromyalgi – test dine tenderpunkter”

 1. Hei!

  Hvordan fungerer fibromyalgi-testen? Med triggerpunktene. Hva skal være, er i så fall reaksjon/utslag med eller på disse punktene?

  MVh

  Hanna

  1. Hei Hanna

   Hyggelig at du fant interesse i min side.

   Et klassisk kjennetegn på fibromyalgi er at et relativt lett trykk på tenderpunktene kjennes mere smertefullt enn trykk på andre punkter av kroppen. (Friske personer kan også ha vonde tenderpunkter men de er som regel langt færre og mindre smertefulle.)
   Minst 11 av 18 tenderpunkter skal være veldig skarpt smertefulle ved trykk svakere enn 4 kg. Du kan trykke på deg selv slik at fingeren du trykker med trykker akkurat så hardt at dens negl blir hvit.

   Det skjer ikke noe annet enn at du kjenner en skarp smerte på det punktet mye værre enn om du trykker andre steder. Noen ganger kan du også kjenne svak smerte som stråler ut fra punktet når du trykker på det. F.eks punkter øverst på ryggen kan stråle opp mot nakke eller ut i armen.

   Men husk at det ikke alltid er slik at det er så mange som 11 positive punkter hos en pasient. Legen kan da stille diagnosen ut fra sykehistorien forøvrig.
   Lykke til med testen.

   Mvh livsgleder.com
   Livsgleder.com

 2. Thanks for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such a
  perfect manner? I have a challenge that I’m simply now working on, and I have been on the glance out for such information.

 3. Så flott at noen legger ut informasjon om dette! Jeg har faktisk gått til mange forskjellige leger over flere år for å finne ut av hvorfor jeg er så mye sliten og har så mye vondt i kroppen som det jeg har, men hvorfor er det ingen som sjekker disse punktene? De finner jo ikke ut av noen ting. Sjekket det selv, og det var lite som ikke gjorde utslag hos meg!
  Mvh Pernille

  1. Hei Pernille. Det er dessverre mange leger som ikke er oppdatert på emnet. (Mange av de eldre legene kan være spesielt vanskelige da «fibromyalgi» var noe man kalte alle smerter man ikke fant ut av i gamle dager.) Jeg var så heldig å få en ordentlig utredning på Vikersund kurbad. Man kan søke seg til opphold der gjennom fastlegen. (Man betaler egenandel og NAV dekker resten.) Jeg har hørt at Jeløya i Moss er dyktige når det gjelder Fibromyalgi, men de har meget lengre ventetid. Lykke til Pernille og håper du finner ut av det. Mvh livsgleder.com.

 4. Hei:) har gruelig vondt på halsmusklaturen, ser de punktene er merket av og.. Hvordan føles det når du har vondt der? syns det er skummelt :/

  1. Hei Silje. Smerter oppleves forskjellig av personer og etter hvilket område det er. Du skriver ikke om du har vondt andre steder også, eller bare på halsen. Dersom du bare har vondt i halsmusklene er det mest sannsynlig ingen grunn til å mistenke fibromyalgi med det første. Da er det nok lurt å gå til din fastlege.
   Dersom du har diagnosen fibromyalgi og har fått vondt på halsen i tillegg, kan det være lurt å vente en uke eller to (dersom det føles riktig) og se ann. Ettersom fibro-smerter ofte flytter på seg. Dersom du har fibromyalgi er det likevell ofte et lite underliggende problem/belastning/skade på området som gjør vondt, men hjernen overdriver smerten slik at det føles mye værre og farligere enn det er. Håper du finner ut av det.

   Jeg bruker Phiten-plaster når jeg har vondt på spesifikke punkter som nakke/hals/skulderblad el. Da blir gjerne smertene borte etter noen timer eller en natt: //www.livsstiloghelse.no/stotter-og-ortoser/tape-og-plaster/phiten-power-tape-plaster/

 5. er det kun disse punktene på bilde som er typiske? ellers stemmer resten av symtomene eg har lest om. migrene tretthet muskel og skjelettsmerter, smertene flytter seg mye, så blir ikkje helt trodd av legen. men har både forebyggende og akutt migrenemed.

  1. Hei. Disse punktene er mest brukt til diagnostisering da de er veldig ømme og kan stråle ut til resten av kroppen når man trykker på de. Men med fibromyalgi kan man ha vondt overalt, og ikke bare på disse punktene. Ved mistanke om fibromyalgi må man ha vondt på alle «4 kroppshjørner» som betyr både høyre og venstre side over og under beltet. Men man trenger ikke å ha vondt på flere steder samtidig. Det flytter gjerne på seg slik du beskriver. Dersom du ikke blir trodd av legen kan det hende at han har lite kunnskap om emnet. Eller gammeldags kunnskap fra tiden de trodde at det var psykisk eller noe annet man ikke fant ut av. Da kan det være greit å bytte lege eller å søke deg på et behandlingsopphold (f.eks Vikersund kurbad eller Jeløy) hvor de kan gi deg en ordentlig diagnose. De sender da papirene til din lege. Håper du finner ut av det og lykke til.

 6. Hei.
  Har lest litt om dette og lurer på om jeg kan være i katogorien, men hvordan går jeg frem med det..?? Føler ikke for og ta en legetime å si ; «Hei du. Jeg trur jeg har fått fm. Kan du sjekke dette?? » Så det jeg lurer på er : Hvordan skal jeg få startet «prosessen»

  1. Det kan være vanskelig å komme seg til legen dersom man har problemer man ikke tror kommer til å bli fikset der uansett. Men jeg anbefaler at du virkelig kommer deg til legen for hver minste ting, om du så må gå dit mange ganger. På den måten kan du etter hvert vise til din sykehistorie i journalen. Print ut symptomlisten for fibromyalgi, kryss av for alle symptomer som stemmer med dine. Da vil legen se i din journal at du har historie med disse symptomer. Du kan da spørre hva legen tror om dette.
   Dersom legen ikke har tro på sykdommen eller deg, anbefaler jeg at du søker deg til et behandlingssenter (som f.eks Vikersund Kurbad) pga smerter eller lignende plager. De vil ta foreta sin egenvurdering/diagnose og sender alt dette videre til sin fastlege før du reiser hjem. Du har da diagnosen på papiret og kan vise til den uansett hva legen din skulle føle om emnet.

 7. Hei, dette var fint å lese om, min lege vil ikke utrede meg for fibromyalgi. Men kan du være nummen etc i ansiktet av fibromyalgi også?
  Er usikker på om det kommer av fibromyalgi eller at jeg har begynt å tygge bak tenne hardt sammen.
  Hjelper det plaster greiene du skreiv om på smertene.

 8. Jeg har vondt på alle punktene, brennende og ubehagelig vondt, kan gjerne sove flere ganger om dagen også.

 9. Når jeg sjekker alle disse trigger punktene så får jeg vondt spesielt den oppe ved kravebeinet da stråler det utover armene . Har mye voldt I kroppen og alt er slitsomt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *