Livsgleder "Joys of Life"

Fibromyalgi – medisiner og kosttilskudd som kan hjelpe

Kosttilskudd

Eplecidereddik:  Denne eddiken er et «must» for de med Fibromyalgi, da den hjelper på det meste og ikke minst på smerter ved hjelp av dens aminosyrer, effekt på tarmsystemet og dens evne til å hjelpe kroppens kamp for å oppnå ultimat ph-nivå.  Kanskje den rimeligste og mest effektive medisinen på markedet.  Koster rundt 30-70 kr for økologisk eplecidereddik på helsekost.  Ta 1 ss blandet i vann før måltid 3 ganger om dagen. Husk å skylle munnen rett etterpå pga syren (men ikke puss innenfor de første 20 minuttene).

Multivitamin:  Revmatikere har normalt økt behov for noen vitaminer og mineraler.

D-vitamin:  Kan lindre muskelverk og øke energien. Mange leger har oppdaget D-vitamin mangel hos sine pasienter med fibromyalgi.

Magnesium:  Kan minske muskelverk og øke energi.

Rosenrot:  Høyere serotonin nivå kan lindre smerte og roe ned nervene. Øk ditt nivå ved hjelp av rosenrot tilskudd eller mat rik på tryptofan som mandler, valnøtter, solsikkekjerner og gresskar. Rosenrot som inntas på kveldstid kan også hjelpe til en god natts søvn, mens inntak på morgenen kan gi deg energi utover dagen.

B-vitaminkomplex:  Smertelindrende.

Omega 3 Kan lindre nakke- og ryggverk samt nervesmerte. I områder hvor man spiser mye fisk og dermed har et høyt inntak av omega 3-fettsyrer, er det registrert lavere forekomst av revmatiske sykdommer. Gode kilder til omega 3 er chiafrø, fet fisk, tran og kapsler.

Kalsium Hjelper til med å opprettholde et sterkt skjelett. Anbefalt kalsiummengde per dag for voksne er 800 mg. Ett glass melk gir oss ca. 200 mg og to skiver gulost gir ca. 150 mg. Det vil si at dersom du ikke drikker melk eller spiser meieriprodukter, bør man få sikret sitt behov gjennom tilskudd.

Kajenne pepper:  Kan lindre smerte og øke blodsirkulasjon.

Methyl sulhttps://prf.hn/l/rpVgXEJfonyl Metan (MSM):  Kan øke blodsirkulasjon og hjelpe mot skjelettplager.

Tyrosin:  L-Tyrosin er en aminosyre som kroppen selv kan produsere ved å omdanne det fra en annen aminosyre kalt fenylalanin. Den øker konsentrasjonen og gir en følelse av «pigghet», fokus og trivsel. Tyrosin er en viktig byggesten for en rekke av kroppens transmittersubstanser som for eksempel adrenalin, noradrenalin, dopamin og seretonin. Tyrosin er også nødvendig for skjoldbruskkjertelens hormoner og regulering av stoffskiftet.

Chiafrø 2 ss om dagen inneholder alle de viktige aminosyrer. Noen undersøkelser tyder på at inntak av aminosyrer er bra mot fibromyalgi. Siden fibromyalgi pasienter ikke er i stand til å skikkelig bryte ned aminosyrer i kroppen, har det vært antydet at tilskudd vil kunne redusere kroniske muskel- og leddsmerter.
I følge Natural Cure’s nettsted er en av grunnene til at aminosyrer virker det at aminosyrer produserer enzymer som hjelper til å stimulere vekst og utvikling av sunne vev i kroppen. De kan også bidra til å opprettholde kroppens blodsukker nivå, og hormon- og kjemibalanser for et sunt immunsystem. Dette er derimot ikke forsket nok på til å si med sikkerhet ennå.
Chiafrø er uansett sunt for alle da det inneholder 8 ganger mer omega-3 enn laks, 6 ganger mer kalsium enn helmelk, 15 ganger mer magnesium enn brokkoli, 30 % mer antioksidanter enn blåbær,  50 % mer folat enn asparges, 3 ganger mer jern enn spinat og 25 % mer kostfiber enn linfrø.

Fenylalanin:  En aminosyre som øker produksjonen av dopamin i hjernen, som kan ha smertestillende effekt.

Medisiner

Smertestillende medikamenter har dessverre liten effekt på fibromyalgi smerter. De mest brukte legemidlene er trisykliske antidepressiva i små doser. Denne medisinen øker konsentrasjonen av stoffene serotonin og noradrenalin og dette har effekt på søvnproblemer og delvis på smerter hos ca. 50 prosent.
Antiflogistika og kortison har ingen effekt på fibromyalgi, og effekten av vanedannende opioidanalgetika er dårlig dokumentert. Preparatene bør unngås. Det samme gjelder karisoprodol og andre muskelavslappende midler, som bidrar til å svekke pasientens muskulære bevissthet.

Antidepressiva:  Trisykliske antidepressiva, hvorav Sarotex (virkestoff amitriptylin) er den mest brukte, gis med en startdose på 10 mg og skal tas 3 til 4 timer før sengetid. Hvert tredje døgn skal dosen økes med 10 mg til det inntrer en tilfredsstillende virkning på søvnen. Hvis de brukes fast, bil de kunne ta toppen av smertene hos omtrent halvparten av de som bruker medisinen. Virkningen på søvnen er rask mens virkningen på smertene kommer først etter tre til fire uker.
Langsiktig antibiotika terapi i samråd med eksperter på feltet.
En nyere type antidepressivum med navn Cymbalta (virkestoff duloksetin) øker serotonin og noradrenalin i blodet mere presist enn andre medisiner. Den har derfor blitt mer og mer brukt i Norge da man får mindre bivirkninger.

Antiepileptika:  Antiepileptika betyr «middel mot epilepsi». De flesta antiepileptika virkar i hovedak ved å dempe hjernens signaler. Det er særlig Lyrica (virkestoff pregabalin) og Neurontin (virkestoff gabapentin) som brukes ved fibromyalgi. Lyrica er det nyeste og anerkjent som fibro-medisin i USA. Denne medisinen skal trappes gradivs opp fra små doser helt ned fra 25 mg inntil optimal dose på 450 mg i døgnet. Lyrica kan skrives ut på blå resept i Norge, men helst først etter at Neurontin er forsøkt og eventuelt har vist seg å ha for dårlig effekt eller for store bivirkninger.

Smertestillende midler:  Tramadol virker på morfinreseptorer og øker konsentrasjonen av serotonin og noradrenalin. Medisinen kan være vanedannende, men kan brukes hos noen med god virkning over tid, men med forsiktighet. På grunn av kvalme er det også gunstig å starte med lave doser.

Sodium Oxybate (Natriumoksybat):  Dette er en svak narkotisk medisin brukt av pasienter med alvorlig narkolepsi. En undersøkelse i USA viste at den også hadde effekt på fibromyalgi pasienter når det gjelder smerte lindring, hjelp til dypere søvn, bedre daglig funksjon og mindre trøtthet.

Savella (milnacipran)  affekterer forstyrrede neurotransmittere i hjernen. Savella brukes ikke for å kurere depresjon men fungerer på nogen lunde samme måte. Savella er ikke godkjent som legemiddel i Norge ennå, men den er godkjent av European health organization og selges i mange europeiske land i tillegg til USA. I følge norsk lov kan man importere legemidler til eget bruk fra andre EØS land, så lenge mengden ikke overskrider 3 måneders forbruk og kjøpet kan godkjennes med kvittering. (Det er ikke lov å importere narkotiske medisiner!)
Anbefalt dosering av Savella ved fibromyalgi er 12 mg 1 gang per dag i tre døgn, så 12 mg 2 ganger per dag i tre døgn, så 25 mg 1 gang per dag  i tre døgn, så 25 mg 2 ganger per dag i tre døgn, så 50 mg 1 gang per dag i tre døgn, og så 50 mg 2 ganger per dag framover…

Langvarig antibiotika kur: Se avsnittet «Systemisk blodinfeksjon» i artikkelen min:
Hvorfor får man Fibromyalgi og hva sier forskning?

2 thoughts on “Fibromyalgi – medisiner og kosttilskudd som kan hjelpe”

 1. Hei!
  Fant fram til bloggen din idag, da jeg søkte etter stoff om fibromyalgi. Ble sittende og lese gjennom alt om fibromyalgien. Veldig mye nyttig og du har gjort en kjempejobb som har samlet inn all den informasjonen.

  Det var bare en ting jeg tenkte jeg skulle si i fra om. Det står at man ikke kan få Cymbalta på blå resept. Jeg gjør det. Måtte søke Helfo om å få det godkjent og fikk det godkjent med en gang.

  Ang Lyrica, så testet jeg først Neurotin og så Lyrica. Måtte først teste Lyrica i en måned og så måtte legen søke om jeg kunne få det på blå resept. Fikk så avslag fra Helfo, med begrunnelse at en revmatolog måtte søke om blå resept. Da jeg etter langt om lenge fikk time hos revmatolog og han søkte, så fikk jeg raskt ett positivt svar. Dessverre ga Lyricaen meg store bivirkninger etter hvert, så jeg måtte slutte med det.

  Mvh
  Kari Gundersen

  1. Hei Kari.
   Tusen takk for hyggelig melding.
   Jeg var ikke klar over det du skrev. En del av min informasjon angående medisinene kom fra Revmatismeforeningens info-hefte, men det er mulig det ikke var helt oppdatert.
   Jeg kommer til å endre innlegget så snart jeg får mulighet.
   Tusen takk for tipset og lykke til videre med helsen.
   Mvh livsgleder.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *