Livsgleder "Joys of Life"

Et nasjonalt sirkus kan ikke ha så mange klovner – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kjære leser, kan virkelig Norge by på et bedre sirkus enn dette?

I dag satte jeg nærmest morgenkaffen i halsen, og svelget en fransk croissant  på tvers. Det hele begynte med den daglige avisrunden som alltid følger en god mandagsfrokost. La meg forklare anledningen for nesten-uhellet. Uhellet med kaffen. Det handler om det mediene elsker å kalle SSB-saken. En sak som fremstår mer som suppe kokt på en spiker, eller en komedie for det norske folk enn noe annet. En sak som gjør at store deler av det offentlige Norge med et fremstår som sirkusets fremste klovner, og da skal jeg gi dere en lekse om slike; Klovner har nemlig sin plass. Det er ikke i den offentlige delen av Norge.

Klovner bør ikke få ikle seg advokat-rollen heller. Selv ikke Klovner i kamp!

Søndag ble Christine Meyer og Finansdepartementet enig om en sluttpakke for førstnevnte, og Meyer er ikke lenger sjef i SSB etter flere uker med enorm medieoppmerksomhet og flere oppvaskmøter. Fra utsiden kan det hele virke som en vel-regissert parodi for det store lerretet. Den kontroversielle omleggingen av forskningsavdelingen som kostet henne jobben er satt på vent. Hele nasjonen venter i spenning på neste trekk, og enkelte landsmenn frykter til og med for nattesøvnen. Hvordan skal nasjonen klare seg uten en leder i SSB?

Når jeg leser om alt bråket i SSB så kan det virke som om norske aviser har gått tom for saker å skrive om. Det kan virke som om vi som nasjon har blitt et land der en sammenblanding av roller, er oppskriften for å lage kaos, og kaos det lager vi i Olje-Norge. Spesielt om vi ikke har virkelige problemer å bruke tiden vår på. I SSB saken der ser jeg at mesteparten av persongalleriet handler mer med amerikansk Hollywood-dramaturgi og vill-vest dialog. Dialog mer som en Disney-film verdig enn som rasjonelle nordmenn med sunt bondevett.

Slikt blir det overskrifter og saftige sitater av. La oss spinne tilbake til SSB;

Det produktet vi nå blir servert har et navn. Maktkamp på amerikansk – bare i Norge

SSB ansatte Lars Østby har jobbet med forskning i SSB i nærmere 50 år. Han tror ikke ledelsen i byrået har hatt som mål å vingeklippe den omstridte innvandringsforskeren Erling Holmøy. En ledelse som vingeklipper ansatte er nemlig så langt unna den norske folkesjela som det er mulig og komme. Lars Østby har ikke tro på konspirasjonsteorier, og det har i bunn og grunn ikke jeg heller.

Konspirasjonsteorier er likevel spennende, og i en tid der Trump styrer klovneriet i USA. Putin leker enehersker i Russland, og veien til makt kan synes å være «reality-show» som Kardashians, så kan det sikkert være fristende for en norsk finansminister å hive seg på bølgen. Hive seg på bølgen og lage et skikkelig presse-show.  For gudene vet! Skandale selger og veien til makt er splitt og hersk, det ser vi jo ute i den store verden hele tiden.

Det er bare her hjemme at vi ikke er vant med politikere som byr opp til spetakkel, eller statsansatte som er så kontroversielle at de nærmest spytter ut overskrifter for hvert punktum eller komma. At de har advokater som snakker i den reneste Morgan Kane stil er vi heller ikke vant med.

Nei, kjære godtfolk! Det er bare å sette seg foran nyhetene i kveld med popcorn og brus. Siste ord er ikke sagt, og alle vet at et sirkus består av mer enn klovner. Jeg tipper at sirkusdirektør Erna vil ut og danse på linen i løpet av kvelden. Det er jo på tide at den øverste lederen av nasjonen viser dem alle hvor SSB-skapet skal stå. Så får vi bare håpe at de alle har vett nok til å forsikre seg om at Erna har et sikkerhetsnett å lande trygt i om hun skulle snuble og havne i fritt fall over sirkusets innerste sirkel.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Vi vet jo alle at sikkerheten skal komme først, og det gjelder selv når klovner, linedansere og en og annen sirkusløve skal by opp til dans.  La meg avslutte med en tankestrek;

Tenk at SSB kunne by så mye på seg sjæl da dere, og tenk at statistikk kunne bli så spennende. Hvem skulle trodd det? La oss konkludere; Kanskje det hele er et gigantisk PR stunt for å få oss alle til å lese mer statistikk:) Nei, nå skal jeg i alle fall begynne og følge både Siv Jensen og  SSB på Instagram. Kanskje til og med på Snapchat!

Det er nemlig med farser som dette at det nitriste stjeler rampelyset, og det har det klart. Både finansministeren og lederen for landets trøtteste organisasjon. Også kalt SSB.

Gratulerer til dere begge! For SSB lederen er det heller ikke bare trist dette har. Nå har hun snart penger på bok, og om 100 år er allting glemt. Neste år gjør hun sikkert «comeback» med «Skal vi danse.

Relatert

Share: