Livsgleder "Joys of Life"

En tordentale med god hensikt

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

53552254_10156369104033517_3439392338709839872_n-9919527

Kjære leser, jeg har lyst til å skrive litt til deg i dag, og denne gang med CAPS-LOCK på som en start. DET HANDLER OM NOE SÅ ENKELT SOM SIKKERHET. Da jeg for noen dager siden traff en svindler som bruker mye av sitt liv på å lure oss nordmenn, og ikke minst NAV trill rundt så slo det meg plutselig. Vi nordmenn har ofte så feil fokus når det kommer til det å skulle beskytte oss at vi gjør det enklere for folk som han. Vi gjør det enkelt fordi vi er mer bekymret for ting som ikke kan skade oss enn det trusselbildet som ligger i vår nærmeste bakgård, og det er her man kan begynne å lure. Er det virkelig slik at vi ikke ønsker å se hva som er i ferd med å kunne skade oss og at det dermed blir bedre, eller enklere å gjøre tiltak mot trusler som aldri vil kunne true oss?  Er det slik at vi heller bruker krefter på det som forventes enn det som virkelig er farlig?

Vel, la meg gi dere en ide om et eksempel på hvor skoen trykker. NAV-svindleren som jeg kaller han er et godt eksempel fordi han gjennom sine enkle triks vet å lure kjeden der den er svakest, og da handler det om identifisering av mottakeren. På slu vis evner han å stjele andre menneskers trygd fordi det som i bankverden kalles «KYC», eller «kjenn din kunde» prinsippet ikke har nådd skattekisten NAV. De har ikke en god kontroll av ID-dokumenter, og dets ekthet heller og dermed kan altså mennesker med intet annet enn dårlige hensikter på enkelt vis stjele de pengene som vi skattebetalere og deltakere i sameiet Norge har bidratt til. At NAV ikke er på ballen er ikke noe nytt. De har blitt så store og lite velfungerende at de kan gi bort noen milliarder både her og der uten at det synes å ha noen betydning for dem. Svindel av NAV kan synes å være litt som regn i Bergen. Helt akseptabelt og forventet, men bør vi ikke kunne forvente mer? Bør vi ikke kunne forvente at NAV som den kolossen den er virkelig tar sikkerhet på alvor? Jeg bare spør så lar jeg dere andre konkludere som dere vil. Sikkerhet er for meg så mye mer enn en vekter i døra NAV.

Hva med å som en start sjekke om personer som mottar trygd virkelig er den som den utgir seg for?

Når det gjelder individet så er det mye av de samme prinsippene som gjelder, og også her kan det synes som om vekteren i døra er sikkerhetstiltaket som gjelder. Om vi ser på trusselbildet for Ola og Kari i 2019 så er sannsynligheten for at disse to blir ID-svindlet eller misbrukt og svindlet på nett den mest overhengende. At førerkort, VISA kort eller Pass på avveie havner i feil hender. At vi roter oss bort i sosiale-medier med slepphendt informasjonsdeling, eller at vi ryker på en «dating-svindel», «Bli rik fort svindel» eller «synes synd på noen svindel» er overhengende stor, men fortsatt er det vekteren i døra som gjelder. Nordmenn legger igjen ekstremt mye penger på alam-selskaper, og vektertjenester, men samtidig taper vi her til lands flere hundre millioner i året på dating-svindel alene, og da er det jo på sin plass å spørre. Hva er mest sannsynlig i 2019, at du får innbruddstyver på besøk som stjeler kontantene dine, sølvtøy og møbler eller at noen bruker passet du mistet til å opprette forbrukslån og kredittkort gjeld? Vel, svaret har du trolig selv og da kan jeg jo sparke opp en dør til for deg. Om du fortsatt er en av de som ikke har skjønt poenget her så skal jeg følge opp to direkte trusler mot mannen i gata. Det første handler om kontaktløse betalingskort, og hvordan disse i dag kan tømmes ved noe som enkelt som kriminelle nettverk som står tett på deg på t-banen eller toget. De kontaktløse kortene er en direkte trussel for oss som forbrukere. En annen svakhet som den siste tiden er avdekket er hvor lett smarttelefonen, og dens abonnement kan flyttes over på et annet individ med skumle hensikter. Fordi selgeren av telefonabonnement ivrer for overføring, og da gjerne helt uten «KYC» kjenn din kunde kontroll så vil ditt abonnement havne i skumle hender på en, to svisj. Resultatet er også at du mister kontrollen over alle dine kontoer i sosiale-medier, men fortsatt bruker vi nordmenn mest penger på vekteren i døra og oppkobling mot alarmsentralen. Så hva er poenget mitt?

Poenget er at vi lever i en tid der vår tradisjonelle måte å tenke sikkerhet på er, eller bør være i endring og om du ikke skjønner det så vil du raskt være like akterutseilt som nasjonen Norge ville vært om Akershus festning skulle forsvarte oss ved krigshandlinger i 2019. Dit har vi kommet fordi vi har sovet i timen, men Norge; Nå er det på tide å våkne.

Stay safe godtfolk