Livsgleder "Joys of Life"

Du skal aldri sparke nedover, aldri sier jeg! – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Det var det med trygghet da».

Kjære lesere, det er alltid enklest å gni morgen-trøtthet ut av øynene med en kopp kaffe, og i dag er intet unntak. Morgenkaffen på Albert Bistro har nok aldri smakt bedre enn nettopp i dag. La meg raskt forklare hvorfor.

I går satt jeg i et møte med en advokat i forbindelse med et prosjekt jeg gjør. Et prosjekt som pusher grensene for det meste, og det i et forrykende tempo som setter alle oss som jobber med prosjektet litt i sjakkmatt i blant. Et prosjekt som tørr å tenke annerledes men like fullt på et sett som gjør at du, og jeg kan leve oss inn i det på et sett som gjør prosjektet både folkelig og lett å forstå. Mens jeg satt der med advokaten og intervjuet han om en arbeidskontrakt som for folk flest ville fremstått mer som «science-fiction» enn som virkelighet (dokumentasjonen var virkelig så ille), så slo det meg; «Det mange av oss tar som en selvfølge» det er ikke en selvfølge for alle, og der mange av oss søker etter trygghet i hverdagen, så er det enkelte som ikke har den luksusen. Selv ikke i Norge.

Det er greit å velge bort sikkerhetsnettet om du selv har kontroll på kriteriene for fiasko og suksess. Det handler om prinsippet om handling konsekvens og kalkulert risiko.

For meg personlig har ordet «trygghet» alltid vært en av mine favorittord, og om jeg skal rangere alle ordene i det norske språket så er det bare et ord jeg liker bedre. Det er ordet «harmoni». Ordet trygghet er som en slags livbøye for meg, og selv om jeg ofte søker mot det farlige eller ekstreme så finner jeg en trygghet i å stole på meg selv. Jeg finner en trygghet i å ha en plattform som er solid. En slags grunnleggende trygghet i å ha skapt nettopp det livet som jeg ønsket meg som barn. Det kan ingen ta fra meg.

Det eneste jeg virkelig mangler i livet er trygghet i en god og stabil livspartner å dele livet med, men alt kan ikke falle på plass sånn uten videre. Den trygge og stabile livspartneren kommer nok når tiden er rett, eller når jeg roer ned tempoet i hverdagen. Mang en gang har jeg hørt at «Sirkus Kleiven» ikke er så enkelt å leve med. Mang en gang har jeg også opplevd at jenter forelsker seg mer i det samme sirkuset, enn i gutten som i bunn og grunn bare ønsker seg harmoni og trygghet. Med  Svindeljegerne på TV denne høsten blir det sikkert enda mer «sirkus».

Tilbake til advokaten. I møtet med advokaten var diskusjonene av det faglige slaget, og siden min jobb i sammenhengen var å stille kritiske spørsmål så jobbet den ene delen av hjernen min med nettopp dette. Den andre delen av hjernen den fikk plutselig et repeterende sidespor som fortalte meg at de veiene jeg har valgt opp gjennom årene for folk flest nok neppe ville gjennspeile de to favoritt ordene. For folk flest er nok høy risiko mer et kjennetegn på den veien jeg har valgt, og livsstilen som jeg har skapt enn trygghet, men som morfar alltid sa; Den som intet våger intet vinner.

Selvvalgt risiko er greit. Ditt valg – ditt ansvar!

Morfar var den som virkelig lærte meg å stole på eget hode. Han var den som tidlig gav meg drømmen om å starte egen virksomhet slik han selv hadde gjort, og han var den som fortalte meg at en indre trygghet kommer med mestringsfølelse, og evnen til å holde hodet kaldt når den blåser. I morfars terminologi så var det alltid bedre å være liten å være liten og ha god råd enn å være stor og ha dårlig råd. Det var også alltid bedre å legge arbeid i å bygge sin egen drøm enn å bruke arbeidsdagen på å realisere andres drømmer. Morfar la tidlig grunnlaget som gjorde at jeg ble grunder!

For meg personlig var noe av det beste med oppveksten å høre morfar fortelle historier, og enten de handlet om årene under krigen, eller livet som ung forretningsmann i hovedstaden så var det som om ordene hans ble lagret i en skuff i hjernen min som hadde ekstra god plass. Jeg husker fortsatt alle detaljene i historiene. Mange av disse handlet om trygghet. Spesielt de fra krigen!

Når det gjelder trygghet i arbeidslivet så blir vel den mer og mer borte for oss alle (også i velregulerte Norge), og da mener jeg uansett yrke. Kloden snurrer nå så raskt rundt sin egen akse at vi ikke lenger kan gjemme oss bak en geografisk plassering i utkanten av verden. Også i Norge er vi berørt av det som ellers skjer, og det leder meg tilbake til advokatkontoret. Når internasjonale selskaper tar med seg slave-kontrakter til Norge, og tilbyr nordmenn jobber som ikke er lov noe sted på kloden så er det grunn til bekymring. Når unge og håpefulle lar seg lure inn i jobber som er ren juks så er det enda mer grunn til å skrike ut, og da snakker vi om ekstremtilfellene.

Som leder, eller bedriftseier skal du aldri sparke nedover – aldri sier jeg

På den lovlige siden av min bekymring finner vi korttidskontrakter fra helvete, prosjekt-avtaler som løper i noen uker, og arbeidsgivere som flytter personalansvaret ut av landet. Enkelte ganger føler jeg meg lettet for at jeg i min yrkeskarriere har fått en plattform som gjør meg litt mindre sårbar. En plattform som gir mer trygghet, og litt mer harmoni i hverdagen. Alternativet kunne vært å få betalt per klikk, per salg eller per skrevet melding til gudene vet hvem.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nei kjære leser, jeg vil egentlig bare si at selv om jeg som blåruss forstår økonomien i korte prosjekter, og engasjementer som gir god økonomi for selskapet på kort sikt, og dermed begrenset trygghet for den som skal jobbe. Deretter vet jeg også at en Kjell-Ola som får annerkjennelse, trygghet, harmoni og et klapp på skulderen presterer langt bedre enn en som bekymrer seg for fremtiden, og neste måneds betaling av forfallende regninger.

Dette er greit å huske, også for ledere som står krokbøyd i fri-limbo med både resultat-krav, og forventninger som ikke hører hjemme noe sted. Det er nemlig som min forretningspartner Preben alltid sier; «Glad laks yter maks», og om tryggheten er på plass så kan man alltid si at «sulten tiger jager best».

Hva er det med disse menneskene som sparker nedover? Skal du sparke noen som helst vei her i verden så skal du sparke oppover. Sparke mot de som er litt større og sterkere enn deg.

Selv i trygge Norge er trygghet og en viss forutsigbarhet en nødvendighet for gode prestasjoner.  Det gjelder uansett yrke! Vi er alle bare mennesker tross alt.

Relatert

Share: