Livsgleder "Joys of Life"

Det skjer nå, og det kan koste deg dyrt

29744853_10155600737948517_6715039718373378751_o-1726966

Det skjer nå, og det kan koste deg dyrt

Kjære leser, la oss snakke om noe som skjer i disse dager.

Når bankene nå er pålagt å samle inn ID-dokumenter fra flere hundretusen u-legetimerte kunder er utfordringene mange, og reaksjonene har heller ikke latt vente på seg fra forbrukere som må gjøre en innsats. Innsats er de imidlertid ikke alene om å gjøre. Skurkene er på ballen og også svindlere ser nå muligheten til å misbruke tilliten som vi har til banken vår. De gjør det gjennom flere parallelle svindel-kampanjer som går i disse dager.  De enkleste handler rett og slett om å lure deg til å klikke på linker der du blir bedt om å laste opp ID-dokument, eller dele sensitive personopplysninger. Linkene som ikke er annet enn et sett for svindlere å stjele dine data er god butikk for svindlerne som utnytter at mange nå er forberedt på å motta slike mailer.

Når svindlere bruker et moment som de gjør i dette tilfellet så handler det om god innsikt i norske forhold. Det handler om raskt utført handling basert på et spesifikt moment, og det handler om god kunnskap om bankens kunde-kommunikasjon.

Det er også kunnskap som gjør at du ikke går fem på, og litt slik kunnskap vil jeg dele nå. Det finnes ikke en bank i verden som ber deg klikke deg inn på linker for å registrere person/kunde-data uten bruk av bank-id, eller vanlig kunde pålogging. Ikke finnes det en bank i verden som ville ringe opp kunder og spørre om sensitive data heller. Banker gjør ikke slikt. Banker ber deg heller ikke om å sende inn ID-dokumenter til tilfeldig mail-adresser, og det skjer ikke at banken ringer deg opp og leser opp din adresse eller ditt telefonnummer med ønske om mer informasjon om deg i retur. Det kan kanskje virke troverdig i et stressa øyeblikk, men slik skjer ikke i praksis.

Om du får en henvendelse fra banken med link til en påloggings-side så skal du alltid sjekke at linken, og siden er ekte. I disse dager går det en svindel-kampanje der bandittene har speilet bankens nettside, og lurer deg inn på en nettside der de stjeler din påloggingsinfo. Slike aktiviteter har tidligere vært brukt for å stjele dine Facebook passord, eller brukernavn og passord til sosiale medier. Nå brukes de under påskudd at banken trenger ditt ID-dokument. 

Takk for at du leste dette innlegget, og for at du ikke blir endel av svindel statistikken. Det finnes nemlig så mye god læring i det å dele med andre. Det var derfor bloggen min ble til i første omgang.

Ha en flott dag, og ta vare på hverandre. Det kan være kaldt der ute.

Følg meg gjerne på Facebook her for oppdatert informasjon fra mitt univers