Livsgleder "Joys of Life"

De vil ta livet av krona

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

De skulle ta livet av kontantøkonomien i anti-hvitvaskingsarbeidet navn, men kan effekten av tiltakene bli en helt annen?

De siste årene har kampen mot kontanter vært en viktig brikke i puslespillet som lyder navnet anti-hvitvasking, og mange tiltak har vært satt i produksjon av banker og andre for å fange opp misbruk av kontanter som middel for kriminelle miljøer. Tiltak som «Varsel», eller rødt flagg ved store kontant innskudd og uttak har vært en norm for de fleste banker. I tillegg har flere finansinstitusjoner langt på vei blitt kontantfri, og dermed også ransfrie. I alle fall er det dette reklamen som selger det kontant løse samfunnet selger oss.

Alternativet til kontantøkonomien og dens sedler, og kronestykker er den digitale hverdagen som vi alle er en del av. Penger som før kunne kjennes på og klemmes på er for lengst erstattet av den digitale nettbank-saldoen som minner mer om poengsummen i et dataspill enn om hard-valuta.

Vi kaller det ubeskjedent for moderne økonomi og resultatet er at det knapt nok finnes bankfilialer, eller bankkontorer som kan utstyre oss med kroner og øre i sin fysiske form.

Trenger vi egentlig kontanter i 2017?

Nye systemer for overføring av digitale-penger er stadig på innmarsj og selv aktører som har laget sine egne former for valuta er i ekstrem vekst enten de heter Bitcoins eller Cybercash. De nye betalingssystemene er smidige, og raske. I tillegg kan alle overføringer dokumenteres, og overvåkes. Alt er dermed lagt til rette for at myndighetene, og bankene i større grad skal ha kontroll på pengene våre.

Digital valuta er skreddersydd for overvåkning eller frysing av midler – akt med forsiktighet

Når kampen mot anti-hvitvasking fortsatt skjer med kontanter som den ultimate fienden så oppfatter jeg dette som Don Qujotes kamp mot vindmøller. Kriminelle er langt på vei for smarte til å benytte seg av «cash» i 2015, og den lille andelen som fortsatt «hvitvasker» ved bruk av kontanter er som en dinosaur, å regne. Når bankene etter hvert kun forholder seg til dine og min «poengsum», eller saldo på nett som fasit status for vår privatøkonomi så er dette greit, men hva skjer om en krise oppstår?

Da den finansielle krisen slo ned med full kraft i Hellas var folks reaksjon umiddelbart å ta ut alle sparepengene fra banken. Kontantbeholdning i puta, eller under madrassen var plutselig det eneste trygge, og folk flest fryktet med god grunn at deres sparepenger skulle forsvinne i dragsuget ved en total bank-kollaps. De samme menneskene som tidligere hadde «elsket» digitale løsninger og nett-penger fant seg i fri-limbo med banken.

For den greske sentralbanken ble svaret på all tømmingen av kontoer å vurdere innføring av en rendyrket digital valuta. Det er nemlig en kjentsak at folk ikke kan tømme kontoen, eller plassere penger i hodeputa om pengene bare er luft på en nettside.

Med det sagt. Muligheten til å benytte seg av kontanter er en trygghet for deg og meg. Spesielt ved tanke på økonomisk krise, eller total kollaps for de digitale systemene som vi baserer hele vår hverdag på.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

La oss sikkerstille at vi beholder en sunn og frisk norsk krone, og da mener jeg også i mynt og papir.

Stikkordet er frihet!

Selv om jeg ikke kan huske sist jeg hadde en neve sedler i hånda, eller klirrende mynt i lomma så ønsker jeg muligheten til å kjenne på følelsen om jeg skulle ha behovet. Det handler om trygghet, frihet og følelsen av å leve. Når det gjelder kampen mot kriminelle miljøer, hvitvasking og annen faenskap så er det en kjensgjerning at disse langt på vei behersker bruk av digitale valuter og betalingsmidler bedre enn oss alle. Kampen mot mafia-økonomien bør, og skal dermed også skje på nett.

Med det unnagjort kan vi andre få beholde de kapital-romantiske historiene om hvordan vi tjente våre første kroner, og vi kan fortsatt få kjenne på følelsen som vi hadde da vi holdt mynten mellom fingrene for første gang.

La oss være ærlig

Det er nemlig noe helt spesielt med kroner, og øre i sin fysiske form. I tillegg vet vi alle at det er mye bedre med en femkroning i bukselomma enn løfter om penger ved ukeslutt.


Dette innlegget har også stått i Risk Management magasinet som følger Finansavisen.

Utgiver; Mediaplanet

Alt godt herfra

Relatert

Share: