Livsgleder "Joys of Life"

De 10 viktigste tingene å tenke på om du skal starte selskap med en partner – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Vi er grundere i samme båt, og da må alle ro»

For noen år tilbake hoppet jeg av fra «storselskapskarusellen» med en god venn, og tidligere kollega for å starte egen bedrift. Målet, og vår felles forretningside var å starte et selskap med risikoanalyse og risiko relaterte produkter som virksomhetsområde. Vi hadde lenge tenkt på å starte noe sammen, men det som gjorde at vi virkelig tok sjansen og satset var at vi hadde en felles forståelse av hva som skulle til for å starte butikk på egen kjøl.

RIG hadde aldri eksistert i dag om det ikke var for at vi hadde hatt god kommunikasjon før oppstart

Sagt med andre ord så var vi begge klar over at vi gikk fra roller som ledere i et større system til å skulle bygge stein for stein gjennom tøffe aktiviteter som salg, salg, og mer salg. Vi skulle egentlig gå tilbake og gjøre noe ingen av oss hadde gjort på mange år, og det kunne ha tippet begge veier. Ikke minst om en av oss la mindre innsats eller hadde avvikende oppfatning av hvor vi var eller hvor vi skulle.

Det kunne ha gått veldig galt om vi ikke begge var så klar over at det i et grunder selskap er naturlig at alle drar inne penger fra dag en. Her går det galt for mange! I andre tilfeller så går det galt fordi man lar det går prestisje i hvem som tar veivalg og beslutninger underveis. Ikke minst når det stormer som mest, og alle mann må på dekk.

Det er ulike roller som må bekles i et partnerskap, og det er like gjeldende i næringslivet som i det mer private livet.

Etter nærmere syv år med partnerskap i RIG har jeg fått en god forståelse av min forretningspartner, og hvordan han jobber og tenker. Han gir også meg rom for å gjøre ting på mitt sett. Noe som igjen gjør at vi felles står sterkt som et team med ulike styrker og svakheter. Det å hoppe fra det trygge livet som ansatt i et stort system viste seg dermed som riktig for oss.

Slik er det ikke for alle, og de færreste hopper på grunderdrømmen selv om de liker tanken.

I en fersk undersøkelse fra USA leste jeg nylig at femti prosent av de spurte over førti var villige til å gå ned i lønn om de fikk langsiktige karrieremuligheter som førte dem nærmere sine langsiktige mål, og da er det jo legitimt å følge opp det spørsmålet. Hva er ditt langsiktige mål med å starte butikk? Er det samme mål som for partneren din? Er dere begge om hvem som er kaptein på skuta, og hvem som gjør hva?

I et forretnings partnerskap er det viktigere enn noe annet sted å ha en klar forståelse av hvor man er, og hvor skuta skal. Det som er helt sikkert er at når sikten blir uklar, og vinden legger seg flau, så hopper en av to parter om det vesentligste ikke virker.

Her er min topp 10 liste om du skal eller vil starte selskap med en forretningspartner;

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0
  1. Er begge villige til å gjøre det som skal til for å nå mål og milepæler underveis?
  2. Er begge parter 100% prosent dedikert til prosjektet?
  3. Oppleves  insentivene til å starte like gode for begge parter?
  4. Er begge likeverdige i form av investeringer i penger og innsats?
  5. Oppleves lønn og godtgjørelser som rettferdig.
  6. Er man enige om motivasjonen for oppstart, og hva gjør man om selskapet kommer i posisjon for salg, eller kapitalutvidelse?
  7. Har partnerene utfyllende og komplementerende egenskaper og tilhørende roller
  8. Er partene enige om hvor lenge man skal holde det gående om resultatene uteblir eller ting tar lenger tid enn ventet.
  9. Har man snakket om det ubehagelige som hvem som trekker i håndbrekket, eller tar de vanskelige beslutningene om ting butter?
  10. Om alt over er greit så er det vel bare en ting som gjenstår. Skal resultatet av innsatsen taes ut i utbytte eller re-investeres i videre vekst?

Lykke til!

Relatert

Share: