Livsgleder "Joys of Life"

Croissanter uten gluten + Oppskrift på gf melblanding!

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hei hei! En croissant er et bakverk av smørdeig, formet som et horn eller en halvmåne. Vanligvis lages disse med hvetemel, men i dag skal du få oppskriften på en glutenfri variant. ? Langt fra det samme som den glutenholdige orginalen, men et godt bakverk som kan nytes av de fleste. Nydelig til brunch eller kvelds!

Gutenfri croissant
250g glutenfritt mel*
1 ts salt
1 ss tørrgjær, eller ca 10g fersk gjær**
1 ss kokossukker
1/4 ts bakepulver
100g kaldt smør i terninger

0,6 dl kaldt vann
1,2 dl valgfri melk
1 egg

+ 1 egg til eggvask (valgfritt)

Tips: Bruker du fersk gjær blandes den ut i litt lunken melk sammen med kokossukkeret og lar det stå og godgjøre se før det tilsettes med det våte. Jeg bruker tørrgjær. Tåler du ikke egg kan du prøve å blande 1 ss linfrø eller chiafrø med 2 ss av vannet i oppskriften, og la det stå til det har formet en gelè før du blander det med resten av det våte.

*Jeg bruker denne hjemmelagde glutenfrie melblandingen i oppskriften. Oppskriften gir ca 250g glutenfritt mel. Klikk på den fargede skriften for å komme til meltypen. Les mer om de ulike gf meltypene i melguiden her.

Oppskrift på glutenfri melblanding:
75g Brun ris mel eller rismel
75g Hvitt Rismel
40g Tapioca mel
50g potetmel
7g xanthangum 
5g Frukt pektin, evt gelatin (i pulverform)

Bland alt godt sammen. Oppbevares lufttett.

Slik lager du GF crossiant:

Bland godt sammen mel, salt, gjær, kokossukker(mat til gjæren) og bakepulver i en zip-lock pose eller brødpose. Tilsett kaldt smør i terninger, lukk posen, og kna smøret mykt og inn i melet fra utsiden av posen.

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0


Du kan også kjevle på utsiden av posen for å gjøre smøret flatt og enklere å blande i melet.

Hell over i en bolle. Pisk lett sammen vann, valgfri melk og ett egg.
Tilsett det våte til det tørre og bland sammen.

Hvil deigen noen timer, eller over natten, i kjøleskapet trukket i plast. Den avkjølte deigen kjevles ut mellom stekepapir eller folie, brettes, kjevles osv flere ganger. La så deien hvile i 30-60 minutter i kjøleskapet. gjenta prosessen.

Kjevle ut ca 1/2 cm tykt mellom to bakepapir eller folie. Skjær deigen i trekanter, ca. 15 cm brede og 20 cm lange.

Tips: Nutella crossianter? Lag “nutella”-fylte croissanter ved å legge en skje med sjokoladepålegg innerst på deigen før du ruller den sammen. Oppskrift på hjemmelaget “nuatti” finner du her.

Rull sammen i C-form (som horn) og sett på en bakepapirkledd stekeplate. dekk med plastfolie og hev i 1-2 timer. Pensle med sammenpisket egg (kan fløyfes eller byttes med valgfri melk ved allergi).

Stek på 180 grader i ca 20 minutter eller til croissantene er lett gyldne i kantene. Crossiantene blir mer gyldne om du bruker eggvask.

Håper det smaker! ? Liker du crossianter?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *